Hlavní obsah

Zásadní filmy, které měly premiéru v roce 2010. Znáte je?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Každý rok je natočeno jak u nás, tak ve světě tolik skvělých filmů, že je skoro nemožné mít o všech přehled. A co pak o filmech třeba deset let starých. A přitom zrovna rok 2010 byl na zásadní filmové počiny opravdu bohatý!

Článek

Velký vliv na filmovou tvorbu roku 2010 měl americký sci-fi snímek Avatar (2009), který byl inspirací pro další rozvíjení práce s 3D technologiemi a animacemi. Ale nebyly natočeny jen skvělé animáky! Do filmových dějin se nesmazatelně zapsal Scorseseho Prokletý ostrov nebo oceňované komediální drama Děcka jsou v pohodě.

Oscara za nejlepší film si odnesli tvůrci Královy řeči. To si možná pamatujete. Ale víte, který film získal Českého lva? Pouta. Nic vám to neříká? Není divu, snímek Radima Špačka (46) neměl moc dobré promo a divákům unikl. Pojďme se podívat, které filmy roku 2010 by neměly upadnout v zapomnění. Berte to jako tipy na domácí program, když teď nemůžete do kina.

Králova řeč

Co se týče filmových ocenění, nejvíc jich v roce 2010 posbíral (a zaslouženě) film režiséra Tom Hoopera (47) Králova řeč. Kromě geniálních hereckých výkonů spočívá kouzlo filmu i v síle intimního příběhu koktavého krále Jiřího VI. Když se ukáže, že velké a mocné osobnosti mají své slabosti, veřejnost to miluje. A právě takové malé osobní drama, které se odehrává na pozadí těch velkých společenských, film vykresluje. Colin Firth (59) se stal Bertiem a vy lapete po dechu spolu s ním, když se snaží překonat nervozitu a mluvit do mikrofonu. Výraz Heleny Bonham Carter (53) coby jeho ženy Alžběty zase dává jasnou představu o tom, jak moc složitá situace je, aniž by řekla půl slova.

Foto: Profimedia.cz

Narodil se jako Albert (1895–1952) a byl druhým synem panovníka Jiřího V. (1865–1936). Na trůn měl usednout jeho bratr Eduard (1894–1972). Ten ale dal přednost ženě a Bertie se musel s náročnou rolí popasovat. Znáte tento příběh?Foto: Profimedia.cz

Černá labuť

Baletky jsou křehké na pohled, ale zdání klame. Dřou do úmoru a musí vydržet nejen fyzickou, ale i psychickou zátěž. A ač mají vysněnou roli, nemusí pro ně být ta pravá, i když jsou tanci oddané. Nejoddanější. A taková je i Nina, která sní o Labutím jezeře. Jenže ona v sobě má jen labuť bílou, ta černá v ní prostě není. Pak se objeví Lily (Mila Kunis, 36) a ta má všechno, je něžná i smyslná. Jak dopadne souboj labutí? Režisér Darren Aronofsky (51) v roce 2008 zařídil comeback Mickeyho Rourka (67) ve filmu Wrestler a Černou labutí udělal absolutní hvězdu z Natalie Portman (38). Oscar byl třešničkou na dortu.

Foto: Profimedia.cz

Herečka v dětství na balet chodila a v roli to zúročila. Před natáčením prý trénovala osm hodin denně, aby byla dokonaláFoto: Profimedia.cz

Fighter

Filmů z boxerského prostředí bylo natočeno mnoho. Většinou jsou o outsiderovi, který zamaká a nakonec za doprovodu dynamické hudby složí největší gorilu v okolí. Fighter je jiný. Micky Ward (Mark Wahlberg, 48) nebojuje jen o titul v ringu, ale i za rodinu. V přípravě na zápasy mu pomáhá bratr Dicky (Christian Bale, 46), který měl kdysi taky našlápnuto, ale nakonec se víc než boxu věnoval drogám a skončil ve vězení. Ano, to je ten film, kvůli kterému herec Christian Bale vyhubl na kost, protože když máte hrát závisláka na cracku, nemůžete být v životní formě. A získal za to i nejvyšší ocenění, Oscara.

Foto: Profimedia.cz

Těžko říct, kdo z nich je hlavní postavou filmu. Jisté je, že Christian Bale (vlevo) se do zdevastovaného Dickyho vžil na 200 procentFoto: Profimedia.cz

Do morku kosti

Všechno se nakonec v dobré obrátí? Tak v to už přestala věřit sedmnáctiletá Ree. Žije v Americe, o které americký sen nevypráví. Stará se o sourozence a nemocnou mámu v polorozpadlém rodinném statku, o který nechce přijít. Jenže táta dal dům jako zálohu za kauci a zmizel. Ree se rozhodne ho najít, klade otázky, snaží se prorazit hradbu mlčení. Hraje o čas a proti rodině. Je to silné, napínavé a syrové. A tento film definitivně potvrdil, že Hollywood má novou hvězdu – Jennifer Lawrence (29). Snímek jí vynesl řadu ocenění, včetně nominace na Zlatý glóbus a Oscara. Stala se tak druhou nejmladší nominovanou herečkou v historii.

Foto: Profimedia.cz

Někdo kvůli roli hubne, Jennifer Lawrence se musela naučit stahovat z kůže veverku, aby se jí dal boj o přežití uvěřitFoto: Profimedia.cz

Počátek

Který herec si za rok 2010 vydělal nejvíc? Leonardo DiCaprio (45). Exceloval coby šerif Daniels v Prokletém ostrově a nepřekonatelný byl v Počátku v roli zkušeného zloděje, který krade tajemství přímo z podvědomí během snění. Pro mnohé byl Počátek filmem roku, nadšení byli filmoví kritici i diváci. Christopher Nolan (49) patří k nejrespektovanějším režisérům a tady si dal opravdu záležet. Zloděj Dom Cobb má šanci na krásný život, stačí zvládnout poslední zakázku. Zvrátit běh věcí. (Počátek je jeden z filmů, které jdou špatně popsat, musí se vidět. A ani pak nemáte jistotu, že jej pochopíte. Což se stalo mně.)

Foto: Profimedia.cz

Ač byl Leonardo v roce 2010 ve skvělé formě, nedostal se ani do nominací. A my to považujeme za velkou křivduFoto: Profimedia.cz

Toy Story 3: Příběh hraček

Nejvýdělečnější film roku? Třetí pokračování populárního animovaného Příběhu hraček, kde hračky žijí svůj život, ale tají to lidem. Tato série boří mýty o tom, že filmové dvojky či trojky nikdy nepředčí jedničku. Jedna věc je originální příběh a druhá technické provedení. Oboje se povedlo. Hračky, které patřily chlapci Andymu, musí z domu, protože jejich majitel jde na vysokou, a dostanou se do školky. Tam na Buzze, Woodyho a další čekají malí tyrani, tedy batolata. A taky parta zhrzených hraček.

Foto: Profimedia.cz

Série Toy Story patří v animačním studiu Pixar ke stěžejním. Vloni do kin přišel už čtvrtý dílFoto: Profimedia.cz

Kuky se vrací

Jedním z nej filmů české produkce byl příběh o růžovém medvědovi z dílny otce a syna Svěrákových. Stejně jako v Příběhu hraček i tady najdete motiv skládky pro nepotřebné hračky, jejichž majitelé už si přestávají hrát. Kuky se vrací je o tom, jak zaprášený medvídek musí z domu, aby svého chlapečka nedráždil ke kašli. A jakou napínavou cestu musí podniknout, aby se vrátil. Českého lva si film odnesl za střih, hudbu a zvuk. Je to ryzí filmařina ze světa dětské představivosti.

Foto: Profimedia.cz

Jan Svěrák (55) se ujal tentokrát režie i psaní scénáře, jeho otec Zdeněk Svěrák (83) namluvil kapitána von HergotaFoto: Profimedia.cz

Ženy v pokušení

Je fajn, když kritici ve svých recenzích film pochválí, ale ještě víc je fajn, když na něj chodí lidi. Ženám v pokušení se podařilo obojí. Nefalšovaná romantická komedie Jiřího Vejdělka (47) je vtipná, hořkosladká a skvěle zahraná. Eliška Balzerová byla dokonce za roli sexy Vilmy, která byla vždy více svůdnicí než matkou, oceněna Českým lvem. Babička, matka a dcera – každá řeší trable s muži po svém, učí se jedna od druhé žít vášnivě a nedbat na stereotypy. A v kině film vidělo hodně přes milion diváků!

Foto: Profimedia.cz

Vilma, Helena a Laura (Eliška Balzerová, 70, Lenka Vlasáková, 47 a Veronika Khek Kubařová, 32) – femme fatale, která si nepřipouští věk, opuštěná manželka, která má vztahovou poradnu, a holka, co teprve poznává muže. Tři generace žen, každá jinak v pokušeníFoto: Profimedia.cz

Na který z filmů jsme vás nalákali? A znáte 8 nejlepších filmových muzikálů? 

Reklama

Související témata:

Načítám