Hlavní obsah

Zarůstající nehet: Vyhněte se chirurgovi, známe lepší metody!

Foto: thinkstock

Za zarůstající nehty může dědičná dispozice, ale i nevhodně zvolená obuvFoto: thinkstock

Reklama

Se zarůstajícím nehtem spěchejte k lékaři. První vás asi napadne chirurg a jeho drastická metoda, ale jde to i jinak. Přečtěte si, jak problém šetrným způsobem léčí na kožním nebo na plastické chirurgii.

Článek

I když mají lékaři na léčbu zarůstajících nehtů různé názory, na jednom se shodnou: ať už si vyberete jakoukoli lékařskou pomoc, neodkládejte ji a dostavte se do ordinace co nejdřív. Domácí triky většinou mají jen dočasný nebo žádný efekt a odborná léčba vás stejně nemine.

Chirurgie

Tady se doktor s nehtem párat nebude a nekompromisně ho strhne, což je bolestivé, a navíc neúčinné. Nově narostlý nehet je často nepěkný a znovu zarůstá. Jenže už nelze jinak než ho opět strhnout. „Strháváním nehtu může dojít ke zničení zárodečné nehtové tkáně, a tím k nevratné deformaci nového nehtu. Při jeho dorůstání se může objevit i bolestivé zanícení,“ vysvětluje chirurg Petra Zápotočná.

Ordinace praktického lékaře

Většinou vám bez váhání doporučí opět chirurgický zákrok. Tuhle možnost, pokud s ní nesouhlasíte, zavrhněte a trvejte na jiné a šetrnější léčbě. Praktický lékař František Typl potvrzuje: „Pacientům nejprve nabízíme dostupnější způsob léčby, ale nemusí to být nutně způsob jediný možný. Konečná volba je vždy na pacientovi.“

Foto: thinkstock

V ordinaci plastického chirurga vám zákrok provedou při lokálním umrtveníFoto: thinkstock

Kožní, dermatologie

Zarůstání se projevuje zánětem, zpočátku je kůže kolem nehtu červená, později opuchlá a vytéká z ní hnisavý sekret. Zarostlý nehet může naříznout okolní kůži, a do rány pak snadno vnikne infekce. Kožní lékař okamžitě nastaví léčbu a režimová opatření (zásady čistoty nohou, heřmánkové koupele, sprchování prstu studenou vodou, nošení bavlněných ponožek). Počítejte ale, že léčení je zdlouhavé. „Často je zarůstání nehtů dáno dědičnými dispozicemi k širokým nehtům, u nichž může dojít k postrannímu zarůstání nehtu do kůže. Řešením je plastická operace, na niž pacienta odkážeme," vysvětluje dermatoložka Pavlína Honsová.

Plastická a laserová chirurgie

Jednoduchá laserová operace přináší okamžitou úlevu od bolesti. „V lokálním umrtvení je laserem vyjmuta část nehtového lůžka, nehty se zúží a odstraní se kousky valu. Po třech týdnech, kdy jsou prováděny kontroly, převazy a odstraněny stehy, je pacient bez problémů a nehrozí riziko recidivy," říká MUDr. Šárka Vrátná. Plastika nehtového lůžka stojí přibližně tři tisíce korun, ale výsledek stojí za to.

Foto: thinkstock

Se zarůstajícím nehtem běžte k lékaři co nejdříve!Foto: thinkstock

Dobrá zpráva: Prevence existuje!

I s nehtovými dispozicemi se dá jejich zarůstání úspěšně předcházet. Nenoste boty s úzkou špičkou, prsty by se měly v botě volně pohybovat. Nehty na noze stříhejte rovně, ne do kulata, a už vůbec neodstřihujte jejich ostré konce, ale zahlaďte je pilníkem. Ostříhané nehty by měly končit 2 milimetry za bříškem prstu. Samozřejmostí je hygiena – denně čisté ponožky, antiseptické krémy a podobně. Pokud si nejste správnou péčí jisti, jděte k pedikérce. Pečlivě odstraní náznaky zarůstajících nehtů, a navíc vás včas upozorní, že byste měli zajít k lékaři.

Absolvovali jste i vy některou z metod? A s jakým výsledkem?

Reklama

Související témata:
Nehet

Načítám