Hlavní obsah

Zapomněli jste opalovací krém? Takhle si bez něj poradíte

Foto: verona studio, Shutterstock.com

Foto: verona studio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Přibalit na dovolenou opalovací přípravek je nutnost, ať už míříte k moři, do hor nebo jen na Mácháč. Jenže jak se chránit před sluncem, když si ho zrovna zapomenete? Opravdu pomáhá skrýt se ve stínu?

Článek

Jestliže se nepohybujete mimo civilizaci, prostě si kupte nový. Nemáte-li po ruce lékárnu, je lepší než nic i levný krém. „Většina levnějších opalovacích krémů disponuje chemickým filtrem, i když v lékárnách častěji narazíte na minerální. Ten je vhodnější zejména pro citlivou a dětskou pokožku,“ vysvětluje dermatoložka MUDr. Zuzana Mackova z Perfect Clinic. Lékárenské přípravky navíc bývají obohacené i o zklidňující panthenol či o antioxidanty, které posilují ochranyschopnost buněk před UV zářením.

Jestliže ale není kde nakoupit, zkuste využít vše, co nabízí váš batoh i místa, kudy se pohybujete. A hlavně si dejte bacha na mýty, které jsou s ochranou před slunečními paprsky spojeny.

Mýtus 1. Ve stínu se nespálím

První, co můžete pro svou ochranu udělat, je zvolit cestu mimo přímé slunce. Jděte lesem kryti stromy, ve městě využijte stínu budov i krytých pasáží. Tím výrazně eliminujete množství záření, ale nezamezíte mu zcela. I ve stínu se k vám dostanou paprsky odražené od vodní plochy, betonu, písku nebo bílých a lesklých ploch. Záření překvapivě proniká i přes mraky a skrz sklo. Nenechte se zmást ani větrem – pocitově ochlazuje, ale ve skutečnosti kůži vysušuje a činí ji náchylnější k poškození.

Mýtus 2. Oblečení je spolehlivá ochrana

Dlouhý rukáv, klobouk s širokou krempou i sluneční brýle sice zakryjí citlivé partie, ale nechrání stoprocentně. I přes oblečení paprsky pronikají, jeho ochrana je srovnatelná s opalovacími krémy s hodnotou 10 SPF. Řešením může být speciální oblečení s UV ochranou nebo praní oblečení v přípravcích poskytujících ochranu před UV zářením.

Foto: ShotPrime Studio, Shutterstock.com

Široká krempa klobouku vám drží obličej v příjemném stínuFoto: ShotPrime Studio, Shutterstock.com

Mýtus 3. Nikdo nerudne, tak ani já ne

Každý reaguje na sluneční paprsky jinak, záleží na vašem fototypu. Nejcitlivější jsou zrzaví a blond lidé se světlou nebo pihovatou pletí, a také majitelé světle modrých, zelených či šedých očí. Už po deseti minutách na slunci rudnou. Fototyp dvojka (blond a světle hnědé vlasy, světlé oči) snese až dvacet minut, nejběžnější trojka (hnědé či šedé oči, světlehnědá pleť, tmavší vlasy) půl hodiny, čtyřka (olivová pleť, tmavé oči, tmavě hnědé vlasy) bez obav vydrží i tři čtvrtě hodiny.

Mýtus 4. Kokosový olej mě ochrání

Vyznáváte přírodní kosmetiku a nedáte dopustit na olivový nebo kokosový olej? Vlasům nebo pleti skutečně prospívá, ale jako ochrana před UV zářením bohužel neobstojí. Jistý ochranný faktor sice má, dosahuje ale zhruba hodnoty SPF 8. I běžné denní krémy nebo make-upy již dnes mívají alespoň SPF 10.

V přírodě ale pomoc najít můžete. „Vhodný je například olej z mrkvových či malinových semínek. Oba mají ochranný faktor v rozmezí 28 až 50 a obsahují minerální látky, které sluneční paprsky odráží,“ radí Jan Petr ze společnosti Vitalvibe. Zvládnete je vyrobit i doma. Kokosový olej ovšem nezatracujte, je skvělý po opalování, díky obsahu antioxidantů zklidňuje, zvláčňuje, předchází stárnutí a podporuje regeneraci. Podobně působí také kakaové máslo.

Foto: 279photo Studio, Shutterstock.com

Kokosový olej vás před sluncem neuchrání, lepší je mrkvovýFoto: 279photo Studio, Shutterstock.com

Mýtus 5. Nemusím se chránit, jím denně mrkev

Konzumace potravin bohatých na karotenoidy může mít vliv na výsledný odstín vašeho opálení, dodává mu přirozený bronzový nádech, na samotné ochraně před UV zářením se ale nepodílí. Přesto mrkev s chutí jezte, ideálně již tři až čtyři týdny před dovolenou, neboť svým složením mírní poškození kůže a mohou hrát roli i v ochraně před vznikem melanomů.

Dělali jste, co jste mohli, a přesto jste se spálili? Tady je první pomoc.

Reklama

Související témata:

Načítám