Hlavní obsah
3,8
(12)
Foto: Anita Ponešová

Foto: Anita Ponešová

Trápí vás na zahradě úporný plevel? Snězte ho! Tohle je sice trochu nadnesená rada, ale přidat do jarních salátů hrst divoce rostoucích bylin a plevelů, to je vážně míněné doporučení. Jak plané rostliny jednoduše využijete?

15 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 salátovou mísu
  • 1 hrst divokého plevele
  • 120 g mixu listových salátů
  • 120 g zeleného chřestu
  • 4 ks brambor
  • 2 ks vejce
  • 4 plátky slaniny
  • 4 ks ředkviček
Zálivka
  • 2 lžíce bílého vinného octa
  • 1 lžička medu
  • 3/4 lžičky dijonské hořčice
  • 100 ml panenského olivového oleje
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
Navíc budete potřebovat na chřest
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 lžička cukru krupice
  • 1 špetka soli
Článek

Nejběžnější rostliny a divoké bylinky, které na jaře najdete kolem sebe i v městském parku, jsou často to nejlepší, co můžete tělu po zimě nabídnout. Obohatí jídelníček nejenom o nové chutě, ale hlavně o zdraví prospěšné látky. Tento salát zpestřily pampelišky, bršlice, sedmikráska a listy fialky, do jarních salátů, polévek a pomazánek můžete využít i další jedlé plevele. Nezapomínejte ale: sbírejte jenom rostliny, které opravdu dobře znáte, a užívejte je s mírou!

Postup

01.

Do hrníčku dejte všechny ingredience na zálivku kromě oleje a dobře je prošlehejte metličkou. Postupně přilijte olej a stále šlehejte, až se vytvoří hustá a hladká emulze.

Tip: Máte rádi navinulé a ostřejší zálivky, tak tahle je právě taková. Dáváte přednost jemnější? Přidejte o kapku víc medu a ostrou dijonskou hořčici vyměňte za jemnější druh. Experimentovat můžete i s octem a olejem: mně se osvědčil malinový ocet s olejem z hroznových jadérek.

02.

Základ salátu bude tvořit směs běžných salátových lístků. Přidejte k nim hrst nasbíraných divokých bylin, ředkvičky nakrájené na jemné plátky a dvě lžíce zálivky a vše lehce prohoďte ve velké míse.

Tip: Už teď je to salát. Tahle jednoduchá verze bude skvělá jako zeleninová vrstva do různých burgerů a baget plněných masem. Místo ředkviček můžete použít i křupavou jarní karotku nakrájenou na jemné sirky.

03.

Z chřestu odstraňte konce a nakrájejte ho na větší kousky, špičky odložte bokem. Přiveďte k varu vodu s kapkou citronové šťávy, lžičkou cukru a špetkou soli. Přidejte stonky chřestu krátce je povařte, postačí jim dvě tři minuty, a úplně na závěr přihoďte do hrnce i špičky, těm postačí ke zkřehnutí půl minuty. Chřest sceďte a ihned vložte do studené vody. Znovu sceďte a nechte ho dobře okapat. Společně s další lžící zálivky ho zlehka vmíchejte k salátovým lístkům.

Tip: V téhle fázi je to už vydatnější salát, který se hodí jako příloha ke smaženému masu nebo pokrmům z vajec. Chřest můžete vyměnit za růžičky brokolice.

04.

Do salátu přidejte studené oloupané brambory uvařené ve slupce a také je zlehka promíchejte se základem a případně přidejte zálivku.

Tip: Teď je to vydatný přílohový salát s brambory, který se bude skvěle hodit k letnímu grilování.

05.

Salát upravte na mísu, přidejte vejce uvařené natvrdo a pro masojedy i pár plátků dokřupava vypečené slaniny: slaninu rozložte na plech na papír na pečení a nechte ji zezlátnout v troubě pod grilem, postačí tři čtyři minuty. Podávejte ihned jako plnohodnotné jídlo, tahle dávka vystačí jako lehká večeře pro dva nepříliš hladové strávníky. Zbytek zálivky servírujte bokem.

Lístky divokých rostlin, které jsem použila do tohoto salátu, můžete využít na víc způsobů. Jaké plané byliny a plevele užít v kuchyni a jak na to?

Reklama

Související témata:

Načítám