Hlavní obsah

Usmíření v královské rodině? Nemoc otce bratry nesmířila, William Harrymu asi už nikdy neodpustí

Foto: B. Lenoir, Frederic Legrand - COMEO, Shutterstock.com

Foto: B. Lenoir, Frederic Legrand - COMEO, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britský tisk má jasno. Až se William stane králem, Harry zůstane už navždy od královské rodiny odloučený. Po všech urážkách, které mladší syn Karla III. vypustil do světa, se jeho bratr zatvrdil. A pokud nemocný král na svůj úřad předčasně abdikuje, návrat Harryho bude prakticky nemožný.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Tak si to shrňme. Když lékaři Karlovi III. oznámili, že mu byla diagnostikována (pro veřejnost zatím blíže nespecifikovaná) forma rakoviny, jako prvním osobně zprávu zatelefonoval svým synům. Pro Williama to znamená, že se na nějaký čas bude muset ujmout některých královských povinností. A nebude to mít lehké, zejména teď, kdy se jeho manželka Kate stále zotavuje z náročné operace břicha a on se musí starat o ni i jejich tři malé děti. V médiích se mnohokrát vyjádřil, že je pro něj rodina prioritou, ovšem královské povinnosti nepočkají. A Harry? Ten neváhal a prakticky ihned po oznámení neblahé zprávy nasedl do letadla, aby nemocného otce navštívil.

Harry letěl navštívit nemocného otce

Zdálo se to jako velice lidské gesto. Milující syn okamžitě po oznámení o vážné nemoci spěchá za svým otcem. Jenže… Stráví 11 hodin v letadle a pak se s ním sejde jen na 45 minut? A to ještě není jisté, některá britská média dokonce uvádějí, že návštěva netrvala ani půl hodiny. Co si asi říkali? Naposledy se viděli téměř před rokem při korunovaci krále Karla III., a to jen velmi zběžně, Harry pozvání na čaj po slavnostním aktu nepřijal a ihned odletěl zpět za svou rodinou do Kalifornie. Což učinil i nyní. Přespal v hotelu, a aniž by se setkal s bratrem nebo navštívil nemocnou švagrovou, okamžitě odletěl zpět do USA. Proč tak spěchal? Že by kvůli předávání cen hráčům amerického fotbalu NFL Honors, na kterém se objevil jen pár hodin po příletu z Velké Británie?

William se stále na Harryho zlobí

Jak napsal deník People, William bratrovi stále neodpustil zradu královské rodiny. To, že s Meghan přesídlili za oceán, by možná ještě skousl, ale napadání členů rodiny, obviňování z rasismu a další urážky mu nikdy nezapomene. Odmítá se s ním setkat, a pokud se stane králem, Harry má cestu zpět jednou provždy uzavřenou. Ačkoli by si mnozí usmíření v královské rodině moc přáli, podle komentátorů je stále méně pravděpodobné. A to i přesto, že král Karel III. má být připravený na určité ústupky výměnou za slib, že mu Harry přiveze na návštěvu vnoučata - malou princezničku Lilibet a prince Archieho, které tak dlouho neviděl. K tomu ale zřejmě jen tak nedojde.

Bude William brzy králem?

Nálada mezi britskými poddanými se v posledních týdnech rychle mění. Po oznámení hned dvou velmi závažných zdravotních komplikací krále i princezny Kate se všichni bojí o osud monarchie a přejí oběma především rychlé uzdravení. Jak píše Daily Mail: „Potřebujeme, aby byl král v pořádku, na Williama ještě nejsme připraveni. Zároveň je každým dnem stále více zřejmé, že pozice prince jako následníka trůnu sílí. Nyní se k němu upínají zraky celého světa. Je tím pevným bodem, který může vyvést britskou královskou rodinu z krize. A svou roli zvládá velmi dobře.

Naposledy to potvrdil při středeční slavnostní večeři v centru Londýna, kde se objevil jako patron londýnské letecké ambulance. Jak píše web CNN, poprvé se zde veřejně vyjádřil k nemoci svého otce a manželky Kate. „Rád bych využil této příležitosti, abych vám poděkoval za milá poselství podpory pro Catherine a pro mého otce, zejména v posledních dnech. Znamená to pro nás všechny velmi mnoho,“ řekl William. A aby dokázal, že je ohledně uzdravení svých nejbližších v optimistické náladě, přidal i nevinný vtípek. „Je fér říci, že posledních několik týdnů bylo zaměřeno spíše lékařsky. Tak jsem si řekl, že přijdu na leteckou záchranku, abych od toho všeho utekl, “ žertoval budoucí král.

Načítám