Hlavní obsah

Na zimu cibuli: Sníží cholesterol i zmírní osteoporózu!

Foto: MaraZe, Shutterstock.com

Foto: MaraZe, Shutterstock.com

Reklama

Na podzim a v zimě se doporučuje konzumovat hojně cibule a česneku pro jejich přirozené antibiotické a antivirové účinky. Cibule je ale doslova všelék, který vám může být nápomocný i v případě jiných neduhů.

Článek

Odborníci doporučují přizpůsobovat jídelníček aktuálnímu ročnímu období. To, co bylo pro vaše předky doslova nutnost, dnes v celoročně neměnné nabídce obchodů poněkud zapomínáte. Ale je to škoda. Sezonnost plodin má své opodstatnění a chcete-li zimu přežít bez pokašlávání a oslabené imunity, právě prostý zimní jídelníček vám v tom může být hodně nápomocný.

Staré dobré české superpotraviny

Svou obranyschopnost můžete samozřejmě podpořit vitaminy a potravinovými doplňky, rybím olejem nebo plejádou superpotravin na čele s medicinálními houbami, zeleným ječmenem nebo plody goji. Existují ale i typicky české a cenově mnohem dostupnější super potraviny: třeba česnek, který má antibiotické účinky, kysané zelí, které vám dodá vitamin C a vyladí střevní pohodu (a hravě si ho připravíte i doma), nebo právě cibule. Co dokáže ta?

Foto: iuliia_n, Shutterstock.com

Kysané zelí je známý „všelék“, ale zdánlivě obyčejná cibule se mu hravě vyrovnáFoto: iuliia_n, Shutterstock.com

Cibuli klidně denně 

Hlavní účinnou látkou v cibuli (a také v česneku) je alicin, u kterého bylo prokázáno, že má pozitivní vliv na imunitu a silný antibakteriální účinek. „Kromě něj cibule obsahuje také kyselinu listovou a vitaminy skupiny B, vitamin C, vitamin E, karoten, hořčík a draslík. Zastoupení vitaminů v cibuli sice nenahradí celou lékárničku, ale pravidelnou konzumací nic nezkazíte,“ přibližuje Ing. Monika Bartolomějová, hlavní nutriční specialistka Světa zdraví.

Navíc cibule dodává pokrmům specifickou chuť, společně s česnekem je v kuchyni skvělým pomocníkem. „Co se týká konzumace cibule, tak cibuli můžete jíst klidně denně, ale měla by být vždy čerstvá – sypejte si ji třeba na chleba s máslem nebo ji krájejte do pomazánek či zeleninových salátů. Rozhodně se vyvarujte babských rad, jako je kombinace cibule s cukrem. Cukr je stále cukr a jeho nadměrná konzumace způsobuje nejen obezitu, ale i řadu zdravotních problémů,“ varuje Monika Bartolomějová.

Pro astmatiky i při zánětu

Cibule v sobě obsahuje štiplavé éterické látky, které dokážou uvolnit krk a dýchací cesty, a to i při akutních potížích, jako je dráždivý záchvat kašle, nachlazení, chrapot, nebo dokonce astmatické obtíže. Kromě celé cibule by se měl zvýšit též příjem její šťávy – klidně použijte odšťavňovač –, neboť v ní obsažené flavonoidy účinkují proti kašli a bakteriím. Při zánětu hrdla se doporučuje cibulový sirup: stačí najemno nasekat jednu cibuli, přidat tři lžičky medu, promíchat a vychladlé po lžičkách konzumovat.

Pomoci může i inhalování výparů – dejte si je třeba poblíž postele, když spíte, nebude vás tolik trápit rýma. Navíc přítomná cibule může pomoci zničit choroboplodné zárodky a ochránit před infekcí další členy domácnosti.

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Bolesti v krku zahání cibule zcela spolehlivě, a to jak formou jejího užívání, tak prostřednictvím vnějších zábalůFoto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Pomocník na opary vždy po ruce

Dělá se vám opar a nemáte doma zrovna potřebnou mastičku? Stačí bolestivé místo opakovaně potírat cibulí nebo šťávou z ní. Mělo by rychleji ustoupit jak nepříjemné pnutí, ale i již hotový opar. Šťáva mimochodem stejně účinně zabírá i na bradavice nebo kuří oka, pravidelné potírání je likviduje, ale jde o proces důsledný a dlouhodobý.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

I tak nepříjemnou potíž, jakou je opar, pomáhá cibule úspěšně léčitFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Pomůže i seniorkám 

S přibývajícím věkem roste zejména u žen riziko osteoporózy nebo diabetu. Cibule je přitom účinnou potravinou v jejich prevenci. Kosti chrání díky obsahu zinku a síry, diabetikům prospívá, protože brání prudkému vzestupu hladiny glukózy a při pravidelné konzumaci pomáhá snižovat její hodnoty. Některé výzkumy poukazují i na její schopnost zrychlit metabolismus a snižovat hodnoty „zlého“ cholesterolu.

„Zinek je také silným antioxidantem, podporuje řadu biologických funkcí a imunitu,“ doplňuje celostní lékař Bohumil Ždichynec z Polikliniky I. P. Pavlova. „Také selen má stimulační účinek na imunitní systém, posiluje totiž tvorbu aktivovaných T-lymfocytů. Uplatňuje se také v ochraně před oxidativním stresem, který je zapříčiněný volnými radikály a projevuje se zejména vyčerpáním a chronickou únavou,“ dodává odborník, jak díky cibuli vyzrát i na únavu během šedivých zimních dní.

Jak často jíte cibuli vy? A máte s ní dobré zkušenosti?

Reklama

Související témata:

Načítám