Hlavní obsah

Majonéza do salátu? Nemusí být takovým strašákem, ve vyváženém jídle může mít své místo

Foto: Jukov studio, Shutterstock.com

Foto: Jukov studio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaro je tady a to znamená, že máme přirozeně chuť na lehčí jídla a motivaci vsadit na zdravější životní styl. Odpovědí jsou saláty, které jsou skvělou volbou. Jak z nich ale udělat plnohodnotné jídlo, na kterém si pochutnáte a zasytí vás? Tím sladkým tajemstvím je nevynechávat zálivky a dbát na bílkoviny!

Článek

Salát neznamená jen miska studené zeleniny mdlé chuti. Můžete z něj udělat rozmanité a zábavné jídlo, které vás zasytí, uspokojí vaše chuťové pohárky a ještě vám dodá spoustu vitaminů, minerálních látek, antioxidantů a také vlákniny. Jak si správně poskládat salát z nutričního hlediska a když se snažíte hubnout?

Zkuste pečenou zeleninu a luštěniny

Listy ledového salátu, rukola, polníček, špenát… zelený základ salátu je na vás. Podle chuti a nabídky vaší lednice přidejte další zeleninu jako papriky, rajčata, okurky, mrkev, ale třeba i pečenou kapustu, cuketu, dýni nebo petržel. Kombinace čerstvé a pečené zeleniny je zvláště dobrá!

„Samotné listy ledového salátu vás těžko zasytí. Přidejte k nim proto zdroj sacharidů – těstoviny, bulgur, kuskus, quinou, pohanku, skvělé jsou i luštěniny - fazole, čočka nebo cizrna. Díky tomu získá salát na vydatnosti a můžete ho mít jako hlavní jídlo,“ vysvětluje Hanka Málková, výživová specialistka ze společnosti STOB (Stop obezitě). Také se nemusíte bát k salátu vzít kousek celozrnného pečiva, pokud vám to tak chutná a máte větší hlad. Rozhodně jde o lepší variantu než krutony, které mohou být nasáknuté olejem. Množství přílohy odhadněte pomocí vaší jedné dlaně. Porce zeleniny by ale měla převažovat a odpovídat vašim oběma spojeným dlaním.

Přidejte bílkovinu

A teď to nejdůležitější - přidejte bílkovinu. „Jako v každém větším jídle, i v salátu by neměl chybět zdroj bílkovin. Ty do něj můžete dostat v podobě zmiňovaných luštěnin nebo si nakrájet na malé kousky mozarellu, přidat vařené vejce, ogrilovat kousek kuřecích prsou nebo do salátu vmíchat tuňáka z konzervy,“ radí Hanka Málková. Skvělou volbou je rovněž ogrilovaný sýr halloumi nebo nakrájený feta sýr, ty už jsou ale tučnější a při hubnutí je třeba to s množstvím nepřehánět.

Foto: Cesarz, Shutterstock.com

Jako v každém větším jídle, i v salátu by neměl chybět zdroj bílkovin.Foto: Cesarz, Shutterstock.com

Zálivka není hubnoucí tabu

Když vynecháte zálivku, tak ušetříte kalorie. To je pravda, ale tak trochu dvousečná. Díky tomu, že zálivka často obsahuje nějaký druh oleje, se vám pak lépe vstřebají vitaminy ze zeleniny, které jsou rozpustné v tucích (například vitamin A). Navíc bez zálivky by byl salát takový „nijaký“. Jakou zvolit? Olivový olej s balzamikovým octem nebo citronovou šťávou asi známe všichni. Co ale zkusit smíchat trochu hořčice, jablečného octa, citronu a olivového oleje pro osvěžující nakyslý dresink? Nebo zkuste rozředit trochou vody humus a tím salát zalít - je to výborné! „Každou zálivku můžete ochutit nasekanými bylinkami, chilli, jarní cibulkou nebo česnekem. Jde o nízkokalorické přísady, které dodají skvělou chuť i cenné látky,“ říká Hanka Málková.

A co ta obávaná majonéza?

Když se řekne hubnutí a majonéza, asi se vám v hlavě rozsvítí červené světýlko. Ono to s ní ale není tak zlé, co se týče složení, ale spíš porcí. „Problémem je fakt, že s majonézou se často pojí kalorická a tučná smažená jídla, ale pokud ji dáte k salátu v přiměřeném množství, což je třeba jedna menší lžíce, tak problematická opravdu není,“ říká Hanka Málková. Vždycky ale můžete majonézu nahradit bílým jogurtem nebo se vydat zlatou střední cestou a obě přísady nakombinovat.

  • Jen pro představu: jedna lžíce olivového oleje obsahuje 80-100 kcal, lžíce medu 60 kcal, balzamikový krém 40 kcal, majonéza 130 kcal a hořčice nejméně, jen asi 20-30 kcal na polévkovou lžíci.

„Do salátu můžete přidat i oříšky a semínka, jež jsou také zdrojem kvalitních tuků. Ale jen v menším množství a s ohledem na další suroviny v salátu. Velká hrst oříšků v kombinaci s olejovým nebo majonézovým dresinkem nebo třeba tučným avokádem už by příliš navýšila celkovou kalorickou hodnotu jídla,“ dodává na závěr Hanka Málková.

Načítám