Hlavní obsah

Sexuální a vztahové trable, za které mohou vaši rodiče

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Reklama

Jaká matka, taká Katka. Jaký otec, takový syn. Pořekadla, která samozřejmě neplatí stoprocentně, ale něco na nich je. Děti jsou plodem nejen lásky svých rodičů, ale hlavně jejich výchovy. A platí to i pro oblast vztahů a sexu. Ano, za některé milostné či sexuální trable „vděčíte“ rodičům.

Článek

Ať se nám to líbí, nebo ne, každý je produktem předešlých generací. Toho, jak vás vychovali rodiče, jak vaši prarodiče vychovali vaše rodiče a tak dále. Bezchybný rodič neexistuje, a proto si do dospělosti nesou lidé nejrůznější vzorce a návyky, které nejsou ideální. A platí to i pro oblast vztahů, lásky a sexu. Za které milostné a sexuální trable podle britské expertky Tracey Cox nejspíš „vděčíte“ rodičům?

1. Problémy se žárlivostí

Desítky let praxe v oblasti vztahů ukázaly Tracey Cox jedno: nepotkala jediného žárlivce, který by vzešel z harmonické, láskyplné a nevěrou nezatížené rodiny. Rodičovské zálety mají nedozírný vliv na budoucí vztahy potomků. Pokud si byli rodiče nevěrní a jejich aférky byly zdrojem hádek, neshod, možná dokonce rozchodu, je pak pro jejich děti v dospělosti těžké opačnému pohlaví důvěřovat. Vyrostou z nich žárlivci.

2. Nevhodná partnerská komunikace

Tohle tátovi neříkej. Tohle si necháme pro sebe. To by maminka nepochopila. Když tohle dítě slýchá častěji, brzy se naučí, že existují věci, s nimiž není dobré muže (ženy) otravovat. Jenže jak pak může být partnerství funkční, když protějšku neřeknete, že máte problém a něco vás trápí?

Partnerská komunikace je jedna ze zásadních věcí, které se děti učí od rodičů. Je dost pravděpodobné, že když spolu vaši nemluvili, nesvěřovali se a ani se nehádali, i vy budete uzavření. Děti by měly vidět, že se rodiče občas neshodnou, jsou smutní, otrávení, a dokonce se pohádají. Měly by zažít, že je v pořádku vyjádřit nespokojenost. A pro jejich další život je dobré, když výměny názorů končí kompromisem, nalezením řešení a usmířením.

Foto: Srdjan Randjelovic, Shutterstock.com

Někdo s partnerem není schopen mluvit o svých pocitech a přáních, jiný se zase hned hádá a cítí se ohroženě. Obojí může být následek rodičovských vzorůFoto: Srdjan Randjelovic, Shutterstock.com

3. Neschopnost vyjádřit a přijmout lásku

I projevy lásky a to, jak dáváte najevo city, se učíte od rodičů. Pokud se rodiče často dotýkají, nešetří objetími či polibky, nejspíš v dospělosti nebudete mít problém chovat se stejně. Naučíte se dávat city najevo a stejně přirozeně budete projevy náklonnosti i přijímat.

Jestliže jsou však rodiče odtažití, budou takoví pravděpodobně i jejich potomci. Někoho obejmout bude nepřekonatelný problém, a když někdo obejme vás, budete nesví. Výsledek? Váš protějšek se asi moc milovaně cítit nebude.

4. Sexuální potíže

Ženy nedosahují orgasmu, muži mají problémy s erekcí... Jste extrémně nervózní, nesmělí, po sexu se cítíte nepříjemně. I postoj k sexu je výsledkem výchovy. To, jak rodiče sex vnímají, jaký mají milostný život a jak s dětmi o sexu mluvili (či nemluvili), zásadně ovlivňuje jejich budoucí sexuální život.

V ideálním případě by rodiče měli být otevření, poskytnout potomkům dostatek informací, mluvit o něm přirozeně a beze studu. Tak se děti naučí, že sex je normální a zdravá součást dospělého života. Bohužel to bývá často naopak. Sexuální výchova je plná přísnosti, zapšklosti, odsuzování, trestů a nulových informací. Z dětí takových rodičů jen těžko vyrostou uvolnění a milostně spokojení jedinci. Jak by také mohli, když vnitřně cítí, že sex je něco špatného a zakázaného.

Foto: True Touch Lifestyle, Shutterstock.com

Lidé si často neuvědomují, že se chovají podle scénářů, které se vytvářely už během dětství, a že je možné své reakce změnit a žít tak spokojenější životFoto: True Touch Lifestyle, Shutterstock.com

5. Nevěry a podvádění

Velmi často se stává, že děti rodičů, kteří byli nevěrní, se sami dopouštějí nevěry. Muži od nevěrných otců přebírají vzorec, že chlapi to tak prostě dělají. A dívky mohou od záletných maminek okoukat, že je to jen neškodné rozptýlení, a v dospělosti mít k nevěře sklony. „Navíc se ví, že děti nevěrných rodičů mívají nižší sebevědomí a mají panický strach se hluboce zamilovat, protože se bojí, že budou podvedeni. A být nevěrný jako první, dřív, než vás podvede partner, je způsob, kterým se snaží předejít zranění,“ vysvětluje Tracey Cox.

Žádné výmluvy, ale cesta k nápravě

Jedno je ale třeba si uvědomit. Ať si z dětství nesete cokoli, jste už dospělí a za svůj život a chování nesete plnou zodpovědnost. A je jen na vás, zda se špatných vzorců a návyků zbavíte (třeba i s pomocí odborníků), nebo s nimi strávíte zbytek života.

Se sexem je to těžké, skoro to vypadá, že každý – až na vás – prožívá dokonalé postelové hrátky. Také si myslíte, že všichni mají lepší sex než vy? Omyl!

Reklama

Související témata:

Načítám