Hlavní obsah

Nebezpečná závislost na botoxu

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Každá starší žena chce vypadat dobřeFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Umět stárnout je krásné, ale většinou máme tendenci stopy stárnutí vymazat různými přípravky, plastickými operacemi a estetickými zásahy. Proč ne? Běžné úpravy vzhledu jsou přece naprosto normální, ale nic se nemá přehánět...

Článek

Všechny chceme být přitažlivé. Přejeme si vypadat mladší, štíhlejší, s pevnějšími ňadry nebo většími rty. A k tomu nás mnohdy dovedou laserové a plastické operace, estetické zákroky, botox, nebo například unikátní a bezpečná kosmeceutika. Pozor, ale touha zbavit se nedostatků se může změnit ve zběsilou honbu za dokonalostí. A to je nebezpečné!

Nepřehánějte to

„Ve společnosti existuje obecně přijímaný ideál krásy, který ženy tlačí k tomu, aby se mu přiblížily. Některé mají pocit, že musí být dokonalé, aby v této společnosti obstály - za každou cenu," říká Mgr. Eva Petrová z privátní psychologické poradny v Ústí nad Labem. U některých žen roztočí drobný zákrok kolotoč estetických úprav. Počáteční radost a pocity uspokojení jsou po určité době vlažnější a časem dokonce mohou přerůst v pocity nespokojenosti. Je to v podstatě jako droga. Když ji máte, jste spokojení. Ale při každé další dávce chcete o něco víc. A už nemůžete přestat. Stejné je to například právě i s botulotoxinovými injekcemi.

Závislost na jedu

Botulotoxin je látka, která na několik měsíců přeruší vedení impulsu z nervu do svalu, a tím dočasně vyvolá jeho nehybnost. Dochází k vypnutí kůže nad svalem a vyhlazení vrásek. Zajímavé je, že ženy, které si nechaly aplikovat botox více než pětkrát, mají nutkavou potřebu podstoupit další zásah. Objevuje se zde tedy právě onen efekt drogy. Některé ženy pak už dokonce požadují aplikaci botoxu ještě dříve, než se předchozí dávka vstřebá. A čím to je? Pokud už žena jednou botox podstoupí, vypadá mladší a je hezčí. Pokud by další „dávku" nedostala včas, pak by mohla dokonce i trpět depresemi z toho, že už není tak „vyžehlená", a tedy i pro okolí hezká a žádoucí. Je to prostě závislost jako každá jiná. Britští experti nedávno zjistili, že čtyři z deseti lidí, kteří si nechají aplikovat botoxové injekce, se stanou na výsledném efektu závislí. Na základě toho přidali botox do skupiny závislostí jako tzv. „botox junkie".

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Jednou z cest jsou operace nebo leaserFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Diagnóza krása

Kolotoč estetických úprav může u některých žen vést k depresím a pocitům beznaděje, že se přes všechny snahy očekávaného efektu nedočkaly. Proto se pak opět obracejí na lékaře. Pro ně je většinou obtížné odhalit, co pacientku do ordinace skutečně přivádí: zda se chce zbavit konkrétního defektu nebo zda hledá náplast na své osobní problémy.

Hranice mezi obyčejnou touhou a nezdravou posedlostí je občas velmi tenká. Proč jsou některé ženy nespokojené, i když všechno získají? Jejich problém může být úplně v něčem jiném: „Jsou ženy, které podstoupí sérii botoxových injekcí, protože se domnívají, že tím vyřeší manželskou krizi. Jsou ale rozčarované, když se místo toho dočkají rozvodu," říká Mgr. Petrová. „Na druhou stranu vídám přirozené tváře klientek, které nesou stopy partnerských a rodičovských starostí. Pomáhám těm ženám si je uvědomit, pojmenovat a hledat řešení," říká Mgr. Petrová. „Řada z nich během terapie zkrásněla - jejich tvář se vyjasnila, protože se vyjasnila jejich situace." Obecně totiž platí, že čím je člověk spokojenější uvnitř, tím krásnější je...

Reklama

Související témata:

Načítám