Hlavní obsah

Kvalitní olivový olej je skutečným pokladem přírody

Foto: AtlasStudio, Shutterstock.com

Foto: AtlasStudio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už pomalu tři desítky let je olivový olej běžnou součástí české kuchyně, přestože olivám se v našich podmínkách nedaří. Z hlediska zdraví je to dobře. Víte, jaké různé benefity olivový olej má a který je nejlepší?

Článek

Umíte si představit svoji kuchyni bez olivového oleje? Dnes už asi těžko, že? Je totiž skvělým společníkem při přípravě nejen salátů. Důvodů, proč si ho pořídit, je ale mnohem více, zejména těch zdravotních. Není sice žádným zázračným elixírem mládí nebo zdraví, ale vědecké studie se předhánějí v potvrzování prospěšných účinků při prevenci civilizačních nemocí. Rozhodně patří na první příčky zdravé stravy. Denně byste měli sníst přibližně 4 polévkové lžíce (včetně oleje obsaženého ve vařených pokrmech).

Který olivový olej je nejlepší?

Pokud chcete opravdu ferrari mezi olivovými oleji, určitě sáhněte po extra panenském. Na rozdíl od rafinovaných olejů, při jejichž extrakci se využívají rozpouštědla, se získává z čerstvých oliv pouze mechanickými postupy: lisováním, usazováním, filtrací. V tomto smyslu jde vlastně o čistou šťávu. A ta je obzvláště bohatá na mononenasycené mastné kyseliny.

Foto: masa44, Shutterstock.com

Extra panenský olivový olej je nejčistší a nejzdravějšíFoto: masa44, Shutterstock.com

Pro čisté tepny a zdravé srdce

Četné klinické studie se shodují na příznivých účincích pravidelné konzumace extra panenského olivového oleje především jako prevence proti kardiovaskulárním onemocněním (srdce a cévy). Kyselina olejová umí regulovat hladinu cholesterolu v krvi. Ten zlý, LDL, dokáže snížit, zatímco ten dobrý, HDL, zvýší. V případě, kdy je v těle cholesterolu moc, začne se hromadit v tepnách, které následně ucpe a může způsobit vážné problémy.

Proti demenci i rakovině

Důležitou složkou je také látka oleocanthal. Ta, podle některých výzkumů, může fungovat jako prevence proti Alzheimerově chorobě. Krom toho, že pravidelná konzumace zlepšuje paměť, tak oleocanthal dokáže totiž ničit ty špatné bílkoviny v mozku, které mají na svědomí ničení buněk. Bohužel stoprocentní prevence proti degenerativnímu onemocnění neexistuje, nicméně olivový olej, jako jeden z dalších dílků pomáhajících oddálit tuto nemoc, určitě stojí za zkoušku.

Kromě toho je extra panenský olivový olej bohatý na třísloviny (které možná znáte ve spojitosti s červeným vínem či čokoládou). Tyto látky pomáhají zpomalovat stárnutí, chrání buňky, a to dokonce i před volnými radikály, které je mohou napadnout a proměnit na rakovinotvorné.

Foto: leonori, Shutterstock.com

Olivový olej pomáhá předcházet srdečním onemocněnímFoto: leonori, Shutterstock.com

Lepší trávení 

Olivovým olejem se doporučuje pokapat zeleninu, protože pomůže uvolnit zdravé látky z ní a vstřebat je do těla. Zároveň je prospěšný pro trávení na mnoha úrovních. Podporuje činnost žaludku a následně i střev, podobně funguje i v případě žlučníku, kde navíc pomáhá snižovat tvorbu žlučových kamenů. A jako bonus k tomu všemu, díky vysokému obsahu hydroxytyrosolu, funguje jako další díl ze skládačky prevence proti rakovině trávicího systému.

Jídelníček proti rakovině – 10 potravin, které v něm nesmějí chybět.

Jak funguje olivový olej v kuchyni

Nejlépe je olej konzumovat syrový jako zálivku do salátů a dalších studených pokrmů. Nevyměňujte ho ale za klasický olej za smažení. Při tepelné úpravě nad 190 stupňů Celsia přichází o antioxidanty, které jsou pro zdraví důležité.

Abyste však mohli výhody olivového oleje plně využít, musíte dbát i na správné skladování. Umístit olej trvale na kuchyňskou linku vedle varných desek je ten nejhorší nápad. Potřebuje chladné a tmavé místo. Nejlepší je obalit sklenici alobalem a dát ji někam do skříňky, kde je tma. Lednice se nedoporučuje, některým druhům může trochu změnit chuť.

Reklama

Související témata:

Načítám