Hlavní obsah

Plněný lilek s bulgurem

Hodnocení:
(24)
Foto: Mona Martinů
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
1 hodina
Náročnost
nízká

Jedním z nejefektivnějších způsobů, jak připravovat zeleninu, je naplnit ji a zapéct. Jak snadné! Zkuste kuchyní Blízkého východu inspirovaný lilek s bulgurem.

Ingredience pro:
4 porce
  • 2 lilky
  • mletý římský kmín
  • 4 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • pepř
  • 1 cibule
  • 1/4 lžičky chilli
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 citronu
  • 1/4 hrnku mandlových plátků
  • 1/4 hrnku pšeničného bulguru
  • 2 lžíce máty
  • 2 lžíce koriandru
  • 1/2 hrnku pšeničného bulguru
K podávání
  • 1 kelímek řeckého jogurtu
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžíce máty
  • 1 lžíce koriandru
  • 1/2 granátového jablka
Článek

Postup

Krok 1: Lilky podélně rozřízněte a pomocí malého nožíku a lžíce vydlabejte dužinu. Potřete olejem, posypejte římským kmínem, osolte a opepřete a dejte na plech vyložený pečicím papírem. Zakryjte alobalem a pečte 20 minut při 200 °C.

Krok 2: Mezitím si připravte náplň: pokrájenou cibuli nechte spolu s chilli změknout na zbylém oleji, přidejte najemno posekanou dužinu z lilku a česnek, osolte, okořeňte římským kmínem a ještě asi 5 minut opékejte. Přidejte bulgur, zalejte hrnkem vody a vařte asi 15 minut, dokud není pšenice měkká a voda odpařená.

Krok 3: Dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou, vmíchejte nasekanou mátu a koriandr a rozdělte do lilkových lodiček. Posypejte mandlemi a vraťte ještě na 15 minut do trouby. Podávejte posypané zrníčky granátového jablka a s jogurtem ochuceným solí, pepřem, mátou a koriandrem.

Tip: Místo části bulguru můžete k lilku přidat i mleté maso.

Tušili jste, že i z lilku lze připravit pomazánka?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek