Hlavní obsah

Zapomeňte na záclony. Dnes se zdobí okna takhle!

Foto: STÍNĚNÍ s.r.o.

Chcete dodat interiéru větší šťávu? Pak se nebojte barev ani u žaluzií nebo roletFoto: STÍNĚNÍ s.r.o.

Reklama

Omrzely se vám záclony? A letošní léto vám potvrdilo, že je nejvyšší čas vyměnit žaluzie či rolety? Nebuďte při zdi, vždyť i vaše okna si zaslouží designovou lahůdku! Máme jich pro vás hned sedm.

Článek

Klasické žaluzie možná měli vaši rodiče a textilní rolety si třeba pamatujete z dětství u babičky. Doba však pokročila a současná nabídka stínění je daleko širší. Moderní řešení z kvalitních textilních materiálů nejen vás i váš nábytek ochrání před sluníčkem, ale i ozdobí okna, a tak směle zastoupí záclony. Většinou se aplikují nad okno nebo do okenního rámu. Koukněte se, co všechno můžete na svých oknech mít!

Silhouette: elegantní žaluzie

Lehká jako pírko, krásná jako záclona a funkční jako žaluzie – to je Silhouette. Představte si ji jako dvě vrstvy tenoučké tkaniny, mezi nimiž ponecháte několik centimetrů volného prostoru a ty vyplní lamely ve tvaru vlnovky. Jakmile lamely sklopíte, fungují jako stínění, a když je „otevřete“, uvidíte ven. Navíc i při otevřené poloze zachytí většinu UV záření, takže chrání podlahu a nábytek od blednutí.

Foto: luxaflex

Podobně jako u ostatních moderních žaluzií a rolet si i v případě Silhouette můžete vybrat z mnoha barev. Orientační cena například u rozměrů 160 x 160 cm je cca 13 000 KčFoto: luxaflex

Foto: luxaflex

Detail SilhouetteFoto: luxaflex

Twintex: originální roleta

Další designová lahůdka tak trochu připomíná chytrou horákyni. „Twintex charakterizují dvě vrstvy látky s horizontálními průsvitnými a neprůsvitnými pruhy, které se vzájemně překrývají, což umožňuje jednoduše regulovat množství světla a soukromí,“ vysvětluje Adam Krč z firmy Stínění s. r. o. A dodává, že ovládat ho lze mechanicky, řetízkem nebo motoricky, podobně jako většinu druhů moderní interiérové stínicí techniky, která současně funguje jako estetický prvek.

Foto: STÍNĚNÍ s. r. o.

Twintex se skládá ze dvou látek. Mezi časté rozměry patří 160 x 160 cm a orientační cena je 5838 KčFoto: STÍNĚNÍ s. r. o.

Facette: decentní žaluzie

I v tomto případě se bavíme o textilii, která na oknech visí ve dvou vrstvách a střídají se tu horizontální proužky připomínající síťovinu (průsvitné) a pevnější textilie (neprůsvitné). Je to vlastně podobné Twintexu. V čem se tedy liší? Především v šířce pruhů; u Facette jsou zmiňované proužky o šířce několika milimetrů, kdežto u Twintexu jde o několik centimetrů.

Foto: luxaflex

Facette přinese vašim oknům novou dimenzi. Orientační cena u rozměrů 140 x 160 cm je 10 920 KčFoto: luxaflex

Foto: luxaflex

Na první pohled pomalu ani nepoznáte, že se Facette skládá ze dvou pruhů textilieFoto: luxaflex

Plissé: dekorativní žaluzie

Vzpomeňte si na plisovanou sukni, a hned budete mít jasno. Podobně je poskládaná i žaluzie označovaná jako Plissé. Pokud máte doma atypicky tvarovaná okna nebo třeba i kulaté průzory, pak je Plissé pro vás ideální – využijete ho v podstatě kdekoli.

Foto: sun professionals.

Plisované stínění je velice variabilní a hodí se i do mnoha atypických oken. Orientační cena za rozměr 90 x 140 cm je cca 9500 KčFoto: sun professionals.

Foto: STÍNĚNÍ s. r. o.

Potřebujete vyřešit tvar kruhu? Žádný problém, spolehněte se na PlisséFoto: STÍNĚNÍ s. r. o.

Duette: unikátní žaluzie

Zkusíme to zjednodušit: když se opticky zdvojí Plissé, získáte Duette, tvarem připomínající včelí plástve. Tyto žaluzie jsou nejen velmi elegantní, ale i praktické: jejich izolační vlastnosti dokážou v horkých dnech udržet teplo venku, a v zimě zase naopak uvnitř.

Foto: velux

Dvojitě plisovanou roletu Velux lze nastavit v libovolné pozici, a tak si můžete přizpůsobit přísun světla do místnosti podle vlastních potřebFoto: velux

Foto: velux

Dvojitě plisovaná roleta zlepšuje izolační vlastnosti okna až o 34 procent. Orientační cena u výrobku o rozměrech 55 x 78 cm je 2550 KčFoto: velux

Harmony: vertikální žaluzie s voálem

Z kanceláří určitě znáte svislé polyvinylchloridové lamely, které se přesouvají také do interiérů, ovšem v sofistikovanější podobě. Jako třeba u systému Harmony, kde se kombinují se záclonovinou. „Zácloně odborně říkáme voál a věší se na konzole, kde jsou také lamely. Když voál sundáte, díky lamelám nepřicházíte o stínění,“ vysvětluje Michal Karmasín z firmy Bematech.

Foto: bematech

Systém Harmony se skládá ze voálů a PVC lamel. Voál můžete dát do pračky, lamely stačí otřít. Orientační cena u rozměrů 2,5 m x 1,5 m se pohybuje cca od 13 560 KčFoto: bematech

Římské rolety: klasika v novém

Mezi skutečně hodně staré řešení, jak se chránit proti slunci a přitom zamezit zvídavým pohledům okolí, patří římské rolety. A vidíte, znovu se derou na výsluní. Princip zůstává stejný: když ji chcete vytáhnout, textilie se skládá do širokých, na sobě řasených pásů. Změnila se však kvalita použitých tkanin a barev a vzorů se asi nedopočítáte. Navíc římská roleta bude i ve vytažené formě do jisté míry zdobit okna. Další řešení nabízí japonské posuvné stěny.

Foto: bematech

Římská roleta v moderním provedení vypadá opravdu skvěle! Orientační cena za kus o rozměrech 160 x 90 cm je 6180 KčFoto: bematech

A jak to máte vy? Nedáte dopustit na záclony v kombinaci s žaluziemi, nebo preferujete moderní designová řešení pro svá okna?

Reklama

Související témata:

Načítám