Hlavní obsah

Sníh a led padající ze střech a úraz na chodníku? Škodu vám zaplatí majitel!

Foto: DimaBerlin, Shutterstock.com

Foto: DimaBerlin, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celou republiku zasypal sníh. A to mimo jiné znamená, že bude potřeba udržovat chodníky před domem. Protože za případné úrazy na nich je zodpovědný jejich majitel! A z toho důvodu je důležité pečovat i o střechu. A co dělat, když utrpíte škodu?

Článek

Zima přišla docela rychle a vypadá to, že se nějakou dobu udrží sníh a led i ve městech. Právě proto by si majitelé nemovitostí, ke kterým patří i chodník, měli dát pozor na jejich včasnou a dostatečnou údržbu. Pokud si totiž na jejich chodníku někdo zlomí nohu nebo si při pádu rozbije mobil či natrhne bundu, může náhradu škody požadovat po nich.

Za sníh na střeše odpovídá majitel

Když začne sněžit anebo je náledí, je to pro majitele nemovitostí starost navíc. Každý ví, že je-li odpovědný za chodník, pak ho musí uklidit a posypat, ale málokdo řeší sníh, led a rampouchy na střeše. Přitom když spadnou, mohou způsobit závažné škody na zdraví a majetku. Majitel má zákonnou povinnost zajistit, aby se to nestalo. A rozhodně nestačí, když někam umístíte ceduli s varováním před možností pádu sněhu ze střechy!

Kdo má uklízet střechu

Je na odpovědnosti majitele, aby na střechu namontoval sněhové zábrany nebo sníh a led pravidelně odklízel, případně si najal někoho, kdo by to dělal za něj. Jestliže majitel nemovitost nebo byty v ní pronajímá, může údržbou pověřit správce, domovníka či nájemce – ovšem mělo by to být formou písemné smlouvy, aby se na to mohl v případě řešení škody odvolat. Existují i firmy, které tyto služby nabízejí. V případě krajního nebezpečí (například po kalamitách) a na budovách škol, školek nebo úřadů s tím často pomáhají i hasiči.

Pojistěte se proti sněhu a ledu

Jestliže sjednáváte pojištění nemovitosti, ujistěte se, že pamatuje i na škody vzniklé ve spojitosti se sněhem a ledem. Ale i když jste pojištěni, musíte se maximálně postarat o to, abyste rizika eliminovali. „Vznikne-li škoda pádem sněhové nebo ledové vrstvy, bude pojišťovna vždy zkoumat, zda nebyla zanedbána údržba budovy a zda bylo možné takové nahromadění sněhu nebo ledu předpokládat,“ upozorňuje Eva Svobodová z pojišťovny Uniqa.

Foto: Parilov, Shutterstock.com

Majitelé nemovitosti jsou ze zákona povinni zajistit, aby sníh ze střechy nemohl při pádu nikoho ohrozitFoto: Parilov, Shutterstock.com

Spadlý sníh ze střechy

Kdyby z vaší střechy spadl na někoho sníh a zranil ho, můžete se kvůli tomu ocitnout i před soudem. Mohlo by se to stát hlavně v případě, že led a sníh ze střechy způsobil někomu tak vážná zranění, že by měl trvalé následky. Pak by to mohlo být kvalifikováno i jako ublížení na zdraví z nedbalosti, nebo dokonce těžké ublížení na zdraví z nedbalosti, za které hrozí vězení a sazba je od dvou do osmi let. Proto je lepší se o stav střechy v zimě opravdu starat.

Takové případy se v trestněprávní rovině řeší jen výjimečně. „Ale často je předmětem civilního sporu nárok na úhradu újmy, která může dosahovat značných částek. Vždy se zkoumá míra zavinění – tedy i to, zda si za škodu či jinou újmu nemůže zčásti i poškozený. Pokud věc dojde do přestupkového nebo trestního řízení, většinou tyto případy skončí pokutou, maximálně podmínkou a náhradou škody,“ říká advokátka Karolína Nová z advokátní kanceláře KN Legal. K soudu se dostávají jen případy, kdy majitel odmítá spolupracovat – ať s tím, kdo utrpěl škodu, nebo pojišťovnou, která věc vyřizuje.

Co když sníh ze střechy poškodí auto?

Když začne tát, může se ze střechy spustit doslova lavina sněhu a ledu, která může někoho zranit nebo poškodit zaparkované auto. Stalo se vám to? Ihned na místě zajistěte důkazy! „V ideálním případě zajistěte svědky a fotodokumentaci celé události v daném místě a čase,“ doporučuje Eva Svobodová. Nafoťte místo, kde se to stalo: tak, aby bylo jasné, ze které střechy sníh spadl, kolik ho bylo, a aby bylo patrné, jakou škodu způsobil. Pokud šel někdo zrovna okolo, požádejte ho o svědectví, a tedy i o kontakt pro pozdější oslovení.

Jestliže jste utrpěli úraz a nejste schopni fotit a oslovovat kolemjdoucí, pak volejte policii (nebo o to požádejte svědky). Ta by ostatně měla být přítomna vždy při závažnějším poranění nebo škodách na majetku, neboť vše úředně zaprotokoluje.

  • Jak a u koho žádat náhradu škody? V těchto případech můžete chtít náhradu škody primárně po majiteli nemovitosti nebo jeho pojišťovně. Náhradu škody vždy uplatňujte bez zbytečného prodlení a nejlépe doporučeným dopisem (stvrzenku si schovejte). Přiložte k němu všechny důkazy o vzniku škody a následcích, včetně vyčíslení škody.

Jak se vyčísluje vzniklá škoda?

Nejste si jistí, jak vyčíslit vzniklou škodu v takových případech? U majetku určí škodu buď likvidátor pojišťovny, nebo vychází z pořizovací ceny věci (například rozbitého mobilu), případně ceny za opravu věci. U úrazu můžete požadovat náhradu za ztrátu výdělku po dobu pracovní neschopnosti, náhradu nákladů na léčení, ale i odškodnění bolesti a ztížení společenského uplatnění. Vychází se z posudku, který vydává ošetřující lékař na konci léčby nebo při ustálení zdravotního stavu.

Kdy za to majitel nemůže

Existují situace, kdy může vlastník nemovitosti prokázat, že opravdu nemohl řádně reagovat a provést vše potřebné, aby ke škodám nedošlo: například při nepředvídatelné prudké změně počasí, tedy náhlé sněhové bouři, vydatnému sněžení s deštěm nebo náhlému poklesu teplot. Platí to i v případě působení vyšší moci, tedy třeba vichřice, která sníh ze střechy shodila – taková situace by byla známá z varování meteorologů a dohledatelná v jejich záznamech.

Chystáte se uklízet sněhovou nadílku na chodníku nebo třeba před domem? Dávejte pozor. Špatným postojem při odklízení sněhu si lidé poškozují záda, hrozí i výhřez ploténky!

Reklama

Načítám