Hlavní obsah

Zázračné vakcíny? Jak, kdy a které?!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklamy nás nabádají k očkováníFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kampaně hlásající nutnost očkovat se takřka proti všemu, co nás potká, nabírají na intenzitě. Je až s podivem, že už jsme dávno nevymřely, když nejsme očkované nejnovějšími vakcínami! Kdy jsme ale my, ženy, v ohrožení a vyplatí se poslechnout a kdy raději očkování vynechat?

Článek

Tak předně - měly bychom se řídit zdravým rozumem než informacemi v reklamním letáku. Vždyť i odborníci se často neshodnou! U očkování jsou ale za jedno - má smysl, není ale pro každého a nehodí se vždy.

Rakovina děložního čípku: Komu hrozí?

Zákeřná nemoc, proti které je konečně vakcína - dokonce dvě (Silgard a Cervarix TM). Rakovina děložního čípku je po karcinomu prsu druhým nejčastějším zhoubným nádorem žen v České republice. Ročně je u nás  registrováno okolo tisíce případů a ročně na tuto nemoc umírá okolo 400 žen.

Otázka zní: Očkovat, nebo ne? A kdy? Očkování může úmrtnost snížit, takže by se mohlo zdát, že odpověď je jasná: očkovat! Ale! I tak lidé často riskují svůj život. Jak? Nedodržením základních pravidel a zásad. Odborníci opět varují před pokoutným nakupováním vakcín. Odborná lékařská péče je důležitá zejména po podání vakcíny - kdy je třeba nejméně třicet minut počkat v ambulanci. Organismus je nevyzpytatelný a může na vakcínu nečekaně zareagovat, takže vám pak hrozí i smrt.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Nepleťte si chřipku s běžnou virózouFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Namícháme vám to nejlepší

Rizikové je i míchání vakcín, které se skoro s oblibou začalo praktikovat v některých gynekologických ordinacích v dobré víře, že se dá využít výhody obou vakcín. Je třeba také zdůraznit, že i když je prokázána přítomnost virů, proti kterým se očkuje, v organismu, je všeobecně známo, že nejsou zdaleka jedinou příčinou tohoto onemocnění. Očkování tedy pokryje pouze část příčin.

Jak je to tedy správně? Očkování je určené dívkám a ženám od 9 do 26 let a je prevencí proti karcinomu děložního hrdla, bradavic zevního genitálu a přednádorových změn. V ideálním případě by se vakcína měla do těla dopravit ještě před prvním pohlavním stykem. Ale i sexuálně aktivní ženy nemusí věšet hlavu, účinek má i pro ně, ovšem v případě, že dosud nebyly nakaženy žádným z typů HPV viru obsažených v očkovací látce.

Ale pozor! V době očkování musíte být zdravá. Velkému nebezpečí se vystavujete, pokud trpíte poruchou nebo oslabením imunitního systému. To se ale lehko řekne. Je totiž možné, že komplikace nastanou až časem, kdy se tělo přestane umět bránit proti vlivům z vnějšku. A navíc si těžko po půl roce vzpomenete, že jste byla na očkování a že právě to může být příčinou vašich zdravotních problémů. Další potíž je v tom, že řada z nás ani neví, že se něco s jejich imunitním systémem děje.

„Nevinná" chřipka

Každoročně takřka vyprodaná vakcína. A odborníci se opět nemohou shodnout. Podle některých je riziková např. u starých lidí, kteří na tom s imunitou už nebývají nikterak valně. Jiní naopak tvrdí, že vzhledem k tomu, že imunita organismu je oslabena v tomto případě očkování „jen" na krátkou dobu, měli by zejména starší lidé nad 65 let vakcinaci podstoupit. Zdraví lidé - ve věkovém rozpětí 18 až 50 let, očkováním vystavují organismus zbytečné zátěži.

Naštěstí jsou tu i jiné způsoby, jak se proti chřipce bránit. A tak jestli si nevíte rady, volte raději přírodní cestu. Našemu imunitnímu systému nejvíce ubližuje špatná strava a neustálý stres, s tím se rozhodně dá něco dělat.

A kdy rozhodně neočkovat? Riziko hrozí nejen lidem s oslabenou imunitou, ale i těhotným ženám. Vakcína může mít neblahý vliv na imunitní systém vyvíjejícího se plodu.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Zvažte dovolenou v exotických zemíchFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Do ciziny, ale za jakou cenu?

Hurá do exotických zemí! Nemrkneme koutkem oka a už sedíme v ordinaci a necháváme do sebe proudit jednu vakcínu za druhou v dobré víře, že je to třeba, když se očkování doporučuje. Ano, strach z nákazy smrtelně nebezpečných chorob je na místě, ale ne vždy! Jak už bylo řečeno, s každým očkováním dojde paradoxně k oslabení organismu. Ne zřídka se tak stává, že se po vysněné cestě lidé třeba i několik měsíců potýkají s různými zdravotními problémy.

Určitě si nechte v tomto případě poradit od svého ošetřujícího lékaře, který by měl zhodnotit váš současný stav. S malými dětmi se raději do exotických zemí nevydávejte. Některé vakcíny jsou náročné nejen pro děti a jedince s oslabenou imunitou, ale např. i pro ty, kdo se dlouhodobě léčí kortikoidy. Jestliže se ale s exotickými dálkami nedokážete rozloučit, zvažte nejen kam se vydáte, ale jaké zázemí tam budete mít. Pobyt v pětihvězdičkovém hotelu určitě není tak rizikový jako týden strávený v nespoutané přírodě.

„Nezbytně nutná" očkování

Neměly bychom zapomenout ani na očkování proti klíšťové encefalitidě. Tady asi většina z nás moc nepřemýšlí a volí: Ano. Pravda, klíšťat je u nás až až a encefalitida může mít i tragické následky. Opět je tu ale. Zvažte, zda podstupovat takové zatížení organismu v případě, že váš pobyt v přírodě je spíše minimální.

Existují však očkování, kde není prostor pro diskusi. Do téhle skupiny patří očkování proti tetanu, tuberkulóze nebo např. dětské obrně. Všechno ostatní je velmi individuální.

Reklama

Související témata:

Načítám