Hlavní obsah

Budou bílé Vánoce? Na zásadní otázku dnes může odpovědět svatý Martin

Foto: Tanya Dvoretskaya, Shutterstock.com

Foto: Tanya Dvoretskaya, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Martin by měl podle starých pranostik přijet na bílém koni, takže by mělo sněžit. Letos to dlouho vypadalo, že se klasického podzimního počasí jen tak nedočkáme, ale těsně před 11. listopadem se to změnilo.

Článek

Svatomartinské pranostiky slibují nejen to, že může napadnout sníh. Od toho, zda se tak stane či nestane, odhadují další vývoj počasí v zimě. Otázkou ale je, jestli se na ně můžeme spoléhat i v roce, kdy padal jeden teplotní rekord za druhým.

Pranostiky spojené se svatým Martinem

Svátek Martinů, tedy 11. listopad, je obecně uznáván jako datum, kdy už může i na našem území sněžit. Za posledních deset let se tak stalo podle statistik jen čtyřikrát, letos to vypadá, že by se mohlo opět zadařit a napadat. Má se prudce ochladit a na některých místech by opravdu mohlo být i bílo.

Co z toho vyvozují pranostiky? Říká se, že pokud přijede Martin na bílém koni, pak sníh, tedy i chladno, vydrží další měsíc. Bohužel to automaticky neznamená, že budou i bílé Vánoce – naopak. Další pranostika totiž říká: Pokud je na Martina led, budou Vánoce na blátě.

Třetí pranostika radí sledovat, jaká oblačnost na svatého Martina bude – jestliže je zamračeno, pak má nastat teplejší zima, jestliže svítí slunce, pak bude tuhá.

Připomeňme si i některé další, které jsou s tímto datem spojené:

  • Jak na svatého Martina, tak po celou zimu.
  • Jde-li na svatého Martina husa po ledu, bude se po něm koupat.
  • Přijede-li Martin na bílém koni, bude hodně sněhu, když na hnědém, budou holomrazy.
  • Jestliže na svatého Martina fouká jižní vítr, bude mírná zima!
  • Martin na blátě - Vánoce na ledě.
  • Zůstane-li listí až do Martina na stromech, čeká se dlouhá a tuhá zima.

Jaké počasí bude na Martina?

Letošní předpověď, podle Českého hydrometeorologického ústavu, říká, že právě na svatého Martina dorazí ochlazení. Bude zataženo až oblačno. Od západu postupně na většině území občasný déšť nebo přeháňky, nad 600 m srážky smíšené nebo sněhové. Večer v jihozápadní polovině území ustávání srážek a částečné ubývání oblačnosti. Nejvyšší teploty 3 až 7 °C, na Moravě a ve Slezsku až 9 °C, v 1000 m na horách kolem -1 °C, na Šumavě kolem +3 °C. Slabý jižní až jihozápadní vítr 1 až 4 m/s, v jihozápadní polovině území postupně mírný západní až severozápadní 3 až 7 m/s.

Pokud bychom to tedy analyzovali s ohledem na výše uvedené statistiky, pak by tedy mohlo být další měsíc chladněji, ale zima by měla být teplejší – podle mraků i jižního větru.

Foto: Oleg Elkov, Shutterstock.com

Podle toho, jak bude na svatého Martina, lze usuzovat i o počasí pro zbytek zimyFoto: Oleg Elkov, Shutterstock.com

Budou bílé Vánoce?

Na spolehlivou předpověď počasí o Vánocích je zatím brzy, navíc je letošní rok opravdu velmi specifický. Do toho, jaká bude zima, vstupují dva velmi silné faktory, a to velmi protichůdné. Pokud vydrží teplé proudění El Niňo, pak bude zima mírná a budete za ní muset odjet někam do hor. Místo sněhu by mělo spíš pršet, a když bude sněžit, tak sníh dlouho ležet nevydrží.

Tuto předpověď může zásadně změnit polární vítr, jeho kolaps by mohl do Evropy pustit arktické vichry a tím i velmi nízké teploty. Na naše území by ale podle všeho dosáhnout neměly a chladný vzduch od pólu přejde spíš nad USA nebo Sibiř, kde mu nebrání žádné horské vrcholy.

Související témata:

Načítám