Hlavní obsah

Horká novinka: studené vaření

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Plynový sporák je již většinou minulostíFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pryč jsou časy, kdy jsme doma vařili na sporáku se čtyřmi litinovými plotýnkami - i když je ještě dneska koupíme, neboť jsou hodně levné. Dnešní kuchyně však ovládají samostatné varné desky.

Článek

Varné desky si můžeme vybrat klasické elektrické, plynové, indukční nebo jejich různé kombinace. Ale víme, která má jaké vlastnosti a výhody?

Oblíbená klasika: plyn

Mnohé napadne, co lze na takovém technicky jednoduchém spotřebiči, jako je plynová deska, zdokonalit? Odpověď je: bezpečnost a vzhled.

Prakticky u všech výrobků dnes najdeme bezpečnostní pojistku vypnutí plynu. Ta se aktivuje například tehdy, když nám přeteče polévka nebo průvan sfoukne plamen. Zabrání tak úniku plynu do místnosti. Stejně tak je zbytečné mít v kuchyni neustále připravené zápalky, neboť desky jsou vybavené integrovaným - takzvaným piezoelektrickým - zapalováním. Po zmáčknutí tlačítka naskočí jiskra, která zažehne plamen.

A jak je to s tím vzhledem? Hořáky - doplněné mřížkou nebo jen samostatným křížem, na které stavíme hrnce - se umisťují na desku z nerezu, skla nebo sklokeramiky. A loňský rok přinesl úplnou novinku - plynovou desku, která má plamen ukrytý pod speciální skleněnou deskou.

Foto: Concept

I plynové desky se neustále zdokonalujíFoto: Concept

Teplo ukryté pod sklem

Sklokeramické varné desky mají pod plátem skla umístěnou topnou spirálu ve tvaru hada, který se ohřeje zhruba za čtyři vteřiny a začíná vydávat teplo do okolí. Jednoduchý princip, na kterém však lze leccos zlepšit. Dražší typy varných desek rozpoznají velikost hrnce a teplo vydávají pouze do něj. Brání tak zbytečnému úniku energie kolem. Praktický je rovněž zesilovač Booster, který dokáže ohřev ještě zrychlit.

Dalším vylepšením je takzvané dotekové ovládání - jednotlivé ovládací „knoflíky" jsou na desce jen namalované a ovládají se dotykem prstu. Tuto novinku oceníme hlavně při úklidu, kde máme rovnou a hladkou desku, kterou jen vyleštíme hadrem. Nikde nejsou žádná kolečka, spáry a další místa, kde by se mohly nečistoty zachytit.

Vaření budoucnosti je studené?

Hitem posledních let se stává indukční neboli studené vaření. Tyto plotny - na rozdíl od všech ostatních - nevydávají teplo, ale do dna hrnce předávají přímo energii. Příprava pokrmů je proto mnohem rychlejší, úspornější a bezpečnější. Zde jsou čísla z laboratoře: Zatímco na elektrické desce se začne vařit litr vody za 7 minut a 28 sekund, na plynu to trvá necelých pět minut a u indukce je tato doba pouhé 3 minuty a 16 sekund. Jde o srovnatelné hodnoty s varnou konvicí, která je doporučovaná jako nejúspornější a zajišťuje nejrychlejší způsob ohřevu vody. Na indukčních deskách však lze tyto přednosti uplatnit při přípravě jakéhokoli jídla.

Foto: Miele

Domino je řešením pro ty, kdo chtějí všechnoFoto: Miele

Tím, že se předává energie přímo do dna hrnce a nevytváří se teplo - deska se jen ohřívá od horkých potravin uvnitř hrnce - se také nepopálíme. Navíc toto vaření je velmi citlivé na změnu teploty a přesnost, proto začne-li nám bublat mléko a my stáhneme plotýnku na nižší stupeň, deska zareaguje ihned a z hrnce nic nevyteče. Na indukčních deskách dokonce i čokoládu můžeme rozehřívat bez vodní lázně.

Ale aby tohle všechno fungovalo, potřebujeme mít nádobí s takzvaným feromagnetickým dnem, tedy s obsahem železa. Nebojte, utrácet peníze za nové hrnce většinou nebudeme muset. Železo obsahují skoro všechny běžně prodávané sady náobí, s výjimkou těch skleněných, měděných, hliníkových a některých velmi drahých souprav z nerezu.

A na závěr dobrá zpráva pro nerozhodné: pro ty, kteří nevědí, jakou desku si zvolit, nabízejí firmy takzvaná domina: samostatné desky o šířce pouhých třicet centimetrů, kdy si vedle sebe můžeme vyskládat elektřinu, plyn, indukci, ale i fritézu, nebo gril.

Milé čtenářky, když už nám příroda a chlapi narýsovali budoucnost u sporáku, zařiďme si, ať tady trávíme co nejméně času!

Reklama

Související témata:

Načítám