Hlavní obsah

Zařiďte si zahradu harmonicky: Kam (ne)patří posezení, bazén a záhonky?

Foto: Profimedia

Toužíte po dokonalé zahradě? Poradíme vám, jak ji mít!Foto: Profimedia

Reklama

Přestavujete zahradu? Toužíte po bazénu, venkovním posezení nebo houpací síti? Poradíme vám, kam je umístit tak, aby vám nejen dobře sloužily, ale také harmonicky působily na vaše vztahy i kariéru!

Článek

Čínské umění feng-šuej pomáhá prostřednictvím rozestavění nábytku či krajinných prvků ke zlepšení a zharmonizování vašeho života ve všech jeho oblastech. Pokud chcete jednotlivé prvky v zahradě rozmístit podle jeho zásad, začněte přípravou: vezměte si plán vaší zahrady, natočte ho tak, aby byla hlavní venkovní brána do zahrady směrem k vám a překryjte ho devítipolíčkovou mřížkou. Tak zjistíte, kde se nachází která zóna.

Foto: Archiv

Tohle je tabulka, podle které byste měli vaši zahradu upravitFoto: Archiv

Kam tedy co umístit?

Fontánky

Pokud chcete do zahrady umístit fontánku, malou ozdobnou kašnu, vodotrysk, nebo snad dokonce tekoucí potůček, nejlepší bude směřovat ho do pole kariéry, tedy poblíž vchodu. Tekoucí voda symbolizuje běh života a podporuje vývoj a posun, a to je žádoucí právě v oblasti práce.

Zahradní posezení

Jestliže plánujete někde umístit posezení z venkovního nábytku, třeba i s grilem, rozhodně ho směřujte do pravého dolního rohu zahrady do zóny pomoci. Sem spadají totiž všichni vaši přátelé a setkáváním s nimi napomůžete rozvoji vztahů obecně. Ale pozor, altánek ani soukromá zákoutí sem nepatří, nic by nemělo bránit komunikaci.

Suvenýry z cest

Koupili jste si na cestách exotické sošky nebo velké mušle a chcete jimi zahradu zkrášlit? I ty se budou nejlépe vyjímat v zóně pomoci, která také souvisí s cestováním, stejně jako všechny exotické prvky a rostliny.

Altánek

Pokud chcete altánek nebo jinak od světa oddělené posezení, volte zónu partnerskou v pravém horním rohu nejdál od vchodu. Budete tak skryti před okolím, jak si přejete, a jestliže se zde opravdu budete s partnerem scházet, vaše životní energie tak i nepřímo posiluje váš vztah.

Foto: Profimedia

Houpačka patří do sektoru děti, tedy ji umístěte doprava uprostředFoto: Profimedia

Houpačky a pískoviště

Zcela nepřekvapivě, pokud chcete mít v zahradě dětský koutek, umístěte ho do zóny dětí uprostřed zahrady po pravé straně. Ale i když chcete jen pohodlnou houpačku pro sebe, patří sem, rozvíjí tak vaši hravost a mladou duši.

Užitkové záhonky

Chcete pěstovat vlastní zeleninu či ovoce? Rozhodně v dětské zóně. Vztahuje se totiž oklikou i k péči obecně, proto tam užitkové rostliny budou nejlépe prospívat a zároveň se péče jim věnovaná projeví i ve vašem životě.

Jezírko

Tekoucí voda sice nejlépe sedí oblasti kariéry, pokud ale chcete vodu klidnou, jako je jezírko s okrasnými lekníny nebo rybkami, zvolte pole peníze v levém horním rohu. Voda se obecně pojí s blahobytem a to mluví samo za sebe.

Houpací síť

Chcete-li si vytvořit místečko jen pro sebe, kde budete mít čas na své myšlenky a nikdo vás nebude rušit, vyberte levou dolní část zahrady, kde je oblast vědění. Studium vám tam půjde lépe, a navíc se vám bude aktivitou v této oblasti zahrady konstantně zlepšovat soustředění a mozková kapacita.

Foto: Profimedia

Pokud byste chtěli houpací síť jen pro sebe, k odpočinku, tak ji připevněte do oblasti věděníFoto: Profimedia

Bazén

Bazén bude nejlepší umístit vlevo uprostřed do oblasti rodiny, kde můžete stmelovat své vztahy společnými aktivitami a relaxem. Bazén je tady ideální, protože se v něm pojí jak poklidnost a odpočinek, tak i možnost řádit s dětmi.

Okrasné květiny či keře

Chcete-li mít v zahradě nějaké neobvyklé nebo jen výrazné rostliny, na které se hezky dívá, nejlepší bude umístit je nahoru do oblasti slávy, kde upoutají pozornost všech, kteří do zahrady vstoupí. Dávejte sem ale jen to, co se vám opravdu líbí, protože tohle místo by mělo celkově souznít s vašimi názory a vkusem.

Místo na piknik a posezení v trávě

Travnatá plocha, volná a nezaplněná, by určitě měla zůstat uprostřed zahrady, aby jí mohla energie volně plynout a kulminovat. Umístit ji také můžete vlevo do zóny rodiny, kde bude vybízet ke společnému trávení času, ať už u pikniku nebo třeba společenských her.

A jaké prvky byste v zahradě chtěli mít vy?

Reklama

Související témata:

Načítám