Hlavní obsah

Zaostřeno na dochucovadla: Která jsou plná éček?

Foto: thinkstock

Kečup, nebo hořčici? Poradíme vámFoto: thinkstock

Reklama

Používáte v kuchyni kečup, hořčici nebo sójovku? Pak byste měli vědět, že v těchto oblíbených dochucovadlech je často slušná porce chemie. Jsou ale i taková, která takzvaná éčka nemají. Našli jsme je!

Článek

Spousta cukru, mnohdy barviv a konzervantů. To mohou, ale nemusí být dochucovadla. Našli jsme tři nejoblíbenější druhy, zajímali se o jejich složení a hledali zdraví příznivější varianty.

Kečupy

Základem pro výrobu kečupů je rajský protlak, který se dochutí v základu solí, cukrem a octem, ale i dalšími ingrediencemi. Kvůli konzistenci přidávají výrobci škroby, někdy i konzervanty. „Ty mohou být hlavně u výrobků v plastových obalech, které nemohou být plněny při vyšších teplotách, nebo u větších balení, která se obvykle nespotřebují najednou,“ uvádí Mgr. Jana Beránková z ČZPI a stránek Bezpečnost potravin.

Při nákupu tedy sledujte množství rajčatového podílu – musí obsahovat alespoň 25 % sušiny, z toho 7 % rajčatového podílu. Zajímat by vás měl i obsah cukru. „Právě kvůli obsahu cukrů doporučuji, aby se ho na několik týdnů striktně vzdali všichni, kteří trpí na kvasinkové infekce. Těm jsou právě skryté cukry živnou půdou,“ říká odbornice na zdravou výživu Margit Slimáková.

„Kečup by měl mít červenou až hnědočervenou barvu. Jiná barva signalizuje buď méně kvalitní suroviny, nebo nevhodnou technologii,“ doplňuje Jana Beránková.

Kečupy

Foto: archiv firem

Kvalita kečupu se pozná hlavně podle množství použitého protlakuFoto: archiv firem

Bio kečup dětský sladký – Kinder Ketchup Zwergebwiese. Složení (suroviny označené pocházejí z ekologického zemědělství): 54 % rajčatového protlaku, sirup z pšeničného škrobu, jablečné pyré, třtinový cukr, lihový ocet, mořská sůl, cibule, citronová šťáva, paprika, pepř, skořice, hřebíček.

Komentář:rafinovaný cukr je nahrazen třtinovým, kečup má vysoký podíl protlaku a pozitivní je také použití mořské soli. Ačkoli ho nebude moc, zarazilo nás dochucení pepřem.

Dětský kečup Tiger BIO.Složení: 77 % rajského protlaku, 15 % zahuštěné jablečné šťávy, pálenkový ocet, slunečnicový olej, mořská sůl, cibule*.

Komentář:Tento kečup je doslazován pouze jablečnou šťávou a obsahuje vysoký podíl rajčat, což je velmi pozitivní. Podle dostupných údajů jde o jediný kečup na trhu, který se obejde bez cukru a sladidel.

Originál Tomato Ketchup Heinz. Složení: rajčata (132 g ve 100 g kečupu), kvasný ocet, cukr, jedlá sůl, extrakty koření a bylin (obsahuje celer) a koření.

Komentář: Ve 100 g kečupu je 24,1 g cukru, což je zapotřebí si uvědomit, pokud hlídáte energetický příjem – ve 100 g je 440 kJ/103 kcal.

Horčice

Jejich základní surovinou je hořčičné semínko, sůl a ocet. „Jemné a sladké hořčice obsahují konzervační látky, ostré druhy to nepotřebují, protože obsahují semena hořčice černé, která mají silný antimikrobiální účinek,“ uvádí Jana Beránková.

Na trhu jsou i hořčice nebarvené a bez konzervantů. Ať koupíte jakoukoli, dbejte na to, abyste ji ukládali dobře uzavřenou, a zabránili tak jejímu vysychání – ztrátě barvy a chuti. Měli byste ji mít v teplotě pod 20 stupňů a mimo místo, kam svítí slunce.

Foto: archiv firem

Ideálním stavem je hořčice bez konzervantůFoto: archiv firem

Boneco hořčice bavorská. Složení: voda, cukr, hořčičné semínko, ocet lihový a jablečný, barvivo karamel, jedlá sůl, koření.

Komentář: Podle toho, že je cukr na druhém místě, bude ho hořčice obsahovat dokonce víc než hořčičného semínka, což není ideální.

Horčice plnotučná 880 g Neli. Složení: voda, hořčičné semínko, ocet, cukr, sůl, koření, barvivo kurkuma, konzervant benzoan sodný.

Komentář: Benzoan sodný je jako konzervant povolen, ale ideální je se mu raději vyhnout. Na stránkách výrobce nás u tohoto výrobku zaujalo varování pro alergiky: výrobek obsahuje hořčici.

Malva hořčice plnotučná, Kand s. r. o. Složení: voda, hořčičné semeno, ocet, cukr, sůl, směs koření, přírodní barviva: kurkuma a paprikový extrakt. Obsah soli max. 3 g/100 g. Bez chemické konzervace.

Komentář: Oceňujeme, že neobsahuje žádná barviva a konzervanty, příznivý je i obsah soli.

Sójové omáčky

Při jejich nákupu byste si měli všímat toho, zda jde o omáčku přírodní, tedy vyrobenou klasickým způsobem fermentace, nebo jde o průmyslově vyrobenou. Ta první většinou neobsahuje žádné konzervanty ani jiné umělé přísady.

Foto: archiv firem

Sójová omáčka může být dokonce i zdravá, pokud je vyrobena klasickou fermentacíFoto: archiv firem

Sojasauce Kikkoman, vyrobená fermentací. Složení: fermentovaná směs solného roztoku, pšeničný slad a sójové boby.

Komentář: Neobsahuje žádnou chemii. Fermentací vzniká v omáčce i mnoho vitaminů, bílkoviny a další žádoucí složky.

Sójová omáčka Vitana. Složení: pitná voda, sójový hydrolyzát 26 %, jedlá sůl max. 18 %, stolní víno, cukr, chuťové látky (E 621, E 631, E 627), barvivo E 150d, kvasnicový výtažek, chilli extrakt, švestková povidla (švestky, jablka, pektin), rajčatový protlak, aromata, směs koření, česnekový extrakt. Může obsahovat stopy lepku, vajec, mléka, celeru, vlčího bobu.

Komentář: Příklad omáčky, která obsahuje chemické přísady a celou řadu přísad, které mají vyrobit chuť. E 621 je glutamát sodný, jehož vliv na zdraví je přinejmenším sporný. Přičítá se mu tzv. syndrom čínských restaurací, tedy bušení srdce, závratě, údajně je návykový.

Sojová omáčka Pors. Složení: voda, sůl max. (15 %), bílkovinný sójový hydrolyzát, zvýrazňovač chuti E 621, cukr, ocet, barvivo E 150a.

Komentář: Pod označením E 621 je ukryt glutamát sodný, o jehož negativním dopadu na zdraví jsme psali výše, barvivo E 150a je karamel, který je neškodný.

Jaká dochucovadla používáte vy? Napište nám!

Reklama

Načítám