Hlavní obsah

Zbavte své tělo parazitů! Jaké zbraně použít?

Foto: Profimedia

Pokud se chcete ochránit před parazity, omývejte pořádně všechnu zeleninu, hlavně tu ze zahrádkyFoto: Profimedia

Reklama

Až osmdesát procent lidí sdílí své tělo s některým z parazitů. Jak se nákaze vyhnout a jaké přípravky použít? Hledali jsme hlavně přírodní metody, které vám pomohou!

Článek

Zjistit, jestli máte v těle parazity, není vždy tak jednoduché. Jejich přítomnost se může ohlašovat průjmem i bolestí břicha, ale nejenom tím. Můžete mít i příznaky, které byste s nimi nespojovali, tedy bolest hlavy, kožní problémy, únavu, nespavost. Na druhé straně nemusíte mít žádné příznaky, a přesto mohou významně zhoršit průběh jakékoli choroby nebo mnoho chorob vyvolat.

Nejčastější rizika

Pocit, že moderní doba už je bez „středověkých“ rizik v podobě parazitů, je bohužel zcestný. Toxoplazmóza, roupi, škrkavky, tasemnice, motolice, bičíkovci – to jsou nejčastější paraziti, se kterými se můžete v našich podmínkách potkat. „Denně se v ČR náhodně diagnostikují až tři případy nakažení člověka škrkavkou psí. S larvami tohoto parazita se rodí každé štěně. Parazit v těle člověka nedoroste konečných vývojových stadií, ale migrující larvy způsobují mikrotraumata i v životně důležitých orgánech,“ varuje Mgr. Jiří Stareček ze společnosti Wurm-Ex.

Co pomáhá? Zásadní je prevence!

  • Vyhněte se tepelně neupravenému masu z neznámého zdroje
  • Myjte si ruce vždy po kontaktu se zvířaty nebo po úklidu jejich pelíšků či toalet
  • Naučte se omývat všechnu zeleninu a ovoce
  • Za chvíli je tu čas dovolených, tak se rozhodně nekoupejte v přírodě ve vodě, která by mohla být znečištěná močůvkou nebo hnojem.

Podle zkušeností našich babiček paraziti nesnášejí některé látky z běžně dostupných potravin, koření a bylinek. Dobrou volbou jsou: česnek, cibule, anýz, skořice, hřebíček, kurkuma, tymián, ořešák, oregano, bazalka, pelyněk, černý kmín. Můžete je přidávat do jídla, do čajů. „Fungují i dýňová semínka – jezte je nalačno, namočená v mléce,“ říká poradkyně zdravého životního stylu Jarka Kučmášová.

Foto: Profimedia

Štěňata a koťata jsou možným přenašečem některých parazitůFoto: Profimedia

Co najdete na trhu

Jsou přípravky, které vám mohou s odčervením, tedy bojem proti parazitům, zásadně pomoci. Kdy byste je měli nasadit? Pravidelné odčervení je zásadní pro majitele domácích mazlíčků, chovatele jakýchkoli zvířat a zahrádkáře. Mělo by se provádět dvakrát ročně – a to společně s odčervením chovaných zvířat.

„Nasaďte si je i v případě obtíží – tedy nevysvětlitelné únavy, snížené imunity, bolestí břicha, kloubů a svalů nebo kožních obtíží. Působí širokospektrálně, v celém těle. Mechanismus je obdobný jako když do kompostu dáte listí ořešáku – biologické procesy se tím zpomalí nebo úplně zastaví. Bakterie ztrácí výkonnost, nemnoží se nebo zcela odumřou,“ říká Jiří Stareček.

Foto: archiv firmy

Na foto (zleva): Wurm-Ex, 10 tobolek, 490 Kč, přírodní látky, snižuje životaschopnost parazitů v těle, účinný, šetrný ke střevní mikroflóře. Scram, 150 kapslí, 880 Kč, ke zničení parazitů a zárodkůFoto: archiv firmy

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Fin Antipa-rasitis, 50 ml, 375 Kč, přírodní prostředek proti parazitům s alkoholem ze slupek ořešáku černého. Natural Medicaments Parazin, 90 kapslí, 449 Kč, s obsahem sedmi přírodních složekFoto: archiv firem

Ačkoli jsou v těchto doplňcích stravy přírodní čili bezpečné složky, měli byste dodržovat předepsané dávkování. „Předávkovat se dá v podstatě čímkoli – pro příklad, obsažený kurkumin při vysokých dávkách umí ovlivnit účinnost některých léků na srážlivost krve,“ upozorňuje Jiří Stareček.

Máte zkušenosti s parazity? Napište nám!

Reklama

Související témata:

Načítám