Hlavní obsah

Hledáte účinný lék na rýmu? Vypěstujte si ho doma na parapetu

Foto: Stokkete, Shutterstock.com

Foto: Stokkete, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někdy je lepší obrátit se při zdravotních problémech nejprve na přírodu. Účinný lék proti rýmě můžete jednoduše pěstovat i doma. Rostlinka s příznačným názvem rýmovník je nenáročná na údržbu a má všestranné využití.

Článek

Mokrý kapesník, odřený nos, ztížené dýchání a únava. I obyčejná rýma dokáže jednomu pořádně otrávit život. A zrovna podzim je obdobím, kdy číhá skoro na každém kroku. První pomocí bývají pro většinu lidí nosní kapky. Ty sice sníží otok sliznice a uvolní nos, ale při delším užívání spíše škodí, než prospívají. Navíc si na ně snadno vytvoříte návyk. Investujte svých čtyřicet korun radši do rýmovníku, rostlinky, která vás zbaví nejen rýmy, ale i otravného hmyzu.

Rýmu zahání pití i čichání

Rýmovník (Plectranthus amboinicus) je léčivá bylinka známá také pod řadou dalších jmen – například mexický či řecký eukalypt, kubánské oregano, moud či molice. Blahodárnými účinky jsou obdařené její listy s obsahem vonných silic, které pomáhají od rýmy a nachlazení. Tím ale výčet neduhů, proti kterým nenápadná rostlinka působí, nekončí.

„Rýmovník léčí horečnaté stavy, snižuje cholesterol a vysoký tlak, působí příznivě na nemoci jater, kašel, astma, uvolňuje křeče při zažívacích obtížích, odstraňuje ledvinové a žlučníkové kameny,“ jmenuje bylinkářka Hana Parmová ze Zentrichovy apatyky.

Pro léčivý nápoj zalijte jeden či dva čerstvé lístky natrhané na menší kousky asi 200 ml mírně zchladlou převařenou vodou a asi deset minut louhujte. Takto připravený čaj je vhodné při některých z výše uvedených obtíží popíjet pravidelně jednou až dvakrát denně. Další možností je při rýmě nebo nachlazení inhalovat vonné látky, které se uvolní, když několik lístečků promnete v ruce. K čichání je vhodný zejména rýmovník s přívlastkem purpurový (Plectranthus purpuratus).

Foto: Kerdkanno, Shutterstock.com

Rýmovník pomáhá po celý rok – je účinný nejen na rýmu, ale zahání i další neduhyFoto: Kerdkanno, Shutterstock.com

K masu i do skříně

Rozmělněný lístek přiložený na drobné ranky, popáleniny či štípance od hmyzu pomáhá s hojením. Nic nezkazíte, ani když pár lístků přidáte při vaření k masu – a to všude tam, kde se používá šalvěj. Dobře ochutí králíka, jehněčí, skopové i telecí maso.

„Aroma rýmovníku bych popsala jako směs meduňky, máty a kafru. Pro člověka je velmi příjemné, ale naopak komárům, mouchám a molům nevoní,“ upozorňuje na další výhodnou vlastnost této bylinky Hana Parmová. Rýmovník na parapetu tedy sníží množství hmyzu v domě, pár čerstvých lístků (jsou velmi dužnaté a prakticky je nelze sušit) v šatní skříni by mělo odpudit moly a při jeho umístění v ložnici se vám bude lépe dýchat.

Jak rýmovník pěstovat?

Pokud se o vás pokouší rýma, místo do lékárny zaběhněte nejdřív do zahradnictví či květinářství, kde rýmovník seženete ve formě sazenice (mají je i na internetu). Tuto pokojovou rostlinu lze pěstovat celoročně na parapetu, kde má přiměřené množství světla a příznivé teplotní podmínky. Na podzim a v zimě ale pozor na větrání – špatně snáší výkyvy teplot, takže proudem chladného vzduchu jí příliš neprospějete. V létě se bylince dobře daří i na zahrádce, ale pohlídejte si, aby byla mimo přímé slunce. Pěstováním venku byste se ale ochudili o její schopnost zvlhčit a provonět vzduch v místnosti.

Péče o rýmovník není nijak složitá. Bylince dopřejte písčitou zeminu a častější, ale střídmou zálivku odstátou vodou. V létě jí potřebuje o něco více než na podzim a v zimě. Minimálně jednou ročně – nejlépe v březnu nebo v dubnu – je vhodné rýmovník přesadit. Prospívá mu také pravidelné zaštipování, díky kterému se větvičky a lístky zahustí a vytvoří okrasný keříček. V opačném případě vám vyroste jeden dlouhý šlahoun, u něhož hrozí zlomení. Pokud chcete rýmovník do každého pokoje, nemusíte jich kupovat několik, snadno si ho namnožíte i doma pomocí řízkování. A to tak, že část rostliny necháte zakořenit ve sklenici s vodou. S tím ale počkejte až na jaro. 

Podobných pokladů, jako je rýmovník, nabízí příroda víc. Obdobné účinky má například angínovník (Belamcanda chinensis). „Při nachlazení pomůže také asa smrdutá, která zmírňuje kašel,“ doplňuje terapeutka celostní medicíny a bylinkářka Adriána Kašparová. 

Máte nějaké další osvědčené tipy proti rýmě a nachlazení?

Reklama

Související témata:

Načítám