Hlavní obsah
Foto: jamieoliver.com

Foto: jamieoliver.com

Je vám po vánočním hodování těžko, že se skoro ani nemůžete hnout? Připravte pro sebe a rodinu večeři, kterou hravě strávíte. Vyzkoušejte zapékaný květák podle Jamieho Olivera.

25 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
  • 2 stroužky česneku
  • 50 g polohrubé mouky
    1
  • 50 g másla
    7
  • 500 ml polotučného mléka
    7
  • 500 g brokolice
  • 75 g čedaru
    7
  • 1 kg květáku
  • 2 krajíce pečiva
    1
  • 1 hrst čerstvého tymiánu
  • 25 g mandlových lupínků
    8
  • 3 lžíce olivového oleje
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Předehřejte troubu na 180 °C. Nasekaný česnek přidejte spolu s máslem na pánev. Když se začne rozpouštět, přidejte mouku a mléko a důkladně vše promíchejte, aby nevznikly hrudky. K připravené směsi přidejte nakrájenou brokolici a nechte ji vařit asi 20 min doměkka. Až se začne rozpadat, rozmixujte ji ručním mixérem. Do brokolicové směsi přidejte půlku nastrouhaného čedaru.

02.

Do zapékací mísy rozložte květák, který ještě předem rozeberte na růžičky. Přelijte květák brokolicovou omáčkou a nastrouhejte na ni zbytek čedaru. Oschlé pečivo rozmixujeme na drobky, ke kterým přidejte lístky tymiánu a mandle. Celou směs ještě promíchejte s trochou olivového oleje, dochuťte solí a pepřem a poté ji rozprostřete pravidelně na brokolicovou omáčku. Nechte v troubě zapékat 30 minut a můžete podávat.

Související témata:

Načítám