Hlavní obsah

Zdravá ústa jsou důvodem k úsměvu

Reklama

Zubní kaz je nejrozšířenější infekční onemocnění lidstva. Spolu s onemocněním dásní a závěsného aparátu se podílí na rozvoji či zhoršení chorob oběhového systému nebo cukrovky.

Článek

Jak se vyhnout nebezpečných následkům zubního kazu a onemocněním dásní? Základem jsou pravidelné preventivní prohlídky. Od pojišťovny máte nárok hned na dvě návštěvy zubního lékaře ročně. Kromě vyšetření s ním nezapomeňte probrat způsoby správné péče o váš chrup a dásně. Ten máme totiž každý jedinečný, a co někomu pomáhá, může druhému působit potíže. Nesprávná technika používání zubní nitě může poškodit dásně a nadělat víc škody než užitku. Návštěva dentální hygienistky není hrazena z pojištění, ale některé pojišťovny na ni svým pacientům přispívají. Vynaložené prostředky se vám v budoucnu určitě vrátí.

Základem je správná technika

Jednou z nejdoporučovanějších technik čištění je v současnosti stírání plochy zubů od dásně směrem dolů, tzv. od červeného k bílému. „Při tomto pohybu nedochází k poškozování zubní skloviny krčků zubů, které může vést ke zvýšení citlivosti zubů a později i k mnohem vážnějším problémům,“ říká dentální hygienistka Kateřina Ciklová z Philips Oral Healthcare.

Doba čištění by neměla být kratší než 2 minuty, nařiďte si třeba na telefonu budík a pokuste se tento čas dodržet. „Nezapomeňte na vnitřní strany zubů. Možná si myslíte, že nejsou součástí vašeho úsměvu, ale jejich čištění je pro zdraví ústní dutiny naprosto nezbytné,“ upozorňuje Kateřina Ciklová.

Vysokofrekvenční stírání rozrušuje zubní plak a vytváří dynamickou vlnu, která proniká do obtížně přístupných míst

Vhodné nástroje

Kartáček volte spíše měkčí s kompaktní hlavičkou, která si poradí i s těžko přístupnými místy. Vedle manuálních kartáčků se stále více jako alternativa či doplněk prosazují elektrické kartáčky. Jejich výběr je možné konzultovat se zubním lékařem nebo dentální hygienistkou.

Mezi nejdoporučovanější patří již několik let sonické zubní kartáčky.„Pomocí vysokofrekvenčního stírání šetrně rozrušují zubní plak a vytvářejí dynamickou vlnu. Ta spolu se zubní pastou a vodou proniká do obtížně přístupných míst mezi zuby, kde dochází k množení bakterií, které jsou zodpovědné za vznik onemocnění, jako je například parodontóza. Vždy je ale nutné čištění denně provádět i s mezizubními pomůckami,“ vysvětluje Ciklová.

Studie porovnávající vliv manuálního a sonického zubního kartáčku na redukci zubního plaku prokázala, že sonický kartáček je až 7krát efektivnější. O přednostech sonické technologie svědčí i vítězství kartáčku Philips Sonicare DiamondClean v nezávislém testu časopisu dTest, který hodnotil a porovnával elektrické zubní kartáčky.

Reklama

Související témata:

Načítám