Hlavní obsah

Bolí vás v krku a trápí kašel? Tahle domácí medicína stojí pár korun a je za chvíli hotová

Foto: Jakub Jurdič

Jste raději, když můžete do léčby zapojit čistě přírodní zbraně? Pak jistě uvítáte tři zajímavé recepty. S námi si vyrobíte nejen prášek proti pálení žáhy, ale i dva skvělé přípravky na kašel. A nebojte se, je to snadné!

Článek

Až vás příště přepadne nachlazení, kašel a bolest v krku – anebo až vás začne pálit žáha, můžete sáhnout po medicíně, kterou si vlastnoručně vyrobíte. Nejenže se budete léčit čistě přírodně, ale dokonce i hodně ušetříte!

Silné kosti i konec pálení žáhy

Trpíte častým pálením žáhy nebo oceníte přísun vápníku do kostí? Na obojí využijte přírodní zdroj vápníku, který doposud pravidelně vyhazujete. Mluvíme o vaječných skořápkách. Rozhodně ale doporučujeme použít na přípravu domácí vajíčka, a když kupovaná, tak z bio chovu – určitě z ověřeného zdroje, abyste měli jistotu zdravotní nezávadnosti a toho, že vajíčka nejsou plná chemie či léčiv ze stravy, kterou slepice dostávají. Užíváním můžete doplnit vápník, akutně řešit pálení žáhy či překyselení žaludku. Vedlejším vítaným efektem je i to, že tělo získá navíc i další cenné minerály, tedy hlavně jod, železo, zinek a mangan…

Foto: Jakub Jurdič

Základem jsou vaječné skořápky, pro pozdější konzumaci pak doplněné citronovou šťávou

Budete potřebovat: vaječné skořápky asi z 10 vajec, plech, mlýnek na kávu nebo hmoždíř a jemné sítko.

Foto: Jakub Jurdič

Cílem pečení skořápek je zbavit je bakterií a teplem narušit jejich tvrdost – budou křehčí a snadněji je pak rozdrtíte

Postup: Skořápky dobře omyjte teplou vodou a části s razítky odstraňte – smýt razítkovou barvu je téměř nemožné, tak proč se s tím trápit. Důkladně omyté skořápky dejte na plech a pečte v troubě asi čtvrt hodiny – postačí při teplotě do 180 °C.

Foto: Jakub Jurdič

Vychladlé skořápky nasypejte do mlýnku či hmoždíře a nadrťte na prášek

Foto: Jakub Jurdič

Prášek ze skořápek prosejte přes jemné sítko a uložte do takové nádoby, kterou lze dobře uzavřít. Je důležité, aby do prášku nešla vzdušná vlhkost. Hrubší části můžete buď ještě rozmělnit, nebo je například nasypat jako hnojivo ke květinám

Foto: Jakub Jurdič

Jako přípravek pro doplnění vápníku můžete užívat denně, stačí na špičku nože – pro lepší vstřebávání je dobré smíchat několik hodin před konzumací prášek s citronovou šťávou na kašičku

Zásadní je, abyste prášek užívali nalačno nebo s potravinami zcela bez tuků. Tuky se totiž s minerály v tomto přípravku spojí a vytvoří nestravitelnou hmotu, která by mohla způsobit nadýmání. Ideální je tedy užívat ho třeba před spaním, kdy jste už déle po jídle a do dalšího zbývá několik hodin.

Stejnou dávku na špičku nože můžete použít při akutním pálení žáhy – také stačí přidat pár kapek citronové šťávy.

Pastilky na kašel

Až vás bude trápit kašel a bolest v krku, můžete si vyrobit domácí voňavé a příjemně štiplavé pastilky, které pomohou porazit infekci a rychleji vše zvládnout.

Foto: Jakub Jurdič

Suroviny na výrobu pastilek většinou máte doma

Budete potřebovat: 1/2 hrnku vody, hrnek cukru, lžíci citronové šťávy, 1/2 lžičky sušeného mletého zázvoru nebo asi ¼ lžičky čerstvého strouhaného a 1/4 lžičky mletého hřebíčku. Dále si připravte plech, pečicí papír a moučkový cukr nebo kukuřičný škrob.

Foto: Jakub Jurdič

Pokud nemáte mletý hřebíček, můžete si ho nadrtit v hmoždíři. Použijete-li čerstvý zázvor, oloupejte ho a nastrouhejte

Postup: Nachystejte si kastrůlek, který se nepřipaluje a dobře se myje. (To, co se chystáte vyrobit, je ve finále hodně lepkavá hmota, která rychle tuhne.) Nalijte do něj vodu, přidejte všechny ingredience a za stálého míchání vařte tak dlouho, dokud hmota neztuhne jako hodně hustý med nebo spíš karamel.

Foto: Jakub Jurdič

Při výrobě pastilek je zásadní stále míchat a hlídat, dokud není hmota dostatečně tuhá

Jako test můžete zkusit kápnout na kostku ledu – jestliže ztvrdne, je hotovo, pokud se pořád lepí a roztéká, musíte ještě chvíli vydržet a vařit dál. V poslední fázi se začne objevovat pěna, která po zamíchání mizí. Při míchání pozor – hmota vás může nepříjemně spálit a také hodně lepí.

Foto: Jakub Jurdič

Připravte si plech s pečicím papírem a posypte ho buď moučkovým cukrem, nebo kukuřičným škrobem. Pastilky by se bez obalení lepily k sobě

Hmotu nechejte v kastrůlku trochu vychladnout a pak ji nakapejte lžičkou na vysypaný pečicí papír. Vytvoří se placičky, které během několika minut ztvrdnou – a než k tomu dojde, lze z nich tvarovat pastilky.

Pastilky můžete užívat podle potřeby. Jsou chutné, a když do nich nedáte moc zázvoru, budou vhodnou medicínou i pro děti – při silnější dávce zázvoru mají „grády“ spíš pro dospělé.

Tymiánový sirup na kašel

Potřebujete porazit úporný a vysilující suchý dráždivý kašel? Vyrobte si tymiánový sirup – příprava je velmi snadná a suroviny jsou lehce dostupné. Tymián patří mezi velmi účinná přírodní antibiotika a kromě kašle virového původu utišuje i při bronchitidě nebo astmatu.

Foto: Jakub Jurdič

Suroviny na sirup najdete jistě ve spíži

Budete potřebovat: sáček sušeného tymiánu, hrnek vody a 200 g cukru.

Foto: Jakub Jurdič

Příprava je snadná a vlastně při ní jen smícháte a povaříte suroviny

Postup: Do kastrůlku dejte vodu s cukrem a vařte, dokud se cukr zcela nerozpustí. Odstavte a do cukrové hmoty vsypejte celý sáček tymiánu. Kdybyste chtěli nahradit část cukru medem, je to možné, ale rozhodně ho přidejte až do vychládajícího sirupu, nevařte ho.

Foto: Jakub Jurdič

Kdybyste sirup potřebovali akutně, stačí ho nechat vylouhovat do vychladnutí, ale lepší je, dáte-li tomu alespoň 12 hodin, dokud neztmavne

Foto: Jakub Jurdič

Po vylouhování sirup přeceďte přes jemné sítko nebo plátýnko do uzavíratelné sklenice. Sirup se lehce táhne a má docela příjemnou chuť

Tymiánový sirup můžete užívat po kávových lžičkách až pětkrát denně. Skladujte ho při pokojové teplotě.

Jak léčíte kašel vy? Napište nám!

ynezorPumanzeSaNyknalC