Hlavní obsah

Žárlivost - ničitel sourozenecké lásky

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Sourozenecké boje se dají zmírnitFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příchod druhého dítěte do rodiny může být spojen nejen s radostí, ale i s řadou problémů. Nejen těch praktických, ale i co se týče chování a postavení prvorozeného potomka. Jeho žárlivost vůči opečovávanému miminku může mít různé a leckdy dosti složité podoby.

Článek

„Prvorozenci leckdy snadno propadnou pocitu, že všechno se točí kolem nich. Miminko přirozeně tento řád naruší, odvádí část pozornosti. Starší dítě se pak může cítit zmatené nebo odstrčené. Navíc se s novou situací ještě neumí racionálně vyrovnat," říká psycholožka Marta Franclová. Někdy tomu nevědomky přispívají sami rodiče, někdy ani při nejlepší snaze není v jejich silách žárlivosti a jejím projevům zabránit. Citlivým a zasvěceným přístupem je ale lze tlumit tak, aby nepoznamenaly psychiku toho staršího a nepředurčily špatné sourozenecké vztahy do budoucna.

Jako by zapomněl, co dávno uměl

Některé děti na novou situaci reagují tím, že se jakoby ve vývoji vrátily zpátky. „Honzovi byly tři, docela slušně mluvil, zvládal na svůj věk i dlouhé výlety, počurávání měl dávno za sebou. Ale když se narodila Anička, začal šišlat, občas se počurával, na procházce ho pořád bolely nožičky a chtěl se taky vozit v kočárku," svěřuje se Daniela.

„Dítě vnímá pozornost a typ péče, kterou rodiče věnují novorozenci, a podvědomě si chce ,vysloužit' totéž. Takže ho začne napodobovat, což vypadá jako retardace vývoje," vysvětluje Marta Franclová. Jak dodává, vždy se jedná o to získat stejné postavení jako mladší sourozenec, které se mu zdá výhodnější. Jindy se může neschopnost vyrovnat se s novou situací projevovat uzavřeností nebo neurotickými projevy...

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Připravte svoje dítě na miminkoFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Jak dítě na sourozence připravit

Budoucí vztah k novému členu rodiny lze do značné míry ovlivnit už při těhotenství. „Důležité je dítě zapojit do společného těšení a navozovat v něm pozitivní vztah k budoucímu miminku. Je třeba mu vysvětlovat, v čem to i pro ně bude přínos, že třeba pomoc s jeho péčí bude legrace a zábava... Pokud s ním o tom nemluvíte a ono těšení ventilujete jenom s partnerem, dítě to zmate a vyvolá strach z neznámého. Stejně tak, když mu příchod budoucího sourozence příliš vychvalujete a zapomenete mluvit o jeho vlastních potřebách, zájmech, společných aktivitách. Zkrátka aby nemělo pocit, že se všechno změní," doporučuje psycholožka.

Kompromis - dělba času

V první řadě si uvědomte, že péče o miminko po příchodu z nemocnice zcela mění životní styl prvorozence. Takže se vyvarujte příliš mu odpírat zájem a čas kvůli miminku. Jistě, musí pochopit, že teď už se všechno nebude točit jen kolem něj, ale nějaký čas byste měla věnovat výhradně jemu. Zejména když zaznamenáte sebemenší známky žárlivosti.

„Dítě nemůže slyšet jenom ,teď nemám čas, protože zrovna krmím brášku, přebaluju brášku, chovám brášku, jsem z brášky unavená, tak si s tebou nemůžu hrát'. Dítě musí vědět, že má právo na vaši pozornost, na chvíle, které jsou vyhrazeny jenom jemu. Jinak hrozí, že si je začne vynucovat způsobem, který naruší chod celé rodiny, psychiku dítěte a do budoucna i sourozenecké vztahy," míní Marta Franclová.

Reklama

Související témata:

Načítám