Hlavní obsah

Zařizujte koupelnu chytře! Je lepší zástěna, nebo závěs?

Foto: Ravak

Zástěna, nebo závěs: co bude vaší koupelně slušet víc?Foto: Ravak

Reklama

Sprcha ráno povzbudí! Zvlášť když po ní musíte vzít do ruky hadr a vytřít celou koupelnu, protože voda je nastříkaná všude! Pokud vám taková rozcvička vadí, zkuste udržet vodu ve vaně nebo ve sprše. Jde to za pár korun!

Článek

Jen málokdo má v koupelně místo jak na vanu, tak na plnohodnotný sprchový kout. Jak vtěsnat sprchu i vanu do malé koupelny, se dočtete zde. Často se tak používá klasická vana jak k mytí, tak ke sprchování. Pak nastává problém, jak zabránit vodě, aby byla po celé koupelně. Možnosti máte v podstatě dvě – závěs, nebo zástěnu. Která je pro vás lepší?

Řešení pro ty, co milují změnu

Sprchový závěs nikdy! Zastáváte tento názor, protože si vždycky vzpomenete na internát či školu v přírodě, kde se vyskytovaly a měly jedno společné – do půl metru je zdobila plíseň? To dneska neplatí. Závěsy nejenže stojí pár korun, jejich cena začíná zhruba na dvou stokorunách – ale můžete je bez problému vyprat.

Foto: Grund

U textilních závěsů jsou v módě ty jednobarevnéFoto: Grund

Foto: Grund

Proměnit koupelnu snadno a rychle dokáže závěs se vzoremFoto: Grund

Na výběr máte tři materiály – nejlevnější PVC, do střední kategorie se řadí polyesterové a nejdráže vás vyjde speciálně upravená textilie. Závěs z nich přijde zhruba na pět až sedm set korun. „Kdo chce dokonale sladit koupelnu, může zvolit i závěs z froté, které je z vnitřní strany pogumované, proto nepropouští vodu. Ve stejném vzoru se samozřejmě vyrábějí i předložky, ručníky a osušky," nabízí méně obvyklou variantu Lenka Kocourková z prodejny À la Maison. Za takovou vychytávku je však třeba zaplatit, závěs přijde zhruba na dva tisíce.

Všechny typy lze prát. Plastové jen v ruce, zbylé můžete dát na čtyřicet stupňů i do pračky. Zbavíte se tak jak nečistot, tak poměrně snadno pomocí dezinfekce odstraníte případné první známky plísně. Samozřejmě pokud budete koupelnu správně větrat, nikdy se vám v ní neobjeví.

Foto: Grund

Produkty z PVC mohou být zcela nebo částečně transparentníFoto: Grund

Foto: Kaldewei

Závěs rozhodně není nouzové řešení pro vany. Kolem sprchové vaničky může vypadat velmi elegantněFoto: Kaldewei

Nízká cena a snadná údržba tak patří k jejich výhodám. Stejně tak je ocení ti, kdo mají rádi změnu. Není problém je po dvou letech vyhodit a koupit si nový. Na výběr je totiž spousta dezénů – od různých více či méně vkusných vzorů až po jednobarevné závěsy v barvě přírodního plátna. Ty z PVC pak mohou být i transparentní. A které jsou právě in? „Lze tady rozlišit dva směry – do jednoduše a neutrálně zařízených interiérů lidé volí ty barevné a vzorované, které prostor promění. Pokud někdo volí ty látkové, u nich spíš než vzor nahrazuje kombinace lesklých a matných odstínů, které působí zajímavě a zároveň nechávají vyniknout samotný materiál,“ říká Zdeňka Fialová z firmy Grund.

K nevýhodám patří jejich nižší schopnost zadržet vodu. I když mívají ve spodním okraji zašité závaží, které zajišťuje lepší stabilitu závěsu, zachytí pouze odstřikující vodu, jakmile vám vypadne sprcha z ruky a namíří přímo proti závěsu, proud vody se přes něj dostane a koupelnu budete muset vytřít. I když četnost je mnohem menší.

Nezapomínejte také, že závěs nesmí viset před vanou, ale spodní okraj musíte mít v ní. Jinak vám po něm bude voda stékat ven. Proto je dobré buď vybírat ty z PVC, které si můžete zastřihnout na požadovaný rozměr, nebo dobře volit délku. Do van je vhodný rozměr 120 x 200 a do sprchových koutů – někteří jim dávají přednosti i zde – 180 x 200 centimetrů.

Za více peněz více užitku

Nechcete koupelnu vytírat ani tehdy, když vám vypadne sprcha z ruky? Pak si pořiďte k vaně či sprše zástěnu. Teoreticky máte na výběr plastovou, nebo skleněnou. Ale opravdu jde jen o teorii, protože plastová nabízí tolik minus, že si ji pořizuje méně lidí než skleněnou.

Foto: Ravak

Sklo v koupelně se vyplatí nechat ošetřit speciální úpravou, která brání usazování vodního kamene a kapekFoto: Ravak

Foto: Ravak

Vana doplněná skleněnou zástěnou slouží jak ke koupání, tak sprchováníFoto: Ravak

I když se koupelnové zástěny vyrábějí nikoli z obyčejného, ale modifikovaného plastu, takzvaného SANu, stále platí, že se velmi snadno poškrábe či jinak mechanicky poškodí. Další nevýhodou tohoto materiálu je, že při dlouhodobém stání na intenzivním slunci postupně ztrácí čirost a dostává nažloutlý nádech. O něco lepší vlastnosti a odolnost může mít další plast – polykarbonát akrylát. Stále jsou však horší než u skla. Mnozí se tak snaží zakrýt tato negativa dopředu tím, že stěny ozdobí vzorem – jak imitací kapek, tak třeba jemnými kostičkami. Vady na kráse se v nich lépe ztratí. K vyššímu prodeji pak nepřispívá ani to, že cena kvalitních plastových zástěn je jen o něco málo nižší než skleněných. Dáte za ně necelé tři tisíce korun, zatímco ty skleněné bývají dražší jen zhruba o pět set až tisíc korun. A mohou vám vydržet krásné celá léta.

„Mezi výhody skla patří především jednodušší údržba i jeho vysoká odolnost vůči mechanickému poškození, tedy především poškrábání,“ vyjmenovává výhody tohoto materiálu na přírodní bázi Jana Šlefrová z Ravaku.

Foto: Koralle

Madlo, nebo držák ručníků? Některé zástěny jsou dokonale promyšlenéFoto: Koralle

Foto: Koralle

Bojíte-li se neustálého drhnutí zaschlých kapek a vodního kamene ze skla, pořiďte si saténové nebo se vzorem. Na tom nejsou tolik vidětFoto: Koralle

Že je to sice hezké, ale každý ví, co dokážou se sklem udělat zaschlé kapky a vodní kámen, který ho navždy zničí? I to už výrobci vychytali. Sklo totiž speciálně upravují. Obchodní názvy pro tato zdokonalení mohou být například antiplaqua či AntiCalc. Fungují však stejně. Rozhodujte se tedy podle toho, kdo nabízí speciální úpravu v ceně, a kdo za přípletek. Ten může být až tři tisíce korun. „Vrstvu na sklo přidáváme už při výrobě, ještě než sklo přijde do kontaktu s vodou nebo jiným prostředím. Povrch se tak dokonale vyhladí, aby se na něm neudržely kapky vody. Minerální soli v ní obsažené totiž s povrchem skla vytvoří pevnou chemickou vazbu a ono tak takzvaně oslepne. Usazený vodní kámen lze odstranit jen s velkými obtížemi a za použití drastických chemických prostředků,“ vysvětluje Jana Šlefrová.

A některé firmy už šly o krok dále, a tak existuje i Koupelna, která se čistí sama.

Foto: Ideal Standard

Cena skleněných zástěn zaříná na částce 3500 korun, může však být až desetkrát vyššíFoto: Ideal Standard

Podobně jako u jiných speciálních vrstev také v tomto případě doporučují výrobci k ošetření pouze vlhký hadr. Abrazivní prostředky a chemikálie by mohly tuto vrstvu sedřít a navždy poškodit. Ale nejen ony. Speciální povrch částečně omývá i voda. Proto výrobci doporučují používat několikrát za rok na čistění speciální kondicionér, který vrstvu chrání.

Kterému řešení byste dali přednost vy?

Reklama

Související témata:

Načítám