Hlavní obsah

Zázrak jménem goji. Tyto plody léčí, hojí i podporují štíhlou linii

Foto: Soyka; Shutterstock.com

Foto: Soyka; Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mají zvláštní název – goji (čtěte godži) a pocházejí z Číny. Sušené červené plody kustovnice se využívají už tisíce let k posílení imunity, léčbě očních chorob, a dokonce pomáhají při hubnutí. Účinků je ale mnohem víc!

Článek

Superpotraviny jsou poslední dobou opravdu v kurzu, protože obsahují spoustu tělu prospěšných látek a ještě vám zpestří jídelníček. Takže odložte vitaminové pilulky a vsaďte na dary přírody z daleké Asie. Goji se totiž ve velkém pěstují v severní Číně a vyvážejí se do celého světa. Není to náhoda, vždyť tradiční čínská medicína využívá nejen sušené plody kustovnice, ale i kořen, listy či kůru této rostliny už více než čtyři tisíce let. Čerstvé bobule a listy se pak běžně přidávají do jídla. Ovšem u nás je seženete jen těžko. V prodejnách zdravé výživy koupíte právě sušené goji, vypadají jako drobnější červené „rozinky“ a trochu se podobají šípkům. Výraznější chuť má pak stoprocentní džus z těchto plodů.

V našich zeměpisných šířkách můžete na zahradě vypěstovat kustovnici cizí. Kvete fialově a na zhruba třímetrovém keři vyrostou i plody, které však nemívají takový obsah nutrientů jako v případě slavnější příbuzné, kustovnice čínské.

Vitaminová bomba

Goji jsou ceněné hlavně jako vydatný zdroj vitaminů. Obsah céčka je srovnatelný s citrusovými plody, což dokonce platí i pro sušené plody. Váhový nepoměr je tedy jasný: zatímco pomerančů byste museli snít kilo, těchto bobulí stačí jen hrstka. Nezanedbatelný je také obsah vitaminů skupiny B a E. Minerální látky jako železo, zinek, mangan, měď a chrom jsou také pro tělo nezbytné a goji jsou jejich zásobárnou.

Místo tabletek

Další výhodou jsou antioxidační účinky. Pokud vám to nic neříká, dodejme, že látky obsažené v plodech „vychytávají“ volné radikály, a tím působí jako ochrana před předčasným stárnutím buněk. Nejvíc se to projevuje na oční rohovce (oddálení glaukomu), ale také při léčbě cukrovky. Za zmínku stojí i koktejl 18 různých aminokyselin, kyselina linolová a karotenoidy. Právě tato kombinace je pak přičítána účinku nejpopulárnějšímu – úbytku váhy.

Foto: sonsam; Shutterstock.com

Foto: sonsam; Shutterstock.com

Nedávné výzkumy ukázaly, že rovněž podporují imunitu. Pravidelná konzumace goji údajně snižuje riziko vzniku rakoviny a doporučuje se i v rámci podpůrné léčby této nemoci. Mnozí si libují v tom, že se jim zlepšil krevní obraz. Děje se tak proto, že látky obsažené v těchto plodech posilují činnost jater a ledvin. V důsledku tak napomáhají udržovat správnou hladinu cukru a cholesterolu v krvi. Přijdou vhod také po jednorázovém nadměrném požití alkoholu.

Chcete si prodloužit život?

Čínská medicína považuje kustovnici za elixír mládí a prostředek k dlouhověkosti. Možná i proto, že nachází uplatnění také v oblasti sexuální. Prý léčí nejrůznější dysfunkce a funguje jako afrodiziakum. To, že goji zkvalitňují spánek, zlepšují náladu i paměť, zní skoro neuvěřitelně. Když zjistíte, že se podílejí na mírnění alergických projevů a chronického kašle, máte pocit, že byste tyto bobule měli jíst denně.

Stačí jen málo…

Jaká dávka je tedy optimální a jak goji jíst? Podle odborníků stačí pravidelná konzumace 20 až 30 gramů sušených plodů denně. Můžete je chroupat jako lehkou svačinku, nebo se nabízí použití v nejrůznějších cereálních kaších.

Foto: Stolyevych Yuliya; Shutterstock.com

Foto: Stolyevych Yuliya; Shutterstock.com

Dalším bodem k dobru je, že plody kustovnice nemají žádné vedlejší účinky. Nicméně se jim raději vyhýbejte v těhotenství, při krvácivém onemocnění, nebo pokud se léčíte přípravky na ředění krve.

Pokud byste si kustovnici chtěli nasbírat v našich lesích, dávejte pozor, ať si ji nespletete s podobně vypadajícím příbuzným, který se nazývá lilek potměchuť.

Dejte goji šanci ve vašem denním jídelníčku! A pokud byste chtěli vědět, jak dostat do těla více vitaminu, zkuste zdravé šťávy z ovoce a zeleniny.

Také vás možná bude zajímat, jaké superpotraviny najdete v našich zahrádkách.

Reklama

Načítám