Hlavní obsah

Zápach nohou: Bojujte proti němu přírodními metodami!

Foto: Profimedia

Péče o nohy znamená i péči o obuvFoto: Profimedia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je sprej do bot a proti zápachu nohou vaší každodenní výbavou, bez které byste nevyrazili do míst, kde se bude nutné zout? Pak vyzkoušejte i čistě přírodní metody, které by vám mohly ulevit!

Článek

Zima je doba, kdy se častěji řeší zápach nohou. Příčinou je i to, že jste celý den zavření v botách ze syntetických, neprodyšných materiálů nebo pobýváte v navlhlých botách. „Boty ze syntetických látek nejsou vhodné, pokud se vám hodně potí nohy. Syntetický materiál špatně zpracovává pot, hodně záleží ale i na materiálu ponožek, těmi lze leccos zachránit, “ vysvětluje Veronika Sajdoková z CCC.

Příčiny zápachu

Právě uzavřený prostor s vlhkem se líbí patologickým plísním, které se usídlí na nohou a způsobují nepříjemný zápach, svědění pokožky mezi prsty a plíseň na nehtech či pokožce.

Mykózám navíc velmi svědčí moderní styl plný stresu, nezdravých jídel plných tuků a cukrů, ale i nešetrné mycí prostředky nebo nedostatečná hygiena. „Vhodnou prevencí je koupel nohou ve slabém roztoku hypermanganu, a to zejména po návštěvě bazénů či wellness center,“ uvádí MUDr. Karel Mencl, CS., který se oboru lékařské mikrobiologie a mykologie věnuje již přes třicet let. „Ideální je, pokud kožní plíseň odhalíte v počátečním stadiu,“ doplňuje.

Foto: Profimedia

Pořádná koupel nohou je jen základFoto: Profimedia

Se zápachem, který je spojený s vyšší potivostí, ale i onemocněním nohou, vám pak mohou pomoci speciální spreje na nohy či do bot, nebo další přípravky, nabízené v drogeriích, lékárnách i prodejnách s obuví. Jak jsou účinné, to jsme ostatně testovali. Výsledky testu najdete v článku Pomáhají přípravky proti zápachu nohou? Otestovali jsme je na lidech!.

Rozhodně ale vyzkoušejte i přírodní metody na boj s pocením a zápachem – jsou to například koupele, které můžete nohám dopřát klidně i denně, ale i jednou za dva dny nebo jednou za týden, podle toho, jak potřebujete.

Jak připravit koupel

Nabízíme vám hned pět možností, jak si připravit koupel proti pocení a zápachu nohou. K jejich aplikaci potřebujete nejen suroviny, které najdete u každé z nich, ale i větší lavor, do kterého nohy na potřebnou dobu namočíte. Měl by být tak prostorný, aby se vám do něj pohodlně vešly obě nohy – ideální je čtvercový nebo obdélníkový tvar. Koupele jsou většinou vlažné nebo teplé, čili jsou v zimě velmi příjemnou metodou, jak se zahřát a zrelaxovat. Po těchto koupelích nohy následně již neoplachujte, ale jen důkladně vysušte .

Jablečný ocet

Ocet je velmi účinný při potlačování zápachu, navíc si poradí i s případnými bakteriemi – v kyselém prostředí nepřežijí. Na přípravu léčivé koupele použijte spíš ocet jablečný, ale můžete i vinný, v nouzi i ten kvasný, ale toho dejte o něco méně, postačí 1 dcl, jemnějších octů můžete dát víc, a to asi dva decilitry na dva litry teplé vody. Octovou vodou lze také vytřít boty, které potřebujete zbavit pachů. Ocet lze nahradit i šťávou z jednoho pomeranče, má podobné účinky, a navíc krásně voní.

Foto: Profimedia

Speciální přípravky na základě moderní vědy i koupele v rostlinných odvarech podle receptů babiček... Věřte, zabírá oboje!Foto: Profimedia

Voda se sodou

I obyčejná jedlá soda vám pomůže s likvidací bakterií a mykóz. Na přípravu koupele ze dvou litrů teplé vody potřebujete asi polévkovou lžíci jedlé sody, kterou přidáte do teplé vody a necháte pořádně rozpustit. Nohy máčejte asi patnáct minut. Příjemným efektem je i zvláčnění kůže na nohách, čili je tato koupel skvělá před pedikúrou.

Vsaďte na bylinky

Proti bakteriím i mykózám působí například rozmarýn, šalvěj, tymián, mateřídouška, dubová kůra a tea tree. Můžete si vybrat jednu z bylin, ale můžete je kombinovat. Postup je stejný jako u přípravy bylinkového čaje na pití. Přiveďte k varu dva litry vody, vhoďte do nich asi pět lžiček sušených bylinek a nechejte louhovat, dokud voda nevychladne natolik, abyste do ní mohli ponořit nohy. Pak je máčejte asi dvacet minut.

Tea tree můžete rovnou nakapat do horké vody z vodovodu – na dva litry postačí pět kapek.

Koupel z čaje

Na poslední koupel stačí obyčejný černý čaj. Na asi dva litry vody budete potřebovat pět sáčků černého čaje libovolné značky. Čaj nechejte ve vařící vodě louhovat přibližně deset minut – klidně už v lavoru. Až voda tak vychladne, abyste do ní mohli ponořit nohy, udělejte to. Nohy máčejte asi dvacet minut.

Máte jinou osvědčenou přírodní metodu na boj se zápachem a pocením nohou? Rozhodně nám o ní napište!

Související témata:

Načítám