Hlavní obsah

Zapomeňte na zázvorový čaj aneb 8 věcí, které v zimě zhoršují ekzémy

Foto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Foto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Reklama

Trpíte na ekzémy a zimní období situaci jen zhoršuje? Nevěšte hlavu. Počasí sice ovlivnit nemůžete, ale jiné faktory, které pokožku vysušují a činí ji náchylnější k tvorbě nepříjemných abnormalit, ano. Víme o osmi věcech, které v zimě zhoršují ekzémy, a poradíme vám, jak se s nimi vyrovnat.

Článek

Ekzematická kůže nemá bariéru, která v ní udržuje přirozenou vlhkost a chrání ji před dráždidly a bakteriemi. Taková pokožka je mimořádně citlivá po celý rok a chladné suché zimní počasí situaci ještě zhoršuje. Co z toho, co (ne)děláte, škodí v zimě vaší pokožce nejvíc?

1. Používáte nevhodné krémy

Pokožku náchylnou k ekzémům má tendenci dráždit parfémovaná kosmetika, proto je nejlepší držet se krémů a mlék „bez vůně“. Všímat byste si měli i dalších složek – některé mohou kůži naopak prospět: třeba kyselina hyaluronová na sebe váže vodu, čímž chrání před vysoušením, a ceramidy zpevňují kožní bariéru a brání zarudnutí i podráždění. „V chladném období roku volte tučnější krémy a tělová mléka a balzámy s vyšším obsahem tukových složek a složek uzamykajících vodu v pokožce či protisvědivých přísad,“ radí MUDr. Marie Finsterlová, dermatoložka z Čáslavi.

Foto: Frame Studio, Shutterstock.com

Mráz pokožku významně vysušuje, tak s tím počítejteFoto: Frame Studio, Shutterstock.com

2. Málo pijete

„Voda má v zimě v denním příjmu tekutin tvořit nejméně polovinu toho, co vypijete, lépe více,“ říká MUDr. David Frej z centra funkční a holistické medicíny v Praze. Jak popisuje v knize „Stravou proti zánětu“, dehydratace je jedna z příčin zánětu – a ekzém je jeho projevem. „Voda nemá být studená, například rovnou z kohoutku, nejlépe je filtrovaná,“ radí dále odborník a dodává: „Pokud vám čistá voda nechutná, přidejte pár kapek citronu nebo limetky.“ Zkuste i teplý bylinkový, černý či zelený čaj bez příchuti. „Lidé s podrážděnou pokožkou či ekzémem by si měli dávat pozor na zázvorový čaj, který prohřívá, čímž může svědění ještě zhoršit,“ upozorňuje Marie Finsterlová.

3. Máte nešetrné mýdlo

Kombinace horké vody a nešetrného mýdla zrychluje dehydrataci pokožky, přispívá k její hrubosti, šupinkovatění a svědění. Rada je jednoduchá: vodu na mytí rukou volte vlažnou a mýdlo vybírejte s obsahem hydratačních složek. Pozor si dejte na laurylsulfát sodný (SLS), který se často v mýdlech užívá a kůži zbavuje přirozené vlhkosti. Vysušují i bezvodé dezinfekce na bázi alkoholu. A jaké mýdlo zvolit – tekuté, či pevné? Podle Marie Finsterlové na tom příliš nezáleží: „Směrodatný je pocit po umytí rukou. Neměli byste mít intenzivní pocit suché, svírající kůže se svěděním. V krajních případech je třeba si ruce mýt mycími krémy či oleji k tomu přizpůsobenými.“

Foto: hxdbzxy, Shutterstock.com

Není jedno, jakým mýdlem si myjete ruceFoto: hxdbzxy, Shutterstock.com

4. Nemáte zvlhčovač vzduchu

Suchý vnitřní vzduch odnímá vlhkost z kůže, což může zhoršit její suchost a svědění. Zvlhčovač vzduchu vrátí situaci do normálu. Nejlepší je umístit jej do ložnice a zapnout během spánku – pokožka regeneruje nejintenzivněji a může do sebe zpět natáhnout potřebnou vláhu.

5. Olizujete si rty

Sliny dráždí a vysoušejí popraskané rty. „Výživný balzám bez syntetických látek podráždění zklidní a zbaví vás nutkavé potřeby se neustále olizovat,“ radí David Frej.

6. Nosíte vlnu

Vlna, kašmír, umělé kožešiny, angora v hrubé úpravě a viskóza sice udržují teplo a jsou poměrně prodyšné, ale škrábou, což způsobuje zčervenání a podráždění pokožky. Máte-li potíže s ekzémem, nošení takových materiálů se vyvarujte. Jestli se svého oblíbeného svetru nechcete vzdát, vezměte si pod něj alespoň triko s dlouhým rukávem, které zabrání přímému kontaktu s kůží.

Foto: ESB Professional, Shutterstock.com

Noste rukavice a chraňte ruce před lezavým chlademFoto: ESB Professional, Shutterstock.com

7. Nenosíte rukavice

Co je nejjistějším receptem na podráždění kůže? Chladný suchý vzduch. Přesně tomu se vystavujete, když nenosíte rukavice. „Ruce během chladného období roku oblékejte do kvalitních kožených rukavic a noste je už při teplotách nad nulou, nejenom v mraze,“ radí Marie Finsterlová a dodává: „Nenoste vlněné rukavice bez bavlněné vložky. Budou váš škrábat.“

8. Spíte pod těžkou dekou

Spát pořádně zachumlaní je příjemné. Teplotní rozdíl, kterému se vystavíte po opuštění postele, už ale tak příjemný není. Může vyvolat svědění, které dokáže přerůst až ve vznik ekzému. Proto byste se místo jednou tlustou dekou měli přikrývat spíše více lehčími a prodyšnými přikrývkami. Je-li vám horko, můžete jednu odkopat, čímž se vyhnete i následnému teplotnímu šoku při vstávání.

Co z toho děláte, i když víte, že to vaší kůži nesvědčí?

Reklama

Načítám