Hlavní obsah

Zázračné léky z přírody: Posílí imunitu a jsou zadarmo!

Foto: thinkstock

Čaj z šípku vám dokáže pomoci od nachlazeníFoto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyzbrojte své tělo skálopevnou imunitou, ať odolá všem útokům bacilů. Pomoci vám můžou i obyčejné plody přírody: šípek, rakytník a jeřabina. Mají mocnou sílu. Které zabírají na co?

Článek

Příroda nabízí neuvěřitelné poklady, kterými můžete své tělo „nadopovat“, aby odolalo bakteriím a virům, kterých je kolem vás více než dost. „Šípkové keře jsou teď obsypány plody, stejně jako jeřabiny,“ říká terapeut ajurvédské medicíny Jaroslav Mikšík s tím, že právě v nich se nachází spousta cenných látek pro vaše lepší zdraví. „Stačí si z nich uvařit dobrý čaj a uvidíte, jak překvapivě lépe vám na těle bude,“ doplňuje poradkyně pro zdravý životní styl Jarka Kučmášová. Zkusíte je?

Šípek na imunitu

Co má: Je nabitý vitaminem C, A, kyselinou citronovou a jablečnou... Umí výrazně posílit imunitu i zmírnit krvácení. Proto je mimo jiné výbornou zbraní v tomto období, kdy je všude hodně chřipek a nachlazení. Díky kombinaci vápníku, rutinu a vitaminu C umí také pomoci s parodontózou a onemocněním dásní.

Co s ním: Nejjednodušší je z něj dělat čaj, a to ať z čerstvých nebo sušených plodů. Skvělá z něj je také marmeláda, sirup, víno či likér. Rozhodně se však tímhle červeným plodem zásobte, pokud můžete, co nejvíce.

Recept na šípkový čaj:Zhruba 20 bobulek rozdrťte lžičkou nebo ještě lépe paličkou, zalijte 500 ml studené vody a povařte. Pokud chcete větší účinky, nechte ho přes noc louhovat a povařte až poté. Po odstavení přidejte med.

Foto: thinkstock

Čaj z nasušených plodů je nejen chutnější, ale i účinnější v posílení imunityFoto: thinkstock

Jeřabina na trávení

Co má: Další z oranžových až červených plodů, které se sbírají právě v tomto období a mohou vám pomoci se zásobami vitaminu C, A a také karotenu. Umí pomoci při zažívání, trávení, čistí močové cesty a ledviny i krev, čaje jsou dobré na zlepšení průtoku lymfy, ale třeba také při revmatismu.

Co s ní:Čerstvé plody mohou způsobit nevolnost či bolest hlavy, proto je lepší je zpracovat do kompotu, džemů, sirupů, čajů…

Recept na jeřabinový sirup:Zcela klasicky jako při přípravě džemu smíchejte očištěné jeřabiny s cukrem, glukopurem nebo medem a vařte do zhoustnutí. Pak nalijte do sklenic či lahví, uzavřete, otočte dnem nahoru a počkejte do zchladnutí. Můžete užívat jako prevenci v období chřipek samotný či přidávat do čajů jako sladidlo.

Foto: thinkstock

Sirupy z podzimních plodů jsou nabušeny vitaminy, které vás posílí při onemocnění. Pomohou i s prevencí i proti němuFoto: thinkstock

Rakytník na klouby

Co má: Nepříliš známý plod, který umí posílit obranyschopnost, ale také mimo jiné pomoci od zahlenění, bakterií v těle, nežádoucích látek, ale také v prevenci infarktu, mrtvic přes snižování cholesterolu v krvi až po pomoc při bolestech kloubů a problémech s pohybovým aparátem. Obsahuje totiž vitaminy A, B, C, D, E, P a další, proto se používá také při léčbě kožních onemocnění, vředů, zažívacích potíží, rakoviny, gynekologických problémů, ale také i v kosmetice (coby olej nebo krém působí proti vráskám, regeneruje pleť při poškození sluncem, ale i mrazem...).

Co s ním: Připravte si z něho sirup, likér, džem, kompot, olej, naložte do medu... či hotové produkty zakupte v obchodech se zdravou výživou.

Rakytník v medu:100–150 g prášku z plodů rakytníku se rozmíchá v litru medu a nechá nejlépe několik dní louhovat. Použít ho můžete jako sladidlo či preventivně coby medicínu.

Zkrátka někdy i malé věci mohou hodně pomoci. Zkuste nahlédnout místo do lékárny do přírody, třeba budete příjemně překvapeni. Co říkáte?

Reklama

Načítám