Hlavní obsah

Záněty močových cest: Co dělat, aby vás přestaly trápit?

Foto: Profimedia

Zánět močových cest bývá spojen s únavou, horečkou, ale i bolestmiFoto: Profimedia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velmi bolestivá a nepříjemná zkušenost, která má tendenci se vracet. To je zánět močových cest. Proč jím trpíváte a jak mu zabránit?

Článek

Infekce močových cest vyvolávají bakterie, ale i chlamydie, plísně, viry. „Zažitým mýtem je, že jsou důsledkem prochladnutí. To může být podpůrným faktorem pro oslabení organismu, není však původcem infekcí,“ uvádí MUDr. Libor Zámečník, Ph.D., FEBU, z ambulance urologie TH kliniky v Praze.

Protože se infekce dostává ze zevního prostředí směrem nahoru do močových cest, trpí jí víc ženy – příčinou je anatomické uspořádání i kratší močová trubice. Bakterie cestují hlavně v noci, protože je nevymývá moč, kterou se jinak výstelka močové trubice pravidelně očišťuje.

Častou příčinou tohoto onemocnění je u žen nedoléčená infekce v pochvě, odkud se mohou tyto organismy přenášet. Právě proto by o opakujících se obtížích měl vědět i gynekolog, i když nemusí právě způsobovat gynekologické obtíže.

„Důležité je udržovat přirozeně nízké pH4, které brání osídlení patogenními kmeny. Tomu nesvědčí nadměrné užívání hygienických přípravků, které poševní pH mění. Ke změnám v poševní mikroflóře může docházet vlivem kolísání hladiny hormonů, na začátku puberty, v těhotenství, při užívání hormonální antikoncepce, během menopauzy,“ upřesňuje Libor Zámečník.

Foto: Profimedia

Prevence proti opakování zánětu močových cest se týká i sexuFoto: Profimedia

Kdy se infekce objeví?

Velmi často se infekce objeví i v době, kdy je tělo celkově oslabeno, třeba při diabetu nebo jiných nemocech. Může doprovázet léčbu antibiotiky, která oslabí i prospěšné bakterie, čímž umožní pomnožení plísní. Příčinou může být i zmíněná přílišná hygiena nebo nošení neprodyšného a příliš těsného prádla a kalhot.

Ani mužům se záněty močovodů zcela nevyhýbají. Riziko zvyšuje zúžená předkožka nebo vada v močových cestách, například překážka v podobě zvětšující se prostaty nebo kamene či nádoru – takže u mladších mužů, kde zatím není důvod pro obavy ze zvětšené prostaty, by o opakovaných infekcích měl vědět lékař. Zásadním rizikem získání infekce je nechráněný sex, zejména anální.

Jak poznáte infekci močových cest?

Ohlásí se nucením na močení a tím, že močení bolí a pálí. V moči můžete mít krev. Výjimečná není ani celková únava, teplota. „V případě těchto projevů byste měli zvýšit příjem nedráždivých tekutin, případně užít léky proti bolesti, pravidelně močit – a hlavně navštívit praktického lékaře, aby prostřednictvím bakteriologického vyšetření moči zjistil původce infekce,“ vysvětluje lékař Libor Zámečník.

Foto: Profimedia

Při opakovaných zánětech se raději o vhodné léčbě poraďte s lékařemFoto: Profimedia

Pokud nemá infekce závažnější příčiny, pak velmi dobře reaguje na léčbu – ať již volně prodejnými přípravky nebo antibiotiky. Pokud má tyto obtíže teenager, hodí se i test na pohlavně přenosné choroby, tedy například na chlamydie.

Rozhodně je nutné začít infekci léčit včas, aby nepostoupila z dolních močových cest, tedy trubice a měchýře, třeba až do ledvin.

Celostní medicína mluví o zánětu močových cest jako o příznaku špatně odbouraného stresu, problému v mezilidských vztazích, takže opakované problémy by mohly mít původ i v této oblasti.

Existuje prevence?

Je možné se opakovaným zánětům dolních močových cest bránit? Rozhodně zmírníte riziko, když se budete držet těchto zásad:

  • Pijte alespoň dva litry tekutin denně.
  • Nezadržujte močení.
  • Před sexem se osprchujte a po něm vymočte. Při rizikových sexuálních praktikách, hlavně análním sexu, používejte kondom.
  • Naučte se po vykonání velké potřeby otírat vždy odpředu dozadu, zabráníte přenosu střevních bakterií.
  • Zabraňte vzniku zapářky – nenoste neprodyšné či velmi těsné prádlo a oblečení, omezte dlouhou jízdu na kole či na koni, dbejte na častější výměnu vložek – menstruačních i inkontinenčních.
  • Nepoužívejte často dezinfekční kosmetické přípravky.
  • Konzumujte pravidelně brusinky, borůvky, ananas a vyšší dávky přírodního vitaminu C.

Dokázali jste se zbavit opakovaného zánětu močových cest? Napište nám, jak se vám to podařilo!

Načítám