Hlavní obsah

Den dobrých skutků: Darujte plazmu, vlasy nebo krabici od bot!

Foto: Ulza, Shutterstock.com

Foto: Ulza, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

28. listopadu si připomínáme Světový den dobrých skutků. Přichází pár dní poté, co začali všichni horečně nakupovat v rámci Black Friday. Má upozornit na to, že je možná fajn zbrzdit v utrácení a pomoci těm, kteří to potřebují.

Článek

Giving Tuesday, tedy štědré úterý nebo den dobrých skutků, vám má připomenout, že udělat dobrý skutek může každý, tedy i vy - třeba hned teď. Dobrý skutek přitom může mít nejrůznější formu – příspěvek charitě nebo potravinové bance, pomoc při plnění vánočních přání dětem, které by jinak své dárky jen těžko dostaly. A můžete udělat i něco, co se na peníze mnohdy ani přepočíst nedá – například darovat krev či plazmu, které mnohdy zachrání život nebo pomohou při léčbě nemocí.

Komu nabídnout pomoc?

Jestliže byste pomohli rádi, ale nevíte komu a jak, můžete využít stránky Asociace společenské odpovědnosti, kde najdete různé charitativní projekty. Přispět lze finančně, ale například i tím, že donesete potraviny nebo drogerii do potravinové banky nebo vytřídíte nepotřebné oblečení a odvezete ho do charitativních šatníků, azylového domu, Armády spásy či dalších organizací, které ho předají potřebným.

Krabice od bot

Do 5. prosince se můžete zapojit do tradičního projektu Krabice od bot. Jde o sbírku vánočních dárků pro děti ohrožené chudobou, tedy ze sociálně slabých rodin, žijící s rodiči na ubytovnách nebo v azylových domech.

Na stránkách projektu najdete všechny informace - kam krabici s dárky donést, výběr věku a pohlaví dítěte, které chcete obdarovat, ale i tipy na to, co by té věkové kategorii dětí mohlo udělat radost. Krabici pak můžete zanést na vybrané místo – po republice jich je 264, takže to nebudete mít daleko. „Naším přáním je především potěšit děti, které vnímají těžkou rodinnou situaci velmi citlivě. Do krabice je ale samozřejmě možné vložit i překvapení pro ostatní členy rodiny. Máme radost, že nejčastějšími dárci jsou děti, které se rozdělí o své hračky, a učí se tak myslet na ostatní,“ říká Zdeňka Marešová, která v Diakonii ČCE vede oddělení péče o dárce.

Foto: Yuganov Konstantin, Shutterstock.com

Chcete udělat dobrý skutek? Můžete třeba obdarovat děti v rámci projektu Krabice od botFoto: Yuganov Konstantin, Shutterstock.com

Pomozte jako dárce nebo dobrovolník

V rámci dne dobrých skutků (ale i kdykoli jindy) můžete pomoci i darováním krve nebo krevní plazmy. „Dárcovství je nástroj, kterým skoro každý z nás může konat dobro a nic ho to nestojí, jen čas,“ uvádí doktor Richard Král, ředitel sítě plazmaferetických center Amber Plasma. Dárcem krve či plazmy se může stát zdravý člověk ve věku od 18 do 65 let (první odběr do 60 let), s váhou nad 50 kg.

Není to ale jediná možnost – lze také vstoupit do registru dárců kostní dřeně anebo darovat vlasy pro výrobu paruk pro pacienty, kteří o ty své v důsledku nemoci přišli.

Pokud ani jedno z toho darovat nemůžete, pak je možnost stát se dobrovolníkem a šířit osvětu nebo pomáhat tam, kde to je třeba. Víc o této možnosti najdete na webu Dobrovolník.

Související témata:
Projekt Krabice od bot

Načítám