Hlavní obsah

Zbavte se vodního kamene jednou provždy!

Reklama

Patří k největším nepřátelům, na něž můžete při úklidu bytu či domu narazit. A nejedna žena s ním bezvýsledně válčí už dlouhá léta. Řeč je o vodním kameni. Co ho způsobuje? A jak se ho zbavit jednou provždy?

Článek

Kde se v domácnosti nejčastěji tvoří vodní kámen?

Především na vodovodních bateriích, rozvodech pitné vody, vnitřních částech vytápění a zásobnících teplé vody, ale i na toaletách, v myčkách či pračkách.

Co je toho příčinou?

Za vodní kámen může tvrdá voda. Tedy taková, která má vysoký obsah minerálů, nejčastěji jde o ionty vápníku a hořčíku. Jestli taková teče zrovna z vašich kohoutků, poznáte snadno – zkuste test s mýdlem nebo zubní pastou. Pokud při mytí mýdlo málo pění, je to znak spíše tvrdé vody. Naopak když pění hodně, bude se jednat pravděpodobně o vodu měkkou.

Vodní kámen je problémem v mnoha domácnostech

Co všechno dokáže tvrdá voda způsobit?

Tvrdá voda je chuťově méně příjemná a vytváří povlak na hladině kávy nebo čaje. Bylo prokázáno, že s rostoucí tvrdostí vody se zvyšuje doba vaření masa a zeleniny a ztrácí se aroma z jídel vlivem vyvázání na uhličitan vápenatý. Tvrdá voda také více vysušuje pokožku, a může tak zvyšovat riziko atopických ekzémů či jiných kožních problémů. Nejviditelnějším důsledkem tvrdé vody je ale určitě vodní kámen. Nejenže způsobuje ošklivý tmavý povlak v rychlovarných konvicích, ale také zanáší vnitřek bojlerů i topná tělesa v pračkách, čímž zvyšuje energetickou náročnost spotřebičů. Tvrdá voda navíc snižuje účinnost pracích prostředků, takže například do praní musíte – abyste docílili stejného účinku jako s měkkou vodou – přidávat více prášku; totéž platí i pro myčky na nádobí, kde navíc musíte počítat i s tím, že zejména na sklenicích zůstávají viditelné zaschlé kapky. Pracích a mycích prostředků tak ve výsledku s tvrdou vodou spotřebujete víc, což je samozřejmě dražší.

Lze se vodnímu kameni úplně vyhnout?

Ano, lze. Způsobů, jak bojovat s tvrdou vodou, je několik. Můžete například různě měnit strukturu vody, ale tím důsledky tvrdé vody jen částečně zmírníte. Jediným opravdu účinným řešením je změnit složení vody. To se provádí takzvanou iontovou výměnou, kdy se ionty vápníku a hořčíku nahrazují neškodnými ionty sodíku. Ty pak nejenže nezpůsobují vodní kámen, ale díky nim se nevyskytují ani ostatní projevy tvrdé vody.

Ideálním řešením pro domácnosti jsou úpravny vody

Jak přesně se tedy voda „změkčuje“?

Nejúčinnějším a z hlediska provozu a nákladů také nejefektivnějším řešením je její změkčení již na vstupu do domácnosti. Voda se změkčuje filtrací přes speciální pryskyřičnou směs (katex), která nahrazuje ionty vápníku sodíkem. Takto upravená voda je velmi měkká, a proto se dále míchá s původní tvrdou vodou tak, aby výsledná voda byla středně tvrdá a obsahovala vyrovnané množství vápníku a sodíku. Úpravny vody, které toto dokážou, se instalují přímo na vstup vody do domácnosti, takže upravenou vodu pak používáte kompletně v celé domácnosti. Pro domácnosti jsou tak ideálním řešením katexové úpravny vody Softena a Maximal.

Mohu díky tomu, že budu vodu změkčovat, také na něčem ušetřit peníze?

Samozřejmě. Vždyť jen spotřeba pracích prostředků a saponátů se sníží až o polovinu, spotřeba energií pro vytápění a přípravu teplé vody zhruba o třetinu. A nezanedbatelné jsou i náklady na opravy a údržbu zařízení v domácnosti, které klesnou až o tři čtvrtiny. Když to shrneme – zbavíte se vodního kamene, snížíte náklady na ohřev vody a provoz spotřebičů, výrazně zvýšíte jejich živnost a ušetříte za prací i mycí prostředky. A díky měkčí vodě můžete zapomenout i na podráždění pleti, a navíc zvýšíte účinnost mýdel a šamponů při osobní hygieně.

Reklama

Související témata:

Načítám