Hlavní obsah

Zázračné lněné semínko: Vyzkoušejte hubnoucí čaj i snídani proti rakovině

Foto: Monkey-Business, Shutterstock.com

Foto: Monkey-Business, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O lněném semínku jste minimálně v poslední době dost slyšeli. A byla by škoda ho přehlížet. Kromě toho, že má super výživové hodnoty, se dá využít mnoha způsoby a je u nás dobře dostupné i levné. Poradíme, co s ním!

Článek

Lněné semínko řadí většina odborníků přes výživu do populární skupinky zvané superpotraviny. A co víc, jedná se o lokální potravinu čili pro vaše tělo nanejvýš přirozenou formu stravy.

„Lněné semínko pomáhá posilovat imunitu, působí jako prevence proti nádorovým onemocněním a upravuje hladinu cholesterolu v krvi. Velmi důležitý je také jejich bohatý obsah omega-3 mastných kyselin,“ říká výživová poradkyně Pavla Tomášková.

Před konzumací musíte semínka aktivovat

Pokud budete jíst lněná semínka celá, bez porušené slupky, s velkou pravděpodobností vaším tělem jen „proklouznou“. Žádné živiny si z něj tedy nevezmete.

„Abyste z lněného semínka získali maximum, je potřeba jej takzvaně aktivovat, a to tak, že jej namočíte na několik hodin do vlažné vody. Mimo to je také potřeba narušit jeho slupku rozdrcením nebo rozmixováním,“ radí instruktorka zdravého vaření Zuzana Komůrkové ze studia Výživou ke změně.

Foto: Výživou ke změně, Shutterstock.com

Touto snídaní Johanna Budwigová (1908–2003) úspěšně léčila pacienty s rakovinou. Lékařka světově proslula svým objevem z počátku 50. let, kdy zjistila, že lidé s rakovinou mají v krvi méně omega-3 než lidé zdraví. Zároveň po mnoha experimentech došla k tomu, že pro člověka velmi dobře vstřebatelné omega-3 obsahuje lněný olejFoto: Výživou ke změně, Shutterstock.com

Co s lněným semínkem?

  • Šlem proti zácpě - známé je využití lněného semínka při léčbě zácpy. „Stačí povařit lněné semínko ve vodě a vzniklý šlem pozřít,“ popisuje Zuzana Komůrková.
  • Alternativa pečiva - z lněných semínek lze vytvořit zdravé krekry, které dobře nahradí pečivo. Stačí výše popsaný šlem smíchat s oblíbeným kořením, případně nasekanými sušenými rajčaty, vytvarovat z něj placičky a dát při 180 °C na 10 minut péct.
  • Přísada do snídaně - snídáte ráno bílý jogurt nebo třeba ovesnou kaši? Určitě si je nezapomeňte dochutit sladkým ovocem a výživově obohatit přidáním rozdrceného lněného semínka.
  • Smoothie surovina - jedna až dvě lžičky najemno rozemletého lněného semínka se hodí přidat také do smoothie, které se tak stane ještě zdravější.
  • Lněný hubnoucí čaj - ze semínka si můžete udělat i super zdravý nápoj, který podpoří redukci tuku! Stačí zalít tři lžíce podrcených semínek horkou vodou. Přes noc nechat směs ideálně v termosce odpočívat. A druhý den mírně slizovitý nápoj během dne popíjet. Tato kúra se doporučuje držet týden až deset dní.
  • Veganská náhražka vajec - „Lněné semínko lze také použít místo vajec při pečení. Je to vhodné buď pro vegany, ale i pro kohokoli dalšího, třeba když zrovna vejce dojdou. Místo jednoho vejce použijte jednu lžíci lněných semínek rozmixovaných se dvěma až třemi lžícemi vody. Vznikne tak hmota podobná rozšlehaným bílkům,“ popisuje Zuzana Komůrková.
  • Léčebná snídaně Dr. Budwigové - „Doktorka Budwigová používala lněné semínko a lněný olej pro léčbu těžce nemocných rakovinou. Snídaně sestává z rozmixovaného tvarohu, lněných semínek, lněného oleje a ovoce. Ona dokonce původně do receptu přidávala i šampaňské,“ popisuje původní lékařčin recept Zuzana Komůrková.

Jíte ořechy a semínka pravidelně?

Reklama

Související témata:

Načítám