Hlavní obsah

Samoživitelky v nouzi? Dostupné bydlení, obědy i svačinky pro děti díky společnosti Women For Women!

Foto: Rodica Vasiliev, Shutterstock.com

Foto: Rodica Vasiliev, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jsou samy a veškerá péče o potomky včetně financí je jen na nich. Tatínci jejich dětí jim nepřispívají, nebo jen velmi málo, a tak i zcela běžné věci jsou pro matky samoživitelky leckdy neřešitelný problém. Takových žen jsou u nás statisíce. A s jejich nelehkou situací jim pomáhá například i obecně prospěšná společnost Women For Women.

Článek

Málokdo si to dovede představit, pokud se v podobné situaci sám neocitl. Být na dítě sám je těžké po všech stránkách: psychicky, emočně i finančně. I tak obyčejné věci, jako jsou třeba školní obědy nebo nájem, se mohou stát nedosažitelným luxusem. A právě s tím samoživitelům v tíživé situaci i jejich dětem pomáhá obecně prospěšná společnost Women For Women (W4W).

Chtěli pomáhat

Nápad na založení W4W dostali manželé Ivana a Pavel Tykačovi. Oba jsou úspěšní podnikatelé, Pavel Tykač se navíc pravidelně umísťuje v žebříčcích nejbohatších Čechů. Před několika lety se rozhodli, že chtějí pomáhat. V říjnu 2012 založili W4W a zaměřili se především na pomoc ženám a jejich dětem, které čelí psychickému, ekonomickému a sociálnímu ohrožení. V roce 2012 vznikla centrála společnosti v Praze, dnes už ale působí v celé ČR a od června 2018 má W4W svou pobočku i v Mostě.

Nejslavnější projekt: Obědy pro děti

Největší, velmi úspěšný a také asi nejznámější projekt W4W řeší dostupnost školních obědů i pro děti, jejichž rodiče na ně jednoduše nemají. Projekt Obědy pro děti podporuje i Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Právě oběd ve školní jídelně může být pro řadu dětí leckdy jediným teplým jídlem denně, nicméně jakýmsi mottem tohoto projektu je myšlenka, že školní oběd není jen pravidelné teplé jídlo, ale je to i společenská událost. A nemít zajištěné obědy ve škole znamená nejen mít hlad, ale také být vyčleněn z kolektivu.

Pravidelná a vyvážená strava je důležitá v každém věku, tedy i v předškolním. Proto W4W nedávno spustila nový projekt SOS do školky (Svačinka-Oběd-Svačinka), který se zaměřuje na školkové děti a jeho pravidla jsou podobná jako u školních obědů.

Obědy pro děti

Jak to funguje? Děti, které potřebují pomoc, vybírají školy zapojené do projektu. Dětem je zaručena anonymita, protože peníze jsou vypláceny přímo škole či stravovacímu zařízení, nikoli rodičům. V případě, že dítě nechává obědy opakovaně propadnout, je z projektu vyřazeno. A že je projekt opravdu prospěšný, dokazují čísla. Jen od září 2022 do dnešního dne se do něj zapojilo přes 14 500 dětí a téměř 1200 základních škol po celé republice, což je už 70 % celkového loňského počtu zapojených dětí: loni jich totiž W4W dokázala „nakrmit“ 18 765.

Projekt Bydlení pro děti – Kauce

Zásadní životní potřebou je samozřejmě i dostupnost bydlení, což ale může být právě pro samoživitele velký problém. Pořízení vlastního bydlení je pro ně většinou zcela nemožné, a jedinou možností je tak podnájem. Nicméně i když jsou schopní pokrýt pravidelný nájem, prvotní kauce, která leckdy činí až trojnásobek ceny nájmu, je pro ně nedosažitelná.

A právě s tím v rámci projektu Bydlení pro děti W4W ve spolupráci s Moneta Money Bank rodinám pomáhá. Těm, kdo to opravdu potřebují, poskytuje příspěvek na kauci až do výše 25 000 korun po celé České republice, přičemž příspěvek je hrazen na účet majitele bytu, nikoli žadateli. Součástí poskytnuté finanční podpory může být i roční podpůrný program: pravidelné poradenství nebo vzdělávací programy, které mohou pomoci rodině se ukotvit, finančně se zotavit a naučit se třeba lépe nakládat s penězi.

Navíc těm, kdo si nemohou dovolit ani podnájem bytu, může ho W4W v Praze poskytnout na rok v rámci dotovaného bydlení, a dát tak rodině čas na stabilizaci a hledání dlouhodobějšího řešení.

Foto: Canon Boy, Shutterstock.com

Děti se ocitly v chudobě zcela nevinně. A když vyrůstají v trvalém nedostatku, má to velký vliv na jejich pozdější život.Foto: Canon Boy, Shutterstock.com

Projekt Servis rodiny

Relativně nedávno se W4W vrhla na poněkud choulostivou problematiku: rozhodla se soustředit i na pomoc rozvádějícím se rodičům. Cílem je – ve spolupráci se soudy –usnadnit rozvodová řízení tak, aby měla co nejmenší dopad na děti. W4W se tak snaží edukací, poradenstvím a mediací podpořit rozvádějící se rodiče při hledání společné řeči při výchově. Společnost také pomáhá najít cesty, jak o rozvodu rodičů mluvit s dětmi: potřebují změnu pochopit, vědět, co je čeká…

V rámci tohoto projektu W4W realizuje pravidelné semináře pro odbornou veřejnost ve spolupráci se Stálou konferencí českého práva a pod záštitou JUDr. Libora Vávry, prezidenta Soudcovské unie ČR. V jejich rámci probíhá i diskuzní část, kde mohou odborníci sdílet konkrétní zkušenosti, jak pomáhat rodičům, aby důsledky rozvodů byly pro děti co nejmenší. Samozřejmostí je také online sociální a právní poradna pro rodiče s dětmi – funguje přes e-mail a je zdarma.

Můžete pomoct i vy!

W4W se snaží potřebným rodinám pomáhat už roky, ale nešlo by to bez pomoci veřejnosti. Každý totiž může přispět svým dílem a podpořit dobrou věc. Jak? Úplně jednoduše! Na stránkách společnosti Women For Women si stačí vybrat konkrétní projekt, který chcete podpořit, a koupí digitálního dárkového certifikátu to udělat. Vybrat si můžete certifikáty různých hodnot. Ať už zvolíte jakoukoli částku, můžete si být jistí, že vaše peníze poputují k těm, kdo je opravdu potřebují!

Reklama

Načítám