Hlavní obsah

Jennifer Aniston: Kvůli rozvodu rodičů mám celý život problém se vztahy

Foto: Axelle/Bauer-Griffin, Gettyimages.com

Foto: Axelle/Bauer-Griffin, Gettyimages.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jste dávno dospělí, máte svůj život, přesto je vliv vašich rodičů na vaše vztahy i na to, jak zvládáte každodenní problémy, stále patrný? Své o tom ví i herečka Jennifer Aniston.

Článek

Je fajn, když to konečně někdo řekne nahlas. Zvlášť když jde o jednu z hollywoodských star, o kterých si máme tendenci myslet, že jejich život připomíná procházku růžovou zahradou a starosti a problémy jsou slova, která snad ani neznají. Jenže znají. I je rodiče nějakým způsobem, ať v dobrém, či zlém, ovlivnili, zasáhli jim do života a mnozí se s tím potýkají dodnes. To, jak s námi rodiče zacházeli, se s námi táhne do dospělosti a je jen otázka, jak se k tomu postavíme.

Dětství si nesete v sobě

Jennifer Aniston byla dvakrát vdaná, poprvé za kolegu Brada Pitta, se kterým se rozvedla po sedmi letech, když se zakoukal do Angeliny Jolie. A nesla to velmi těžce. „Když jsme se s Bradem rozešli, začala jsem chodit na terapii. A natočila film s názvem Rozchod!. Jo, docela jsem se do toho opřela,“ svěřila se Jennifer  už s nadhledem v rozhovoru s novinářkou Elle DeGeneres. Později si vzala herce Justina Therouxe, se kterým se rozvedla už po dvou letech.

Podle vlastních slov je nyní sama, i když by si ráda někoho našla. „Ráda bych měla vztah. Jsou chvíle, kdy si přeju se stočit do klubíčka a říct: Potřebuju oporu. Bylo by úžasné vrátit se domů, padnout někomu do náruče a svěřit se, jak těžký den jsem měla,“ řekla pro magazín Allure.

A jak pak přiznala v dalším rozhovoru pro WSJ Magazine, na vině, že má ve vztazích problémy, je i rozvod jejích rodičů. Bylo jí pouhých devět let, když ji i matku otec zničehonic opustil. „Většinu dětství a dospívání jsem bývala hodně sama a tím, že spolu nežili, jsem se nenaučila, jak to ve vztahu dvou lidí chodí, neměla jsem žádný výcvik v dávání a přijímání,“ řekla doslova.

Rodiče jsou pro nás klíčoví

Nejde jen o výchovu či rady, které nám do života rodiče dávají. Mnohem důležitější je pro každé dítě to, jak se otec s matkou k sobě vzájemně chovají, jak reagují v krizových situacích, hádce či jak projevují emoce. To vše do sebe dítě nasává jako houba a ovlivní jej to prakticky na celý život. A je pak na každém, jak se s tím vyrovná. Jak připomíná vztahová koučka Jana Řehulková, důležitou roli hraje také to, zda vaše výchova byla příliš autoritářská nebo zanedbávající a jaký typ emocionální podpory jste od rodičů dostávali. „Zda jste byli povzbuzováni a cítili se milováni, nebo jste zažívali nedostatek emocionálního spojení,“ vysvětluje odbornice.

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Hádky rodičů nemusí být pro dítě vždy špatné, i tím se učí. Jen je potřeba k nim takto přistupovat a ukázat dítěti, že se nakonec dokážete dohodnout, a bez urážek a napadáníFoto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Jak se vyrovnat s rodiči

Pokud jste byli v dětství vystaveni přílišné kritice, nedostatku uznání či necitlivým poznámkám na svou osobu, může právě tohle být příčinou vašeho sníženého sebevědomí a problémů při navazování či udržení vztahů (7 pravidel trvalé lásky). Není totiž vůbec lehké to ze sebe setřást a nenést si to s sebou i do dalšího života. V takovém případě radí Jana Řehulková, pokud je to možné, pokusit se o rozmluvu s rodiči a snažit se pochopit, proč se k vám tak chovali. Pochopení celé situace a pohnutek jejich chování je totiž tím správným klíčem k nápravě a vyrovnání se s tím, co na vás rodiče napáchali.

Zapomenout, nebo odpustit?

Jak připomíná expertka na partnerskou komunikaci Kateřina Sodomková, je důležité si uvědomit, že vzájemné odpouštění není vždy nezbytné. Někdy je jednodušší přestat se v minulosti tolik pitvat a raději se soustředit na sebe. „Překonat negativní vlivy minulosti můžete i bez toho, aniž byste potřebovali konkrétní akt odpouštění,“ říká. Navíc žádná univerzální rada v tomto případě vlastně není. „Každý jedinec je jiný a co funguje pro jednoho, nemusí fungovat pro druhého,“ připomíná odbornice. Pokud vás tedy trápí, jak s vámi rodiče komunikovali či ještě stále komunikují, uvědomte si, že ten, kdo drží klíč ke změně, jste vy. „Nejdůležitější je si uvědomit, že nyní už máte kontrolu nad tím, jak reagujete na vliv vašich rodičů, a že vaše hodnota není závislá na tom, co si o vás rodiče myslí,“ doplňuje Jana Řehulková.

Špatné dětství mívá dopady na naše vztahy. Jaké jsou ty nejčastější?

Podle vztahové koučky Jany Řehulkové jsou to:

1. Nízké sebevědomí a sebeúcta

Pokud byli vaši rodiče příliš kritičtí nebo vás často shazovali, může to vést k nízkému sebevědomí, což ovlivňuje pocit vlastní hodnoty v partnerském vztahu.

2. Náročnost a perfekcionismus

Pokud jste byli vychováváni s vysokými očekáváními, můžete klást nereálné požadavky na svého partnera nebo sebe, což přináší do vztahu časté konflikty.

3. Problémy s důvěrou

Negativní zkušenosti v dětství mohou vést k nedůvěře v partnerském vztahu. Můžete mít stále obavy, že vás partner zklame nebo zradí.

4. Komunikační problémy

Jestli jste nezažili zdravou komunikaci v rodině, může být obtížné vyjadřovat své pocity a potřeby v partnerském vztahu.

Načítám