Hlavní obsah

Zapomeňte na horký čaj aneb Triky, které vás zbaví kašle

Foto: Africa Studio

Foto: Africa Studio

Reklama

Chladné měsíce sotva začaly a vás už zase trápí otravný kašel? Víme, co je příčinou i jak na něj nejlépe vyzrát.

Článek

S příchodem chladnějšího počasí přichází i čas nachlazení a viróz. Kašlání, posmrkávání a šustění kapesníků se stává kulisou přeplněných obchodů, autobusů i kanceláří. Samotný kašel vás možná neomezuje, ale dokáže vyčerpat organismus a oslabit jeho obranyschopnost. Neřešíte-li malý problém v podobě kašle, riskujete vážnější onemocnění – tělo pak nedokáže odolat dalším infekcím třeba při chřipkové epidemii, dlouhodobá zátěž organismu navíc vyčerpává srdce.

Není kašel jako kašel

Pro účinnou léčbu je třeba poznat, jaký kašel máte: suchý, nebo vlhký? Suchý je dráždivý, namáhá svaly břicha a hrudníku, neprodukuje hlen a zhoršuje se večer. „Bývá projevem počátku onemocnění dýchacích cest, často infekcí horních dýchacích cest, jako je nachlazení. Obvykle však netrvá déle než tři dny, poté se mění na vlhký. Sliznice dýchacích cest totiž na infekci reagují zánětem, při němž se vytváří hlen ucpávající dýchací cesty. Kašlání je v podstatě obranný reflex, který pomáhá zbavit se hlenu,“ vysvětluje MUDr. Martina Holá, praktická lékařka pro děti a dorost v Českých Budějovicích.

Suchý kašel je třeba utlumit, protože jinak dráždí hrdlo a problém se tak jen zhoršuje. Kromě léků pomohou i zklidňující sirupy a vlažný, nikoli horký čaj. U vlhkého kašle naopak maximálně podpořte vykašlávání hlenů. Léky ovšem nejsou to jediné, co vám může pomoct. Co dalšího vám prospěje?

Krok první: Ukliďte si

Trápí vás kašel či rýma dlouhodobě? Možná žijete v prostředí se zhoršenou kvalitou vzduchu. Ve velikých městech je vzduch horší vlivem dopravy či průmyslu, na vesnicích má negativní vliv topení v kamnech. Obecně také neprospívá, je-li obydlí v blízkosti rušné komunikace. Na podzim a v zimě se navíc vzduch obecně zhoršuje, protože se škodliviny drží více při zemi, v chladnějších vrstvách vzduchu.

Řešením může být domácí čistička vzduchu. „Pomůže v domácnostech alergiků nebo osob s dýchacími problémy a kašlem, a to včetně asmatu. Čistička vzduchu totiž ze vzduchu efektivně odstraňuje ultrajemné částice, jejichž vdechnutí citlivé jedince dráždí. Pokud se navíc jedná o suchý dráždivý kašel, nabízí se čistička vzduchu se zvlhčovací funkcí,“ říká Monika Tržilová ze společnosti Philips. Kromě ultrajemných částic a alergenů si HEPA filtr čističky poradí také s bakteriemi a viry a filtr s aktivním uhlíkem vzduch zbaví pachů a chemikálií.

Foto: Archiv firem

Ukliďte domov od prachu, alergenů, bacilů a dalších dráždivých látek. Na foto (zleva): Čistička vzduchu s režimem proti alergenům Philips 3000 series, 13 999 Kč. Čistička vzduchu Ionic-CARE Triton X6, 3490 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Čistička umí vzduch i příjemně zvlhčit. Na foto (zleva): Zvlhčovač a čistička vzduchu Comedes Lavaero, 2350 Kč. Čistička vzduchu s ionizátorem Clean Air Optima CA-267, 1355 KčFoto: Archiv firem

V domácnosti využijete i účinný vysavač. Jste-li vy nebo někdo z rodiny na dýchací onemocnění háklivější, zvažte pořízení vysavače centrálního, který poletující prach a dráždivé látky odvádí zcela mimo obytné místnosti. Nebo si pořiďte robota, který uklízí sám, a zapínejte ho co nejčastěji. Hodí se i v případě, že domácnost sdílíte s chlupatými mazlíčky.

Foto: Archiv firem

Pravidelné a důkladné vysávání uleví dýchacím cestám. Na foto (zleva): Centrální vysavač Husky Whisper 2, 39 443 Kč. Robotický vysavač Sencor SVC 7020 VT, 1784 KčFoto: Archiv firem

Krok druhý: Zvyšte obranyschopnost

Kašel, rýma, chřipka a virózy útočí nejčastěji na podzim a v zimě. Nečekejte, až udeří, a připravte se na ně předem. Naučte se pravidelně relaxovat, abyste nestrádali vlivem dlouhodobého stresu, otužujte se, dostatečně spěte a myslete na pitný režim. Organismus řádně okysličujte: pohybem na čerstvém vzduchu i dostatečným větráním doma.

Chcete-li dodat tělu intenzivní dávku prospěšných látek, jezte probiotika – udržují zdravou střevní mikroflóru, pro imunitní systém stěžejní. Najdete je v zakysaných mléčných produktech, kysaném zelí, kvašené zelenině, ale i v asijské kuchyni (tempeh, tofu, kombucha, řasy). Doplňte i další přírodní látky, které posilují odolnost: na čele stojí kurkumin, zázvor či echinacea.

Foto: Archiv firem

Nakopněte imunitu vhodnými doplňky stravy a zažeňte kašel. Na foto (zleva): Doplněk stravy Liftea Kurkumin je bohatý na kurkuminoidy a inulin, 189 Kč. Káva Fitness Coffee Monvitaly s antioxidanty a živinami povzbuzuje silou bylin, 239 KčFoto: Archiv firem

Krok třetí: Zásobte se živinami

Z vitaminů vsaďte především na céčko. Je to skvělý bojovník, který umí s původci kašle pořádně zatočit. Jaké je ideální množství? „U dospělého člověka asi sto miligramů za den, a když máte virózu, tak až pět set. Pro představu: v jednom pomeranči je okolo padesáti miligramů vitaminu C. Jako bohatý zdroj vitaminu C je výborný rakytník, červený rybíz nebo v zimě snadno dostupné brambory, brokolice či červená paprika,“ radí PharmDr. Tomáš Arndt z portálu Prozdraví.

Zvyšte také přísun vitaminu D. „V zimě ho sluneční cestou do těla dostáváte kvůli chladnějšímu počasí méně, je proto nutné ji nahradit vhodnými potravinami nebo doplňky stravy. V potravě se vyskytuje v rybím tuku – losos, makrela, sardinky, tuňák a další ryby –, tresčích játrech, v másle, sýrech, vaječném žloutku a plnotučném mléce,“ dodává Tomáš Arndt.

Foto: Archiv firem

Nejíte-li dostatek vitaminů ve stravě, doplňujte minimálně v kritickou část roku vitaminy ve formě tablet. Na foto (zleva): Vitamín C s šípky, MedPharma, 175 Kč. Megadéčko, Walmark, 179 KčFoto: Archiv firem

Krok čtvrtý: Zklidněte zanícení

Jestli už vás kašel dostihl a hrdlo máte celé podrážděné, snažte se co nejrychleji zmírnit zanícení. Krk držte v teple, opatrní buďte zejména při přechodu z tepla do mrazu, ať se nenadýcháte ostrého vzduchu. Pijte vlažný čaj, zvyšte příjem vitaminu C a zařaďte léčivé potraviny. Naše babičky nedaly dopustit na křen, med, cibuli, česnek, smrkový sirup nebo majoránku. Nemusíte ani k lékaři, pomozte si zklidňujícími spreji, pastilkami či sirupy z lékárny. „Volně prodejné léky, které zmírňují bolest a zánět, jsou velmi efektivní hlavně v prvních dnech nemoci, kdy jsou příznaky nejhorší,“ vysvětluje MUDr. Jiří Slíva, Ph.D.

Foto: Archiv firem

Do lékárny vyrazte pro šikovné pomocníky, které seženete i bez předpisu. Na foto (zleva): Strepfen Sprej tlumí zánět a mírní otok, 229 Kč. Müllerovy pastilky s jitrocelem, mateřídouškou a vitaminem C, 77 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Vsaďte i na přírodní léčbu pomocí blahodárných sirupů. Na foto (zleva): Ibiškový sirup Topvet pro normální činnost dýchacího a imunitního systému, 80 Kč. Bylinný sirup Floradix Alpenkraft na dýchací cesty, 258 KčFoto: Archiv firem

Jak s kašlem bojujete vy?

Reklama

Související témata:

Načítám