Hlavní obsah

Zapečený grilovaný lilek s parmazánem a rajčátky

Hodnocení:
(43)
Foto: Svatava Vašková
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
40 minut
Náročnost
nízká

U lilku záleží na správné úpravě. Obsahuje hodně vody, navíc se chová jako houba a může se z něj stát nevzhledná hmota. V tomhle receptu se plátky lilků nechají vypotit, pak se rychle ogrilují a jsou tak dokonale připravené na další tepelnou úpravu – zapékání. Zní to složitě? Ani nápad!

Ingredience pro:
3 porce
  • 1 lilek
  • 100 ml olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 50 g parmazánu
  • 300 g krájených rajčat z plechovky
  • 1 lžička soli
  • 2 snítky čerstvého oregana
Článek

Postup

Krok 1: Větší lilek omyjte a nakrájejte na půlcentimetrová kolečka. Položte je vedle sebe na papírovou utěrku, z obou stran je lehce osolte a nechte asi 15 minut vypotit. Po této době je papírovou utěrkou dobře osušte. Mrkněte na 7 fíglů s papírovými utěrkami.

Krok 2: Do misky nalijte olej a nakrájejte do něj na plátky stroužek česneku. Takto ochuceným olejem potřete lilková kolečka a ihned je z obou stran opečte na grilu nebo na grilovací pánvi. Zbylý česnekový olej můžete zamíchat do drcených rajčat. 

Krok 3: Na dno zapékací mísy nalijte polovinu rajčat, na ně poklaďte půlku grilovaných lilků a na ně polovinu strouhaného parmazánu. Na sýr pak přijdou zbylá rajčata, lilky a zbytek parmazánu. 

Krok 4: Dejte zapéct do trouby asi na 20 minut při 190 stupních. Lilky podávejte s lístky oregana, čerstvým pečivem a třeba vychlazeným bílým vínem. Vyzkoušíte domácí bagetu s křupavou kůrkou?

Foto: Svatava Vašková

Rychle ogrilované plátky lilku zapečené s rajčaty a sýrem. Jednoduché a vynikající!

Chcete zkusit něco opravdu dobrého a zároveň dietního? Dejte si grilované lilky po ukrajinsku. A kdo se nebojí trochy kalorií, ať ochutná fantastický smažený lilek v těstíčku s mandlemi!

ynezorPumanzeSaNyknalC
19. 7. 2021

Reklama

Sdílejte článek