Hlavní obsah

Bolí vás v krku a trápí kašel? Tahle domácí medicína stojí pár korun a je za chvíli hotová

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jste raději, když můžete do léčby zapojit čistě přírodní zbraně? Pak jistě uvítáte tři zajímavé recepty. S námi si vyrobíte nejen prášek proti pálení žáhy, ale i dva skvělé přípravky na kašel. A nebojte se, je to snadné!

Článek

Až vás příště přepadne nachlazení, kašel a bolest v krku – anebo až vás začne pálit žáha, můžete sáhnout po medicíně, kterou si vlastnoručně vyrobíte. Nejenže se budete léčit čistě přírodně, ale dokonce i hodně ušetříte!

Silné kosti i konec pálení žáhy

Trpíte častým pálením žáhy nebo oceníte přísun vápníku do kostí? Na obojí využijte přírodní zdroj vápníku, který doposud pravidelně vyhazujete. Mluvíme o vaječných skořápkách. Rozhodně ale doporučujeme použít na přípravu domácí vajíčka, a když kupovaná, tak z bio chovu – určitě z ověřeného zdroje, abyste měli jistotu zdravotní nezávadnosti a toho, že vajíčka nejsou plná chemie či léčiv ze stravy, kterou slepice dostávají. Užíváním můžete doplnit vápník, akutně řešit pálení žáhy či překyselení žaludku. Vedlejším vítaným efektem je i to, že tělo získá navíc i další cenné minerály, tedy hlavně jod, železo, zinek a mangan…

Foto: Jakub Jurdič

Základem jsou vaječné skořápky, pro pozdější konzumaci pak doplněné citronovou šťávouFoto: Jakub Jurdič

Budete potřebovat: vaječné skořápky asi z 10 vajec, plech, mlýnek na kávu nebo hmoždíř a jemné sítko.

Foto: Jakub Jurdič

Cílem pečení skořápek je zbavit je bakterií a teplem narušit jejich tvrdost – budou křehčí a snadněji je pak rozdrtíteFoto: Jakub Jurdič

Postup: Skořápky dobře omyjte teplou vodou a části s razítky odstraňte – smýt razítkovou barvu je téměř nemožné, tak proč se s tím trápit. Důkladně omyté skořápky dejte na plech a pečte v troubě asi čtvrt hodiny – postačí při teplotě do 180 °C.

Foto: Jakub Jurdič

Vychladlé skořápky nasypejte do mlýnku či hmoždíře a nadrťte na prášekFoto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Prášek ze skořápek prosejte přes jemné sítko a uložte do takové nádoby, kterou lze dobře uzavřít. Je důležité, aby do prášku nešla vzdušná vlhkost. Hrubší části můžete buď ještě rozmělnit, nebo je například nasypat jako hnojivo ke květinámFoto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Jako přípravek pro doplnění vápníku můžete užívat denně, stačí na špičku nože – pro lepší vstřebávání je dobré smíchat několik hodin před konzumací prášek s citronovou šťávou na kašičkuFoto: Jakub Jurdič

Zásadní je, abyste prášek užívali nalačno nebo s potravinami zcela bez tuků. Tuky se totiž s minerály v tomto přípravku spojí a vytvoří nestravitelnou hmotu, která by mohla způsobit nadýmání. Ideální je tedy užívat ho třeba před spaním, kdy jste už déle po jídle a do dalšího zbývá několik hodin.

Stejnou dávku na špičku nože můžete použít při akutním pálení žáhy – také stačí přidat pár kapek citronové šťávy.

Pastilky na kašel

Až vás bude trápit kašel a bolest v krku, můžete si vyrobit domácí voňavé a příjemně štiplavé pastilky, které pomohou porazit infekci a rychleji vše zvládnout.

Foto: Jakub Jurdič

Suroviny na výrobu pastilek většinou máte domaFoto: Jakub Jurdič

Budete potřebovat: 1/2 hrnku vody, hrnek cukru, lžíci citronové šťávy, 1/2 lžičky sušeného mletého zázvoru nebo asi ¼ lžičky čerstvého strouhaného a 1/4 lžičky mletého hřebíčku. Dále si připravte plech, pečicí papír a moučkový cukr nebo kukuřičný škrob.

Foto: Jakub Jurdič

Pokud nemáte mletý hřebíček, můžete si ho nadrtit v hmoždíři. Použijete-li čerstvý zázvor, oloupejte ho a nastrouhejteFoto: Jakub Jurdič

Postup: Nachystejte si kastrůlek, který se nepřipaluje a dobře se myje. (To, co se chystáte vyrobit, je ve finále hodně lepkavá hmota, která rychle tuhne.) Nalijte do něj vodu, přidejte všechny ingredience a za stálého míchání vařte tak dlouho, dokud hmota neztuhne jako hodně hustý med nebo spíš karamel.

Foto: Jakub Jurdič

Při výrobě pastilek je zásadní stále míchat a hlídat, dokud není hmota dostatečně tuháFoto: Jakub Jurdič

Jako test můžete zkusit kápnout na kostku ledu – jestliže ztvrdne, je hotovo, pokud se pořád lepí a roztéká, musíte ještě chvíli vydržet a vařit dál. V poslední fázi se začne objevovat pěna, která po zamíchání mizí. Při míchání pozor – hmota vás může nepříjemně spálit a také hodně lepí.

Foto: Jakub Jurdič

Připravte si plech s pečicím papírem a posypte ho buď moučkovým cukrem, nebo kukuřičným škrobem. Pastilky by se bez obalení lepily k soběFoto: Jakub Jurdič

Hmotu nechejte v kastrůlku trochu vychladnout a pak ji nakapejte lžičkou na vysypaný pečicí papír. Vytvoří se placičky, které během několika minut ztvrdnou – a než k tomu dojde, lze z nich tvarovat pastilky.

Pastilky můžete užívat podle potřeby. Jsou chutné, a když do nich nedáte moc zázvoru, budou vhodnou medicínou i pro děti – při silnější dávce zázvoru mají „grády“ spíš pro dospělé.

Tymiánový sirup na kašel

Potřebujete porazit úporný a vysilující suchý dráždivý kašel? Vyrobte si tymiánový sirup – příprava je velmi snadná a suroviny jsou lehce dostupné. Tymián patří mezi velmi účinná přírodní antibiotika a kromě kašle virového původu utišuje i při bronchitidě nebo astmatu.

Foto: Jakub Jurdič

Suroviny na sirup najdete jistě ve spížiFoto: Jakub Jurdič

Budete potřebovat: sáček sušeného tymiánu, hrnek vody a 200 g cukru.

Foto: Jakub Jurdič

Příprava je snadná a vlastně při ní jen smícháte a povaříte surovinyFoto: Jakub Jurdič

Postup: Do kastrůlku dejte vodu s cukrem a vařte, dokud se cukr zcela nerozpustí. Odstavte a do cukrové hmoty vsypejte celý sáček tymiánu. Kdybyste chtěli nahradit část cukru medem, je to možné, ale rozhodně ho přidejte až do vychládajícího sirupu, nevařte ho.

Foto: Jakub Jurdič

Kdybyste sirup potřebovali akutně, stačí ho nechat vylouhovat do vychladnutí, ale lepší je, dáte-li tomu alespoň 12 hodin, dokud neztmavneFoto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Po vylouhování sirup přeceďte přes jemné sítko nebo plátýnko do uzavíratelné sklenice. Sirup se lehce táhne a má docela příjemnou chuťFoto: Jakub Jurdič

Tymiánový sirup můžete užívat po kávových lžičkách až pětkrát denně. Skladujte ho při pokojové teplotě.

Jak léčíte kašel vy? Napište nám!

Reklama

Související témata:

Načítám