Hlavní obsah
3,3
(54)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

U lilku záleží na správné úpravě. Obsahuje hodně vody, navíc se chová jako houba a může se z něj stát nevzhledná hmota. V tomhle receptu se plátky lilků nechají vypotit, pak se rychle ogrilují a jsou tak dokonale připravené na další tepelnou úpravu – zapékání. Zní to složitě? Ani nápad!

10 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
3 porce
  • 1 ks lilku
  • 100 ml olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 50 g parmazánu
  • 300 g sterilovaných rajčat
  • 1 lžička soli
  • 2 snítky čerstvého oregana
Článek

Postup

01.

Větší lilek omyjte a nakrájejte na půlcentimetrová kolečka. Položte je vedle sebe na papírovou utěrku, z obou stran je lehce osolte a nechte asi 15 minut „vypotit“. Po této době je papírovou utěrkou dobře osušte. Mrkněte na 7 fíglů s papírovými utěrkami.

02.

Do misky nalijte olej a nakrájejte do něj na plátky stroužek česneku. Takto ochuceným olejem potřete lilková kolečka a ihned je z obou stran opečte na grilu nebo na grilovací pánvi. Zbylý česnekový olej můžete zamíchat do drcených rajčat. 

03.

Na dno zapékací mísy nalijte polovinu rajčat, na ně poklaďte půlku grilovaných lilků a na ně polovinu strouhaného parmazánu. Na sýr pak přijdou zbylá rajčata, lilky a zbytek parmazánu. 

04.

Dejte zapéct do trouby asi na 20 minut při 190 stupních. Lilky podávejte s lístky oregana, čerstvým pečivem a třeba vychlazeným bílým vínem. Vyzkoušíte domácí bagetu s křupavou kůrkou?

Foto: Svatava Vašková

Rychle ogrilované plátky lilku zapečené s rajčaty a sýrem. Jednoduché a vynikající!Foto: Svatava Vašková

Chcete zkusit něco opravdu dobrého a zároveň dietního? Dejte si grilované lilky po ukrajinsku. A kdo se nebojí trochy kalorií, ať ochutná fantastický smažený lilek v těstíčku s mandlemi!

Související témata:

Načítám