Hlavní obsah

Největší mýty o ekzémech! Taky jim věříte?

Foto: goodluz, Shutterstock.com

Foto: goodluz, Shutterstock.com

Reklama

Jakmile se atopický ekzém jednou objeví, je velice těžké se ho zbavit. Ideální cestou je souběžné hledání příčin a vhodná péče, která postiženou pokožku co nejméně zatěžuje.

Článek

Při léčbě atopického ekzému je důležité nevěřit zažitým mýtům, které mezi pacienty kolují, a starat se o pokožku skutečně správně.

Mýtus první: Když rodiče, tak i dítě

Atopickou dermatitidu, jak se ekzém nazývá odborně, způsobují dva geneticky dané důvody. Zaprvé je to oslabení imunitního systému nebo jeho zvýšená citlivost na určité látky (alergeny). Zadruhé pak oslabení ochranné funkce kůže a zvýšení její citlivosti (narušená kožní bariéra).

Ano, sklon k atopickému ekzému, tzv. atopie, je skutečně vrozený. Mají-li ekzém oba rodiče, je až 80% šance, že ho podědí i potomek. Že ale máte nějakou dispozici, nutně neznamená, že se nemoc naplno projeví. Některé děti se ubrání, zřejmě i vhodným životním stylem a výživou, u jiných ekzém propukne, často bohužel i v kombinaci s alergiemi či astmatem.

Mýtus druhý: Ekzém stačí mazat

Atopická dermatitida se projevuje především nadměrnou suchostí pokožky. Je totiž narušena funkce mazových a potních žlázek, kůže nedokáže dostatečně vázat vodu, a proto je nutné ji hojně promašťovat. Vybírejte jen takové přípravky, které ji ještě více nezatíží a nepodráždí. Důležité je také dbát na pitný režim a hydratovat tělo i zevnitř.

Při výběru pečující kosmetiky (ale i čistidel pro domácnost) musejí atopici hlídat složení více než ostatní. Aneta Zárubová, odbornice značky L’Oréal, doporučuje: „Pozor na agresivní mýdla, parfemace, čisticí prostředky, chlor a kosmetické přípravky s obsahem alkoholu, ty narušují přirozenou ochranu pokožky. Také vadí nadměrné sprchování nebo koupání, zejména v horké vodě.“ Jaké látky by ekzematici naopak měli ve složení cíleně hledat? „Glycerin, neparfemovaná přírodní másla či panthenol,“ doporučuje Aneta Zárubová.

Foto: archiv firem

Kvalitní hydratační přípravky chrání před suchostí po celý den díky mastným kyselinám a esenciálním olejům. Na foto (zleva): Zklidňující tělové mléko Atopiance, Mixa, 189,90 Kč. Krétská mast na kožní problémy, BioAroma, 299 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na ekzém pomáhá řada rostlinných výtažků, například z ovsa, konopí nebo lékořice. Na foto (zleva): Krém na ruce AtopiControl, Eucerin, 289 Kč. Konopný výživný gel, Ryor, 204 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

S čistě přírodními přípravky opatrně. Někomu nemusejí sednout, u jiných slaví úspěchy a nezatěžují tolik jako levné průmyslové produkty plné konzervantů, barviv a jiné „chemie“. Na foto (zleva): 100% přírodní bahno Beauty body minerals z Mrtvého moře, Sefiros, 219 Kč. Skinanim denní a noční balzám, 1550 KčFoto: archiv firem

Mýtus třetí: Vždy se ukáže již v dětství

Atopickým ekzémem trpí především kojenci, děti a mladiství – většinou se projeví v důsledku přecitlivělosti na nějakou potravinu, ale časem se obvykle zmírňuje. Sklon k alergii se však neztrácí, jen přechází do klidového stadia. Jestliže problém propukne až v dospělosti, spustit ho mohla změna životního stylu, jiné onemocnění i celá řada vnějších příčin včetně silného stresu.

„Ekzém se u dospělých může objevit například po silných psychických traumatech. Vše je velmi individuální, jak si každý složité situace umí zpracovat,“ říká kožní lékařka MUDr. Ivona Kosová z pražského Centra Blatov.

Nemusí ovšem jít o ekzém atopický, ale o tzv. kontaktní alergický ekzém, kterým přecitlivělá kůže reaguje třeba na kovy (zejména nikl), léčiva, chemikálie či pryskyřice, látky užívané v kosmetice (pozor zejména na parfémy a barvy na vlasy), ale i na propolis nebo tea tree olejíček – rozdíl bezpečně pozná kožní lékař.

Mýtus čtvrtý: Týká se jen kůže

Jak už bylo řečeno, dědičný sklon k atopii se týká celého imunitního systému, takže když se objeví příznaky ekzému, je to varování, že něco není v pořádku s obranyschopností. Dlouhodobé ignorování problémů může vést k dalším zdravotním komplikacím, jako je alergická rýma, astma a kombinované alergie.

Mýtus pátý: Způsob života ho neovlivní

Jestli své vrozené dispozici k onemocnění dáte, nebo nedáte „šanci“, to svým životním stylem ovlivňujete velmi intenzivně. „Ve stavu, kdy řešíme nějakou složitou či nepříjemnou životní situaci, se často zhorší naše chronické onemocnění, tedy i ekzém. K oživení ekzému může dojít po nemoci, jako je např. viróza či angína, kdy se tělo oslabilo. Ale i duševní disharmonie a emoční napětí může být spouštěcím mechanismem,“ vysvětluje Ivona Kosová.

Mýtus šestý: Pomohou jedině kortikoidy

„Kortikoidy jsou nejčastějším lékem při oživených ekzémech, kdy projevy svědí, jsou zarudlé a nevzhledné. Jejich aplikace zmírní poměrně rychle akutní zánět a pak je možné přejít k indiferentní léčbě, kdy se užívají masti či krémy ke zvláčnění a hydrataci kůže,“ vysvětluje Ivona Kosová. V takovém případě lékařka doporučuje vsadit na přípravky s obsahem koloidního stříbra, ureou a přírodními rostlinnými extrakty.

Mýtus sedmý: Ekzém nelze vyléčit

Hlavní příčiny ekzému jsou skutečně vrozené a jde o nemoc chronickou a vleklou, proto vám mnoho lékařů řekne, že ji nikdy nevyléčíte. Budete-li se však o pokožku starat, zbytečně ji nevysušovat (opalování, horká sprcha apod.) a pravidelně promašťovat, může se stav onemocnění zásadně zlepšit.

Když se pokusíte maximálně vyhnout vnějším spouštěčům, jako je stres, dráždivé potraviny a časté alergeny, můžete onemocnění dostat do klidové fáze a jeho otravné projevy ustanou. Úlevu možná přinesou i různé detoxikační terapie, třeba pomocí Bachových květových esencí nebo přístrojové biorezonance. Zapomenout nesmíte ani na podporu psychiky, která úspěch léčby podstatně ovlivňuje.

Také vás trápí ekzém? Co proti němu zabírá vám? Zkusili jste epsomskou sůl?

Reklama

Načítám