Hlavní obsah

Filmy a jejich pokračování. Kdy dvojka překonala jedničku?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Závěrečné titulky, film končí a vám je to líto. Kéž by mohli hrdinové svůj příběh dál rozvíjet. A někdy vám tvůrci přání splní... Jenže sequel nemusí naplnit očekávání a může vzniknout i pořádný propadák. Kdy dvojka udržela úroveň jedničky a kdy byla zklamáním?

Článek

Nejčastěji se točí pokračování animáků, úspěšných hororů, akčních a superhrdinských filmů či filmů o monstrech a příšerách v nadživotní velikosti. Jsou to snímky hojně navštěvované a jde poměrně snadno navázat na příběh prvního dílu.

Které filmové pokračování překonalo jedničku a které raději nemělo vzniknout?

Terminátor 2: Den zúčtování (1991)

O druhém kousku z terminátorské série se tvrdí, že jde o nejlepší filmovou dvojku. Byla skvělá, co se týče revolučních efektů a masek (tvůrci za to získali i Oscara). Milovníci akčních sci-fi pějí ódy na Arnolda Schwarzeneggera (72) v nejlepší formě, fenomenálně dlouhé akční scény i svižné dialogy. A kdo by neznal kultovní hlášku: „Hasta la vista, baby!“

Foto: Profimedia.cz

Malý John Connor (Edward Furlong, 42) je budoucí vůdce lidstva ve válce proti strojům a je třeba se ho zbavit. Chlapci pomáhá starý typ terminátora T-800 (Arnold Schwarzenegger)Foto: Profimedia.cz

Toy Story: Příběh hraček 2 (1999)

Když v roce 1995 přišel do kin animovaný Příběh hraček, byl to hit. Dvojka následovala o čtyři roky později a přinesla propracovanější a detailnější animace, zajímavé nové postavy, dospělejší fórky a promyšlený scénář. Oživlé hračky prožívají soukromá dramata, bojují se ztrátou zájmu ze strany dětí a diváci se u toho válejí smíchy.

Foto: Profimedia.cz

Kovboj Woody je starý známý z jedničky, kovbojka Jessie je jeho nová kámoškaFoto: Profimedia.cz

Temný rytíř (2008)

Temný rytíř je součástí trilogie režiséra Christophera Nolana (49) a navazuje na akční drama Batman začíná (2005). Fanoušci i kritici byli skeptičtí. Dvojka ale jedničku překonala! Kostým netopýřího muže oblékl opět Christian Bale (45) jako Bruce Wayne a Jokera, krále zločinců, geniálně ztvárnil Heath Ledger (†28). A co dál se povedlo? Epické a nezvykle psychologické ztvárnění děje, vizuální zpracování, vydařený soundtrack – na hudbě se podíleli dva velikáni Hans Zimmer (61) a James Newton Howard (68). Snímek získal dva Oscary a šest nominací.

Foto: Profimedia.cz

Herecké výkony Christiana Balea jako Batmana a Heatha Ledgera v roli Jokera patří k nejčastěji zmiňovaným důvodům, proč je Temný rytíř geniálníFoto: Profimedia.cz

Před soumrakem (2004)

Není to ani akční, ani animované. A přesto sem tento film rozhodně patří. Richard Linklater (59) natočil v roce 1995 Před úsvitem s Ethanem Hawkem  (48) a Julií Delpy (49): jednoduchý příběh mladého páru, který se pozná v ulicích Vídně a zamiluje se při procházce městem. Pokračování z roku 2004 Před soumrakem se odehrává v Paříži o devět let později, rozdíl je ve vyzrálosti postav a „skutečnějším“ pokračování.

Foto: Profimedia.cz

Po zhlédnutí filmu budete chtít objednat letenky a jít se projít Paříží stejně jako Jesse (Ethan Hawke) a Céline (Julie Delpy)Foto: Profimedia.cz

Kmotr 2 (1974) a Kmotr 3 (1990)

Pokračování mafiánské rodinné ságy je hodnoceno jako lepší než jednička a dokazují to filmové Oscary: Kmotr 2 si jich odnesl dvojnásobek (tedy šest). Režisér Francis Ford Coppola (80), autor předlohy Mario Puzo (†78), životní výkon Ala Pacina (79) jako hořknoucího bosse Michaela Corleoneho a Robert De Niro (75) v roli mladého Vita dělají z dvojky více než důstojné pokračování. Naopak Kmotr 3, který trilogii uzavírá, je hodnocený jako nejslabší a zbytečný.

Foto: Profimedia.cz

Al Pacino (uprostřed) podal jako Michael Corleone strhující výkon. Impérium udrží, ale šťastný neníFoto: Profimedia.cz

Základní instinkt 2 (2006)

Erotické thrillery se většinou do kin nedostanou. Základní instinkt (1992) byl výjimka, a to zásluhou Sharon Stone (61) a Michaela Douglase (74), mezi kterými to pořádně jiskřilo. Režisér Paul Verhoeven (81) dokázal na plátno přenést temný vzrušující příběh. S účastí ve dvojce souhlasila jen Sharon Stone a scénář není moc nápaditý: sexy spisovatelka Catherine má zase problémy se zákonem, dostane ji na starost psychiatr a... dál to znáte.

Foto: Profimedia.cz

Legendární scéna s přendáním nohy přes nohu byla natočena tak, že všichni jen nasucho polkli. Dvojka vaří z vody a ani Catherine v podání Sharon Stone už není, co bývalaFoto: Profimedia.cz

Nebezpečná rychlost 2: Zásah (1997)

Nebezpečná rychlost (1994) byla nejúspěšnější akční film roku 1994. Policejní specialista (Keanu Reeves, 54) má zabránit výbuchu bomby v autobuse. Pomáhá mu cestující Annie (Sandra Bullock, 55), je tam napětí i romantika. Děj dvojky se přesunul na obrovskou výletní loď a hrozí srážka s tankerem. Jisté je, že tahle loď nebezpečné rychlosti nedosahuje.

Foto: Profimedia.cz

Dvojce chybí mimo jiné i Keanu Reeves, kterého Jason Patric (53) jako Alex nenahradil, a Sandra Bullock jako Annie to nezachránilaFoto: Profimedia.cz

Které filmové pokračování považujete za nejzdařilejší? O druhém díle Lásky nebeské se mluví hodně často, tak si připomeňte nejlegendárnější hlášky z jedničky.

Reklama

Související témata:

Načítám