Hlavní obsah

Zázvor: Zkuste ho naslano s kuřetem nebo nasladko v muffinech

Foto: Jakub Jurdič

Zázvor můžete použít do sladkých i slaných jídel a vždycky chutná skvěle!Foto: Jakub Jurdič

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zázvor se na pultech českých obchodů objevuje už několik let. Většina lidí ho však používá jen jako zázračného pomocníka při nachlazení – chyba! Zkuste ho přidat třeba ke kuřeti nebo do muffinů!

Článek

V asijské kuchyni se řadí mezi základní suroviny, má nenahraditelnou štiplavou chuť i vůni, není drahý a umí krásně zahřát. A to jsme vyjmenovali jen část fantastických vlastností kořene zázvoru. V Čechách jsme si na jeho chuť ještě úplně nezvykli, a právě nastal ten správný čas! Dnes jsme ho použili naslano v kuřeti, nasladko v moučníku a nezapomněli jsme ani na populární čaj!

Smetanové kuře na zázvoru

Na 4 porce potřebujete: 4 kuřecí prsa, 4 lžíce kvalitní sójové omáčky, 10–15 cm kořene zázvoru, 1 větší mrkev, 4 šalotky nebo 1 červenou cibuli, 200 ml smetany na vaření, 200 ml vody, 200 g směsi dlouhozrnné a indiánské rýže, 1 lžičku ostré červené papriky, sůl, pepř, hrst čerstvého koriandru, 4 lžíce rostlinného oleje

Foto: Jakub Jurdič

Ostrý zázvor, jemná smetana a divoká rýže? Dokonalé propojení chutí!Foto: Jakub Jurdič

Postup: Omáčka se zázvorem má sice trochu netradiční chuť, v kombinaci s rýží si ji však v mžiku zamilujete! Nejprve nakrájejte kuřecí prsa na stejně velké kostky, k nim do misky nahrubo nastrouhejte mrkev a zázvor, zalejte 3 lžícemi oleje a 2 lžícemi sójové omáčky a důkladně promíchejte.

Nechte chvíli odpočinout a mezitím dejte vařit indiánskou rýži podle návodu na krabičce (pokud vám indiánská rýže nechutná, můžete použít dlouhozrnnou).

Cibuli nebo šalotky nakrájejte nadrobno, na pánvi rozpalte zbylý olej a opékejte do měkka. Pak přidejte směs masa a zeleniny a opékejte alespoň 8 minut. Přilejte zbytek sójové omáčky, vodu, vsypte červenou papriku, přiveďte k varu a nechte vařit další 3 minuty. Pak oheň stáhněte, vlijte smetanu a nechte pozvolna vařit, dokud omáčka nezhoustne a nezredukuje se na polovinu. Osolte a opepřete podle chuti, vsypte nasekaný koriandr, promíchejte a podávejte s rýží.

Zázvorový čaj do zásoby

Na 2 skleničky o objemu 200 ml potřebujete: 20 cm kořene zázvoru, 4 citrony, asi 4 lžíce medu

Foto: Jakub Jurdič

Předem připravený zázvorový čaj se hodí při nachlazeníFoto: Jakub Jurdič

Postup: Zázvorový čaj je vynikající pomocník při nachlazení – podporuje pocení a má skvělé antioxidační účinky. Výroba tohoto čaje je však poměrně zdlouhavá – oškrábat nepravidelný zázvorový kořen, nastrouhat ho, ochutit.. Většinou na to všechno ani nezbývají síly, a tak se často spokojíte s klasickým čajem z pytlíku. Proto vám přinášíme tip, který jistě oceníte.

Do skleničky nakrájejte oškrábaný zázvor na kostičky. Citrony zbavte slupky (včetně bílé části) a pokrájejte na malé kousky. Vše promíchejte a co nejvíce napěchujte do skleničky. Pak směs zalejte medem tak, aby byly zázvor i citron úplně ponořené. Hotovou směs můžete mít připravenou v lednici, vydrží až tři měsíce. Stačí pak jen dvě lžičky do hrnku, zalít vodou a léčit se. Jen si dávejte pozor, aby byl zázvor vždy ponořen ve šťávě z medu a citronu.

Citronovo-zázvorové muffiny

Na 8 muffinů potřebujete:100 g hladké mouky, 100 g polohrubé mouky, 80 g moučkového cukru, ½ prášku do pečiva, 1 citron, 7 cm kořene zázvoru, 2 vajíčka, 100 ml mléka, 80 g rozpuštěného másla, hrst mandlí (ideálně nasekané na plátky), moučkový cukr na posypání, 8 papírových košíčků

Foto: Jakub Jurdič

Muffiny jsou svěží a snadnou sladkou tečkouFoto: Jakub Jurdič

Postup: Nejdříve si troubu předehřejte na 180 °C. V jedné misce smíchejte sypké suroviny – oba druhy mouky, cukr a prášek do pečiva. Ve druhé míse smíchejte vejce, mléko, máslo, šťávu a najemno nastrouhanou kůru z citronu a též jemně nastrouhaný zázvor. Tekuté a sypké suroviny smíchejte a vytvořte hladké těsto. Formičky na muffiny vyložte papírovými košíčky a plňte po okraj. Nakonec těsto posypte mandlemi a dejte péct na 20–25 minut. Že jsou hotové, poznáte tak, že budou mít krásně zlatavou barvu. Podávejte poprášené moučkovým cukrem.

Používáte ve svém vaření zázvor? A pijete zázvorový čaj? Napište nám do diskuse pod článkem!

Související témata:

Načítám