Hlavní obsah

Zaručí dobrý sex spokojený vztah?

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Vydrželi byste sexuální půst?Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

„Dnes jsi mě našval, nic nebude!" Tuhle větu asi většina z nás zná, že?! Ale ustojí vztah sexuální půst? Je milování prostředkem k získání kvalitního partnerského soužití, nebo spíš nutnost, aby vydrželo? Je sex všechno, nebo nic?

Článek

Sex není ve vztahu všechno. Ale je to tak? Pravda je taková, že jedno bez druhého se bude těžko rozvíjet. Když to neklape v posteli, tak se i v partnerství začnou objevovat trhliny, ale ani kvalitní a pravidelný sexuální život nezaručí štěstí mezi mužem a ženou. Prostě sex a psychická pohoda spolu musí mít dohodu o harmonii, jinak se to na jedné z front dříve či později zhroutí. Jenže problém. Když je jeden naštvaný na druhého jako na partnera, většinou ho bojkotuje i jako milence, to znamená, že používá sex jako nástroj a prostředek k trestu.

Dneska žádný sex!

Je to tak nějak i logické, jenže z psychologického hlediska trochu odvážné, neboť společný sexuální život se tím dostává na úroveň bodu mrazu. Takže nejen že okolo sebe s partnerem chodíte jako těla bez duše, ale ještě si vědomě odepíráte milování. Co s tím?

Nejde přeci na protějšek skočit, když jste se před chvílí do krve pohádali ohledně společné budoucnosti, výchovy dětí a jiných důležitých věcí. To je proti přírodě. Avšak psycholog by namítnul, že problémy jsou od toho, aby se řešily, a je lepší své negativní pocity ventilovat a začít prozkoumávat, než před nimi vzít nohy na ramena. Následovat by měl společný rozumný rozhovor a taky šance, aby hříšník mohl napravit to, čím vás zvednul ze židle. A to včetně sexuálních témat. Těžko na cvičišti, lehko v ložnici - a u společné večeře.

„Vždycky, když se s Katkou pohádám, jsem sice chvíli podrážděný, ale přiznám se, že mě vzrušuje, když je rozzlobená. Začnu se usmívat a ona už ví, co to znamená. Povím jí, jak jí to sluší a optám se, kvůli čemu že se to zase hádáme. Tuhle to bylo proto, že jsem přišel pozdě. Tak jsem se ještě jednou omluvil, obejmul ji a slíbil, že příště zavolám. A bylo po bouřce. Asi za dvě hodiny po ní jsme se nádherně milovali," vypráví čtyřiatřicetiletý nákupčí Michal.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Není dobré používat sex jako zbraňFoto: samphoto.cz/jiunlimited

V posteli třída, v životě břídil

A co sex a vztah? Nemůže jedno bez druhého být? Funguje svazek i bez (minimálně uspokojivého) milování? S někým se nádherně miluje, ale povahově je (jak to napsat výstižně) na zabití. Život s ním by bylo jako hopsání na gumě bungee jumpingu - chvíli nahoře, pak zase dole. Ano, to se stát pochopitelně může, nicméně nejspíš hned od začátku je jasno, že v téhle srandě nepůjde o city a partnerské soužití, nýbrž jen a pouze o sex, což se dá v harmonickém a plnohodnotném vztahu vyloučit. Tam kráčí o všechno najednou a je potřeba to z důvodu funkčnosti nějak kočírovat.

V sexu to může skřípat z následujícího důvodu. S nástupem ženských práv se v některých případech začala neschopnost prožití orgasmu spojovat s mužskou odpovědností a začalo se ukazovat prstem: Ty můžeš za to, že moje uspokojení není takové, jaké chci. Ale tak to není - nikdo přece nemůže svůj protějšek obviňovat z vlastních sexuálních neúspěchů a převádět tak nespokojenost na někoho jiného. Něco jiného je říct a ukázat druhému, jak a co dělat, probrat postupy a pocity... Pokud má žena ráda svoji nezávislost a nenechá si mluvit do stylu oblékání, chození mimo domov a objednávání v restauraci, neměla by muži přisuzovat nadpozemskou moc a talent ke všemu na světě. (Což by mělo platit i obráceně!!!) A propos, názorné ukázky zabírají lépe než slovní výčitky!

Sex versus partnerské pouto

Hlavně mezi sebou neválčit. Žádné: Když ty, tak i já! Ti, kdož chtějí mít sexuální i partnerské zázemí v pohodové rovině, by si taktně měli navzájem sdělit svá přání a pokusit se je realizovat. Dokázat nejen mluvit, ale i poslouchat. Pakliže se něco pokazí ve vztahu, doteky a objetí mohou mít pozitivní účinek na jisté uvědomění si, co je důležité. Pokud to začne skřípat v sexu, těží se zase z důvěry a vybudovaného pouta a promluvit o tom nahlas by nemělo být tak komplikované. Takže se dá vlastně říct, že ano, milování je jedním z aspektů pro fungující vztah. Ale jedním, ne jediným! Při potížích by se milenci měli chovat především jako chápající partneři, kterým se nepodlomí kolena, když ucítí opření o své rameno.

Reklama

Související témata:

Načítám