Hlavní obsah

Plněné lilky mletým masem se sezamovou omáčkou a sýrem

Hodnocení:
(80)
Foto: Eva Malúšová
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
45 minut
Náročnost
nízká

Lilky v hitparádě zeleniny neobsazují první příčky u každého, mnohdy to je ale jen chyba úpravy. Když je dobře ochutíte, naplníte voňavou směsí mletého masa, koření a rajčat a zapečete se sýrem, chutnají vážně fantasticky. Zkuste tuhle orientem šmrncnutou variantu plněné zeleniny (stejná úprava se hodí i na cukety) a uvidíte!

Ingredience pro:
4 porce
Na lilky & omáčku (bylinky můžete dát i sušené)
  • 2 lilky
  • olivový olej
  • sůl a pepř
  • 1 cibule
  • 500 g mletého masa
  • 3 stroužky česneku
  • 1 hrst oregana
  • 1 hrst máty
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletého římského kmínu
  • 1 plechovka krájených loupaných rajčat
  • 1 hrst rozinek
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • čerstvé bylinky
  • sýr na posypání
Na tahini omáčku (lze vynechat)
  • 3 lžíce pasty tahini
  • 1/2 citronu
  • sůl
Článek

Postup

Krok 1: Použijte 2 větší nebo 4 malé lilky. Ze sýru se hodí feta nebo balkán. Maso jsem dala jehněčí, které se k lehce orientálnímu koření perfektně hodí, ale nic nezkazíte ani vepřovým, hovězím či jejich mixem. Pokud dáváte mátu a oregano sušené, stačí vám od každého lžička.

Foto: Eva Malúšová

Lilky naplníme šťavnatou masovou směsí s voňavým kořením a bylinkami

Krok 2: Lilky omyjte, osušte, podélně rozpulte, nožíkem si vyznačte asi centimetrový okraj, vnitřek dužiny nakrájejte do mřížky a lžičkou vydlabejte. Tu pak nasekejte, v cedníku smíchejte se lžičkou soli a nechte vypotit, než si připravíte náplň.

Foto: Eva Malúšová

Lilky pomocí nožíku a lžičky vydlabejte, dužinu nasekejte a prosolte – později ji přidáte do náplně

Krok 3: Lilky ze všech stran potřete olejem, osolte a opepřete. Položte na plech vyložený pečicím papírem a 15 minut při 180 °C předpečte.

Foto: Eva Malúšová

Díky ochucení a předpečení bude výborná i jinak opomíjená lilková „mistička“

Krok 4: Mezitím nechte na troše oleje zesklovatět najemno pokrájenou cibuli (přidat můžete i špetku chilli), vmíchejte maso a zprudka ho ze všech stran opečte, rozdělujte ho přitom vařečkou na kousky. Když se maso zatáhne, zasypejte ho nasekaným česnekem, mátou, oreganem, skořicí a římským kmínem a nechte jen pár vteřin rozvonět.

Foto: Eva Malúšová

Pokud máte, oregano a mátu dejte čerstvé

Krok 5: Vmíchejte rajčata, rozinky (věřte mi, v náplni jsou skvělé!) a pořádně vymačkanou dužinu z lilků (díky vypocení nebude hořká a vodnatá), osolte a 5 až 10 minut zprudka povařte, aby směs zhoustla.

Foto: Eva Malúšová

K masu přidejte i rajčata a vymačkanou dužinu z lilků

Krok 6: Náplň dochuťte čerstvě mletým pepřem, trochou balzamika nebo citronu a případně další solí, naplňte do lilků a asi půl hodiny při 180 °C zapečte. Posypejte sýrem a dalšími bylinkami (máta, oregano, petržel, koriandr) a podávejte.

Foto: Eva Malúšová

Sýrem lilky posypejte až po upečení

Krok 7: Přidat můžete ještě krémovou omáčku z tahini: sezamovou omáčku jednoduše zřeďte horkou vodou a dochuťte trochou soli a citronové šťávy.

Foto: Eva Malúšová

Baklažány podávejte jen tak, s čerstvým pečivem nebo lehkým salátem

Foto: Eva Malúšová

Neuvěřitelně voňavá kombinace koření, bylinek a jehněčího (nebo jiného masa) přesvědčí i zaryté odpůrce lilků (a když ne, zbude víc na nás!)

Z pečených lilků a tahini připravíte i božskou pomazánku baba ganuš a báječné jsou i ve formě vegetariánského kari.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek