Hlavní obsah

Harry a Meghan si dělají, co chtějí. Dětem změnili jména a dál profitují z královských titulů

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V posledních dnech je kolem prince Harryho a jeho ženy Meghan znovu rušno. Zviditelnili se utajeným výletem do Kanady a zároveň spustili nové webové stránky, které vzbudily velké pozdvižení.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Kdo by čekal, že nedávné neblahé informace o zdravotním stavu krále a jeho snachy Kate alespoň na čas uklidní rozbouřené vody kolem britské královské rodiny, pletl by se. Princ Harry a jeho žena Meghan si dál žijí vlastním životem a na nic se neohlížejí. Přes všechny skandály, osočování a neuctivá vyjádření dál fungují jako skvěle rozjetá firma na peníze a neváhají při tom využívat vše, co se jim hodí.

Vévodkyně ze Sussexu měla navíc jen před pár dny podepsat smlouvu na nový podcast se sítí Lemonada Media, když jí ten se Spotify za 20 milionů dolarů nevyšel.

Za zimními radovánkami do Kanady

Manželé si nedávno vyrazili soukromým letadlem na výlet do kanadské Victorie. Princ Harry se často zaštituje starostí o ochranu životního prostředí, tentokrát ale moc neřešil, že letadlo pro ně muselo letět (zřejmé prázdné) do kalifornské Santa Barbary, kde je naložilo a vyrazilo na dvouhodinový let do Vancouveru a následně do Victorie.

Sussexové do Britské Kolumbie zavítali kvůli třídenní akci související s přípravou Invictus Games. Jedná se o mezinárodní sportovní hry, které princ založil na pomoc vojenským veteránům a vojákům zraněným v boji, a příští ročník se má konat přesně za rok právě v kanadské Victorii. A podle zveřejněných fotografií si slavný pár výlet náležitě užíval a moc dobře se bavil.

Tituly nejsou důležité, ale je fajn, když je máte

Nově spuštěné webové stránky Sussex.com, které nahradily původní web Archewel, odhalily další nečekané novinky ze života ostře sledovaných manželů. Především na nich vystavili hned na úvodní stránce své šlechtické tituly vévoda a vévodkyně ze Sussexu, o kterých v minulosti mluvili jako o nedůležitých.

Mnozí pozorovatelé upozorňují, že je velmi problematické využívat královské tituly, včetně znaku královské korunky, v jakémkoli spojení s komerčními účely. Královna Alžběta II. jim je po jejich odchodu do Kalifornie ponechala (odebrány jim byly tituly Jeho a Její královská Výsost), ovšem s tím, že je nebudou nikterak zneužívat. Což se podle mnohých nyní stalo a některá zahraniční média to neváhala označit za „plivnutí královně do obličeje“.

Odborníci na královskou rodinu očekávají, že pokus o „prodání“ královských titulů bude mít určitě dohru. Jak uvedl Daily Mail, za použití sussexského titulu a královského erbu pro zjevné komerční účely by o ně mohli i přijít.

Velká změna u dětí

Velkou pozornost vzbudila také informace, že Harry a Meghan změnili – navzdory desítky let staré tradici – svým potomkům příjmení. Jak píše portál The Times, vyšlo najevo, že čtyřletý Archie a dvouletá Lilibet už nepoužívají tradiční příjmení Mountbatten-Windsor. V královské rodině se používá od roku 1960 a jde o kombinaci rodových jmen královny Alžběty II. a jejího manžela prince Philipa. Odteď budou Harryho děti používat příjmení Sussex, přičemž ke změně mělo dojít už při korunovaci krále Karla III., jen o tom nikdo nevěděl.

Načítám