Hlavní obsah

Zápach z úst: Zbavte se ho jednou provždy!

Foto: thinkstock

Žvýkačka s příchutí pepermintu či máty váš dech osvěžíFoto: thinkstock

Reklama

O zápach z úst nikdo nestojí! Pokud tedy nelibá vůně z úst patří mezi vaše problémy, máme pro vás tipy, jak se jí zbavit. Jednou provždy!

Článek

Zápach z úst neboli halitóza může být problém mnoha z vás. „Bohužel se často stává, že jedinec trpící zápachem z úst o svém handicapu ani neví,“ říká MUDr. Jan Stuchlík ze stejnojmenné dentální kliniky. Ač je to jakkoli nepříjemné, je v tu chvíli namístě mu to velmi šetrně sdělit.

„Může totiž jít o méně či více závažné onemocnění chrupu, dutiny ústní či trávicího systému,“ doplňuje dentální hygienistka Lucie Hronková z Dental office H33. Kdo či co za nelibou vůni tedy může?

1. Problém v anatomii chrupu

Jedná se hlavně o narůstající třetí stoličky známé jako zuby moudrosti. „Pokud se zub prořeže pouze napůl a z části zůstane pokrytý dásní, mohou se v prostorech mezi dásní a zubem kumulovat zbytky potravy a plak. V tomto případě je řešení jednoznačné a zub se musí vytrhnout,“ vysvětluje Jan Stuchlík.

Foto: thinkstock

Někdy je potíž schovaná v zubním kazu. S tím vám pomůže jedině zubařFoto: thinkstock

2. Špatná hygiena

„Drtivá většina pacientů trpící zápachem z úst podceňuje pravidelnou prevenci v podobě ústní hygieny. Důležité je používat nejen kvalitní kartáček s měkkými vlákny, ale také zubní pastu s fluoridy, která posiluje svrchní vrstvu zubu a chrání ji před proniknutím bakterií do zubu,“ konstatuje odborník.

Podle něj je zbytky potravy, které zůstávají v mezizubí, nutné odstranit pomocí mezizubních kartáčků a dentální nitě. Klasickým kartáčkem není možné dosáhnout úplného vyčištění mezizubních prostor. Přečtěte si proto Co vyčistí zuby nejlépe? a Naučte se konečně správně čistit zuby!.

3. Zkažené zuby

Opět dochází k rozkladu – tentokrát bílkovin. Bakterie, které vnikají do zubu, rozkládají zubovinu (dentin), a infekce v zubu je na světě. Se zápachem z úst přichází i bolest, tudíž je návštěva stomatologa více než žádoucí. Lékař dle závažnosti rozhodne o dalším postupu. Ve většině případů stačí zub vyvrtat a vyplnit plombou. Pokud zub nejde zachránit, musí ven.

Foto: thinkstock

Správné čištění zubů vám se zápachem úst pomoci může, ale také nemusíFoto: thinkstock

4. Zánět dásní

Nelichotivý zápach z úst může mít na svědomí i zánět dásní a následná parodontitida, známá jako paradontóza. Toto onemocnění dásně a kosti má opět na svědomí nedostatečná či špatně prováděná ústní hygiena. V důsledku plaku pod dásněmi, zubního kamene v parodontálních kapsách, zbytků potravy a kolonií škodlivých bakterií bez přístupu vzduchu dochází ke vzniku nelibého zápachu. Řešení je nutné hledat u stomatologa či hygienistky. Pozdní diagnostika parodontitidy nebo její zanedbání může mít na zdraví chrupu fatální následky.

5. Nestomatologické příčiny

Máte vše, co se týče vaší ústní dutiny v pořádku? Zkuste příčinu hledat v jiných než ve stomatologických vodách. Může jít o problémy s trávicím traktem (pálení žáhy, nadýmání, kýla, celiakie, průjem...), chronickými záněty dutin, žaludečními vředy nebo cukrovkou – tyto řešte se specialistou.

Nehřešte, ale řešte

Ať už máte problém zápachu z úst způsobený čímkoli, snažte se používat různé ústní vody a spreje a vždy mějte po ruce mentolové žvýkačky nebo bonbony bez cukru. Pomoci může i žvýkání bylinek a koření, jako je petržel nebo zázvor.

Co vy na to?

Reklama

Související témata:

Načítám