Hlavní obsah

Přejete si tvrďáka, nebo gentlemana? Výchova synů v Česku se mění s dobou

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turbulentní doba kolem nás proměnila mnohé, tedy i názory na výchovu. Matky synů o tom vědí své, protože otázka, zda syna vést k tomu, aby měl raději ostré lokty, nebo byl laskavý gentleman, je těžší, než by se zdálo. Existuje nějaká správná cesta?

Článek

Během staletí nikdy nedošlo k tak dynamickým změnám ohledně rolí mužů a žen ve společnosti, jako tomu bylo v uplynulých desetiletích. A má to i přímý vliv na situaci v rodinách. Trend, že při výchově záleží na úplně jiných věcech, než je pohlaví dítěte, stále sílí, ale není to tak jednoduché, jak by se mohlo zdát.

Rovnost nade vše?

Co je na výchově nejzrádnější? Že nikdy dopředu nevíte, zda právě váš přístup bude ten nejlepší. Názory navíc značně ovlivňují zažité genderové stereotypy, které navzdory osvícené době jen tak nezmizí. Kluk má být drsňák, holčička jemná víla, pomáhat doma mají hlavně holky, a když si kluk hraje s panenkou, je „divnej“.

Ledy ale přece jen tají a mnohá zajetá klišé postupně mizí. Ale stále je to běh na dlouhou trať. „Vnímám, že se společnost snaží tyto stereotypy překonat. Některé iniciativy propagující genderovou rovnost jsou pro děti zdravé, zato jiné naopak, což se ale ukazuje až s odstupem,“ říká Zuzana Steigerwaldová, terapeutka působící na psychoterapeutické platformě Hedepy.

  • Stále existují rodiny i celé kultury, kde se tradiční genderové role udržují a od dětí se očekává, že se budou chovat podle tradic. A podle zkušené terapeutky to nemusí nutně znamenat, že je to špatně: „To je důležité si uvědomit, protože tradiční přístup vychází z evolučního vývoje a má svá opodstatnění.“ Zároveň se ale nemusíme bát vidět i jiné možnosti a hledat individuální přístup.

Gentleman, nebo tvrďák…

Mnohé maminky kluků si dnes právem kladou otázku, jací muži by z jejich synů měli vyrůst: vlídní gentlemani, nebo spíš průbojní hoši s ostrými lokty? Ale otázka by takhle stát ani neměla. Není to totiž buď–anebo. „Výsledkem zdravé výchovy je, když si chlapec či muž vědomě a zodpovědně zvolí být obojím podle situace a jak bude sám potřebovat,“ myslí si Zuzana Steigerwaldová. Což se snadno řekne, ale jak toho docílit?

Základem je pochopit, že každé dítě je jedinečné a mělo by dostat prostor pro vyjádření své osobnosti – bez ohledu na to, zda je chlapec, nebo dívka. „Děti by měly mít svobodu objevovat své zájmy, nadání a preference, které vycházejí z nich samých,“ upozorňuje Steigerwaldová.

  • „Dodnes mě trochu mrzí,“ říká matka tří dnes už dospělých synů Zdena Veselá, „že jsem své kluky víc nevedla k tomu, aby se naučili vařit a aby byli víc soběstační i ohledně dalších domácích prací. Přitom jsem si skoro jistá, že kdybych měla holky, vůbec bych o tom nepřemýšlela.“ Přiznává, jak moc ji při výchově ovlivnily klasické stereotypy.

Takže pokud nevíte, zda je správné vést děti k tomu, aby se například uměly otáčet v kuchyni, řešením je podle odborníků nabídnout jim co nejvíc zájmů a nechat na nich, co si vyberou.

Foto: Studio Romantic, Shutterstock.com

Pomáhat při domácích pracích by měli všichni, a to bez ohledu na pohlaví…Foto: Studio Romantic, Shutterstock.com

Jak připravit děti na tento svět?

Lidé jsou omylní a i jako rodiče dělají hodně chyb, které je pak zpětně mrzí. Ale pokud se budete držet následujících pravidel, můžete být podle terapeutky Zuzany Steigerwaldové na sebe i své děti právem pyšní.

  • Snažte se jít příkladem. S tím souvisí i možnost se mýlit a chybovat, být otevřený diskuzi i omluvě. Projevujte se jako rodič autenticky a nebojte se projevit emoce.
  • Podporujte děti ve svobodné komunikaci. Vysvětlujte jim důvody vyžadovaných doporučení a pravidel. Vyprávějte o sobě a svých zkušenostech bez nároku na přijetí a ztotožnění. Zajímejte se o jejich pocity, myšlenky a otázky.
  • Učte děti hodnotám, jako je respekt k druhým, empatie, laskavost a tolerance. Podporujte je v rozvoji jejich vlastního etického kompasu.
  • Učte je houževnatosti a důvěřujte jim. K dětství patří hravost a péče, ale pro zdravý vývoj je důležité i překonávání obtížných situací a překážek, které se věkem mění a vyvíjejí. Bez ohledu na pohlaví děti zapojujte do domácích prací a do péče o domácnost. A ujistěte je, že i když se i vám občas do něčeho nechce, je dobré se přemoci.
  • Upírejte pozornost víc ke snaze než k hodnocení. Věnujte pozornost vzdělávání a zajímejte se o zájmy potomků. Připomínejte jim i sobě, že učení je neustálý proces, a podporujte jejich zvídavost.
  • Učte děti zdravým životním návykům, včetně stravování, cvičení a zvládání stresu. Vztah ke sportu a pohybu přímo ovlivňuje sebedůvěru, která je pro dospívání zásadní.
  • Podporujte rozvoj sociálních dovedností, včetně schopnosti navazovat vztahy a komunikovat s ostatními lidmi. Zajímejte se o jejich svět.
  • Vzpomeňte si na své dětství, na to, co jste potřebovali, co vám chybělo a co jste zažívali.
  • Nikdo není dokonalý. Dovolte si jako rodič chybovat.

Potíže nejsou jen s výchovou synů. Proč dělají matky svým dcerám ze života peklo? Nicméně si můžete věci usnadnit, protože jak říká dětská psycholožka: Výchova dítěte je jako výchova psa!

Související témata:

Načítám