Hlavní obsah
3,6
(35)
Foto: Marek Kučera

Foto: Marek Kučera

Hledáte inspiraci na lehký letní oběd? Zapečené lilky plněné mletým masem jsou lehce pikantní a chutnají fantasticky!

40 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 2 ks lilku
  • 300 g hovězího mletého masa
  • 4 lžíce oleje
  • 1 ks červené chilli papričky
  • 1 ks cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 100 g sterilované kukuřice
  • 100 g červených fazolí
  • 1 snítka čerstvého rozmarýnu
  • 2 snítky čerstvého tymiánu
  • 200 g rajčat
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky pepře
K dokončení
  • 2 ks mozzarelly
  • 1 hrst čerstvých bylinek
Článek

Postup

01.

Lilky překrojte a vydlabejte. Dužinu nakrájejte nadrobno a nechte stranou. Na oleji orestujte nadrobno nakrájenou cibuli a po chvíli přidejte maso a opečte ho dohněda.

02.

Do směsi vmíchejte protlak, prolisované stroužky česneku, vše promíchejte, nechte provonět a maso ještě krátce opečte. Směs osolte, opepřete a vmíchejte loupaná rajčata, dužinu lilku, nasekanou chilli papričku a bylinky. Směs podlejte trochou vody a poduste pod pokličkou. 

03.

Asi po 20 minutách vmíchejte do směsi kukuřici, fazole a stáhněte z ohně. Vydlabané lilky naplňte masovou směsí a vyskládejte je do olejem vymazaného pekáčku. Vložte je do trouby a pečte asi 20 minut. 

04.

Mezitím natrhejte mozzarellu na kousky. Upečené lilky vytáhněte z trouby, navrch dejte kousky mozzarelly a vraťte je ještě na 10 minut zpět do trouby. Po upečení ozdobte bylinkami podle chuti a ihned podávejte.

A ještě tip na levnou večeři pro celou rodinu: zapečená kuřecí játra s bramborami a sýrem.

Související témata:

Načítám