Hlavní obsah

Zařizujete nový byt nebo dům? Víme, na co si dát pozor

Foto: Centrum vzorových domů

Zařizujete nový byt nebo dům? Víme, na co si dát pozorFoto: Centrum vzorových domů

Nový byt či dům je jako čistý nepopsaný list papíru. Stojíte úplně na začátku, máte svobodu vybrat si naprosto cokoli. Zároveň máte možná strach, čím začít, co zvolit a nakombinovat, aby byl výsledek perfektní. Stačí přitom dodržet následujících pět kroků.

Článek

Samozřejmě se zařizování bytu či domu odvíjí od vkusu majitele, od jeho finančních možností a také od aktuálních trendů týkajících se bytového designu.

Začněte od podlahy

Pokud nevyužíváte služeb interiérového designéra, je nejjednodušší použít jednotnou podlahu do celého bytu. S výjimkou koupelny, která bude vyžadovat materiál odolný proti vlhku. Zamyslete se i nad podlahou v často využívaných prostorách, jakými jsou vstupní chodba nebo hala a kuchyň.

Foto: Centrum vzorových domů

Podlaha v domě i bytě by měla být jednotnáFoto: Centrum vzorových domů

Zvolte barevné schéma

Barevným kombinacím se dnes meze příliš nekladou, každý může bydlet podle svého vkusu. I když například ložnice by měla být spíše v tlumených odstínech. Ať už ale zařizujete jakoukoli místnost, na začátku si sestavte barevné schéma. Vyberte si tři, maximálně čtyři barvy, dejte si je vedle sebe, ať vidíte, jak spolu fungují, a tohoto vzorníku se pak držte při nákupu veškerého vybavení. Pozor! Mezi tyto barvy se počítají třeba i bílé zdi a dřevěná podlaha.

Foto: Centrum vzorových domů

Barevným kombinacím se dnes meze příliš nekladou, nicméně velkým trendem je žlutá barva ve všech svých odstínechFoto: Centrum vzorových domů

Vyberte dominantní kus nábytku

Zvlášť menší pokoje byste neměli zařizovat jen prakticky, tedy nacpat do nich co nejvíce úložných prostor, ale i s ohledem na estetiku. Výsledek bude vždy perfektní, pokud bude v místnosti jen pár dominantních prvků – křeslo, komoda, sedací souprava, lampa, koberec, pokojová rostlina… Zároveň je to i skvělý způsob, jak se vyhnout nudě.

Foto: Centrum vzorových domů

Vyberte dominantní kus nábytku, který místnosti dodá na zajímavostiFoto: Centrum vzorových domů

Věnujte pozornost světlu

Každý dobře zařízený interiér by mělo ještě podtrhnout správné světlo a osvětlení. Ačkoli ho při pobytu v daném pokoji vnímáme jen podvědomě, je to právě světlo, které vytváří váš výsledný dojem a pocit. Ideální je co nejvíce denního světla, které po setmění vystřídá stropní světlo. Zásadní jsou však také takzvaná náladová svítidla či bodová světla nebo LED pásky.

Foto: Centrum vzorových domů

Při zařizování věnujte pozornost světluFoto: Centrum vzorových domů

Zajděte si pro inspiraci

Jsou pro vás tyto rady příliš abstraktní a potřebovali byste vše vidět v praxi, zařízení vašeho budoucího domu si osahat a ideálně i vyzkoušet? Přesně k tomuto účelu slouží Centrum vzorových domů Praha, které najdete v Nehvizdech (D11, exit 8). Otevřeno je pro vás každý den od pondělí do neděle včetně svátků a to od 10:00 do 18:00 hodin. Vstup i parkování jsou zdarma.

Inspiraci k bydlení najdete v Centru vzorových domů Praha, které se nachází v Nehvizdech (D11, exit 8)Video: Centrum vzorových domů

Vše je tu připraveno přirozeně tak, jako by se tu bydlelo. Snadno tak zjistíte, jaký domov si vlastně přejete, v čem se cítíte dobře, načerpáte inspiraci, vypijete si tu kávu a v klidu vše promyslíte. Stavit se můžete kdykoli, ale když se objednáte předem, provede vás domy odborník, kterého se můžete na vše, co vás zajímá, zeptat.

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Proženy.cz.

Načítám