Hlavní obsah

Ve dne pohovka, v noci postel

Foto: Thinkstock

Každodenní spaní na gauči je nezdravéFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malý, ale můj! Pokud jste se přestěhovala do garsonky nebo jednopokojového bytu, je o to víc důležité, využít každý centimetr plochy. Proto je třeba taková otázka, jakou zvolit postel, významná. A právě pro vás máme skvělé řešení. Věřte, že tahle novinka v podobě pohovky-postele vás opravdu nadchne!

Článek

Třetinu život prospíme. A to je dost dlouhá doba na to, aby se spánek – zvlášť ten nekvalitní – projevil na našem zdraví. Podceňovat kvalitu lůžka je nezodpovědné. A to i tehdy, když se nám do bytu klasická postel nevejde. V tomto případě je lepší obětovat pohovku a investovat do kvalitního lůžka. Neznamená to však, že by návštěvy musely sedět na židli. Poradíme vám, jak to udělat, aby netrpěla ani vaše záda, ani hosté!

Polštáře pomohou!

První z možností, kterou nabídneme, je volba klasické postele se zdravotním roštem a matrací. Pohovku z ní uděláme tak, že ji umístíme ke stěně, a přidáme polštáře, kterými vytvoříme opěru zad. Dají se jak koupit, tak nechat vyrobit na zakázku. Pokud budeme mít ve stejném designu jako polštáře i přehoz, námi „vyrobená" pohovka bude od klasické téměř k nerozeznání.

Samozřejmě tuto možnost nelze využít u klasických manželských lůžek. Ale u jednolůžka nebo jeden a půl lůžka s hloubkou 100 až 120 centimetrů, kde se královsky vyspí jeden člověk a lze si sem přibrat na noc i nějakou tu návštěvu, už to jde. Velikost polštářů je samozřejmě třeba přizpůsobit hloubce postele tak, abychom dosáhly nohama na zem. Ale není to podmínkou. Současné pohovky se dělají celkově hlubší než třeba před třiceti lety, protože nejsou určené ke způsobnému sezení s nohama na zemi, ale k povalování. Tomu tato „sedačka“ naprosto odpovídá.

Lepší je také vybrat postele s předním a zadním čelem – a bočnice jsou na světě.

Foto: Brühl

Pohovka i postel v jednomFoto: Brühl

Oproti rozkládacím pohovkám mají ty postelové ještě jednu výhodu. Lze využít prostor pod nimi jako úložný. Raději než lůžkoviny, které by měly větrat a tak je lepší je schovávat jen když se blíží návštěva, sem dáme deky, sezonní oblečení, boty a další věci. Na trhu už objevíme několik postelo-pohovek, které na tomto principu fungují.

Jenže co dělat, když v malém bytě bydlíme dva a jeden a půl lůžko nestačí? Ani v tomto případě nemusíme hazardovat se zdravím.

Pohovka nikoli rozkládací, ale překlápěcí

Druhou možnost nabízí novinka, která se objeví v nejbližších dnech. Nejde o sedačku rozkládací, ale překlápěcí. Na dubnovém veletrhu Mobitex v Brně prototyp předvedla italská společnost Magniflex a prodávat by se měla začít během léta. Cena zatím není stanovená, hovoří se o částce začínající na třiceti tisících.

A v čem se tato pohovka liší od těch ostatních? Má oddělenou sedací část a matraci, která je umístěná zespodu pohovky a přístup k ní je pouze po rozložení. Systém umožňuje vybrat si z několika typů matrací širokých 140 až 160 a dlouhých 200 centimetrů tak, aby maximálně odpovídaly váze a potřebám spáčů. Matrace není na pohovce napevno, lze ji proto dobře čistit a po letech vyměnit.

Oproti klasickým skládacím matracím se tak vyvarujeme toho, že umyté v pyžamu si půjdeme lehnout na stejné místo, kde jsme před tím seděly v oblečení z práce, jedly a přijímaly návštěvy. Také se nám nestane, že když návštěva omylem vylije vodu či víno do postele, tak budeme buď místo sušit fénem nebo spát v mokrém. Pohovku bude firma nabízet v několika čalounech, které lze sejmout a prát, proto nebude problém si vybrat takovou, která bude maximálně ladit se zbytkem interiéru.

Máte stále strach, že jde o něco nevyzkoušeného a že by se návštěvám na něčem takovém špatně sedělo? Pak nezapomínejte na základní pravidlo pro výběr postele: Buďte sobci, jde hlavně o vás!

Reklama

Související témata:

Načítám