Hlavní obsah

Zbraně proti komárům: Bez chemie, účinné a za pár korun

Foto: Elizaveta Galitckaia, Shutterstock.com

Foto: Elizaveta Galitckaia, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V létě útočí všude: jdete na koupaliště – poletují kolem vás. Grilujete s kamarády – jsou tam. Své by mohli vyprávět rybáři i houbaři. Pokud nechcete komáry přijmout za letní společníky, zakročte včas a připravte se na ně.

Článek

Vlhká léta bývají na komáry bohatší, ale to neznamená, že když je letos sucho, štípavci neútočí. Možná jich nejsou hejna, ale i jeden otravný hmyzák dovede udělat několik štípanců za odpoledne. Co s nimi? Na trhu existuje nespočet „zbraní hromadného ničení“ – ať už k nastříkání, potírání, nebo do zásuvky. Jde však o koktejl různě intenzivních chemických sloučenin, které nemusejí být příjemné ani tělu, ani třeba vašemu čichu a navíc nejsou vhodné pro děti.

Když zalistujete ve starých příručkách domácích hospodyněk, najdete několik cenných rad, jak s komáry zatočit. Nejsou to nijak sofistikované tipy, ale v praxi fungují, jsou na přírodní bázi a obvykle vás nestojí majlant. Jen vyžadují trochu příprav.

Hřebíčku, dej se do práce

Foto: Greta Blumajerová

Voňavá ozdoba letního stolu odežene nepříjemné hmyzí návštěvníky Foto: Greta Blumajerová

Pro takzvaně statické odhánění komárů, tedy například při grilovačce nebo jen tak při posezení na balkoně, se skvěle osvědčila kombinace citronu a hřebíčku. Koření napíchané do rozkrojeného citronu navíc i pěkně vypadá. Vůně obou surovin se bude linout kolem dokola a komáři si návštěvu u vás rozmyslí.

Použití: Nevýhodou je poměrně krátká trvanlivost – vydrží sotva jedno odpoledne. Citron pak ale nevyhazujte, dá se ještě použít.

Vsaďte na sílu ořechů

Foto: Greta Blumajerová

Zelené ořechy se dají jednoduše nakrájet, ale pozor, barví hrnecFoto: Greta Blumajerová

Čistě přírodní recept je postaven na sloučeninách obsažených v nezralých vlašských ořeších. Najděte nejbližší ořešák, otrhejte tři čtyři zelené kuličky a nakrájejte je na plátky. Jde to dobře, teď v létě je obsah ještě docela měkký. Plátky vložte do půllitru studené vody a vařte pět minut.

Má to jeden drobný zádrhel: slupky ořechů hodně barví dohněda (ne nadarmo se odvar používal jako barvivo na vlasy), takže raději vyberte tmavý kastrol nebo pánvičku, aby tam po repelentu nezůstala trvalá vzpomínka.

Foto: Greta Blumajerová

Sytě hnědý roztok nevypadá příliš vábně, ale spolehlivě funguje i proti klíšťatům Foto: Greta Blumajerová

Odvar ze zelených ořechů nechte vychladnout a pak ho smíchejte s alkoholem v poměru tři díly odvaru a jeden díl alkoholu. Můžete použít jakýkoli – vodku, slivovici či líh z lékárny, případně francovku. Roztok nalijte do rozprašovače či jiného dávkovače a uchovávejte v lednici.

Použití: Než jdete do přírody, potřete si roztokem pokožku na zápěstí (nikdy nestříkejte na oděv). Sytě hnědá tekutina sice zanechává na kůži nahnědlé skvrny, ale večer se jich snadno zbavíte ve sprše. Kromě odpuzování komárů prý funguje i proti klíšťatům.

… vykopal tam rozmarýnu velikou

Foto: Greta Blumajerová

Rozmarýn doplňte levandulí nebo mátou Foto: Greta Blumajerová

Další „nechemický“ repelent obsahuje výrazně vonící oblíbenou bylinku – rozmarýn. Svařte dva hrnky vody a vhoďte k nim větší větvičku rozmarýnu. Odstavte a nechte pod pokličkou vychladnout. Než budete roztok cedit do skleničky, přidejte lžíci octa. Skladujte opět v lednici. Pro umocnění efektu a silnější vůni můžete přidat ještě snítku máty nebo hrst sušené levandule.

Použití: Nejlépe se aplikuje pomocí rozprašovače a můžete stříkat jak na oblečení, tak přímo na pokožku. Kromě komárů odpuzuje i klíšťata a funguje i u čtyřnohých mazlíčků. Nevýhodou je mírný octový odér.

Používáte vonné silice?

Foto: Greta Blumajerová

Náramky skvěle nesou vůni esenciálních olejů a jejich výroba je jednoducháFoto: Greta Blumajerová

Aromalampa není nic nového. Většinou se používá v zimě na provonění interiéru. Jejích služeb se však dá výborně využít i v létě. Doporučujeme ji mít neustále na balkoně či terase a průběžně do odpařovací nádoby doplňovat levandulový, rozmarýnový nebo tea tree olejíček. Prostor kolem stolu bude proti komářím náletům spolehlivě ochráněn. Až někde narazíte na vonný olej z již zmiňovaného hřebíčku nebo skořice, rozhodně si je kupte jako obměnu k tradičním repelentním vůním.

Použití: Další možností, jak využít esenciální oleje, jsou látkové náramky. Můžete je koupit již hotové nebo si je vyrobit z nastříhaných proužků filcu. Jednoduše je zavážete kolem ruky či nohy na uzlík a nakapete olejíček přímo na látku. Bude se uvolňovat několik hodin.

Karafiáty dovedou nejen zdobit

Foto: Greta Blumajerová

Barva rostlinek se odrazí i na odstínu výluhu Foto: Greta Blumajerová

U nás mají neprávem pošramocenou pověst kvůli oslavám MDŽ v minulých dobách, ale karafiáty neboli hvozdíky jsou zajímavé květiny. My jejich kouzlo využijeme nejen ve váze, ale hlavně při odpuzování hmyzu. Hrst karafiátových květů vložte do termosky a zalijte dvěma hrnky vařící vody. Zavřete a nechte nejlépe přes noc louhovat. Ráno slijte růžový roztok do sklenic a přidejte alkohol – zhruba deci. Uchovejte v dobře označené sklenici v chladu.

Použití: Aplikujte pomocí rozprašovače přímo na kůži rukou a nohou. Spolehlivě odpuzuje komáry minimálně jedno odpoledne (vyzkoušeno na vycházce na houbách).

Jak se bráníte štípancům vy?

Načítám