Hlavní obsah

Princ Harry zavolal otci po měsících mlčení. Jde o nabídku ke smíru? Král prý mluvil i s Meghan

Foto: Profimedia.cz, Gettyimages.com

Foto: Profimedia.cz, Gettyimages.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od pohřbu královny Alžběty II. spolu nemluvili. Ačkoli Harry Velkou Británii od té doby několikrát navštívil, na setkání ani telefonát s otcem nikdy nedošlo. Teď se ovšem možná ledy konečně pohnuly.

Článek

Napětí v britské královské rodině trvá už velmi dlouho a mnozí pozorovatelé stále častěji upozorňují, že krále Karla III. to velmi mrzí. Rád by vídal všechna svá vnoučata, ovšem děti Harryho a Meghan, malý princ Archie a princezna Lilibet, žijí za oceánem a král nemá šanci se s nimi potěšit a sledovat, jak rostou. A moc rád by to změnil.

Narozeniny jako záminka ke smíření

Všichni dlouho vyhlíželi chvíli, kdy po všem, co se v rodině stalo, tedy především útocích Harryho a Meghan na celou královskou rodinu a jejich útěku do USA, někdo udělá první krok ke smíru. Mnozí to čekali od krále, ale ten zřejmě váhal. Královy narozeniny, které oslavil 14. listopadu, ale zavdaly příležitost ke spekulacím. Přijede Harry? Dostal pozvánku? Odmítl? Už máme jasno.

Král se rozhodl slavit především prací, a podle toho jeho narozeninový den také vypadal. Oficiálně zahájil projekt Coronation Food Project, který má řešit problém s plýtváním jídlem. S královnou navštívili distribuční centrum přebytečných potravin v Didcotu v Oxfordshire. Žádné oficiality se nekonaly, takže ani nebyl důvod, aby Harry do Británie přijel.

Foto: Samir Hussein, Gettyimages.com

Pro krále i královnu byl Karlův narozeninový den především pracovníFoto: Samir Hussein, Gettyimages.com

Haló tati, všechno nejlepší!

Jak píše The Sun královna Camilla i princ William měli naléhat na krále, aby se s Harrym poté, co je očernil ve svém dokumentu na Netflixu a ve svých memoárech Náhradník, neusmiřoval. Jak ale právě z Harryho pamětí vyplývá, k otci má silný vztah, mnohokrát ho zde nazývá tatínkem a je evidentní, že ho má stále rád. Což teď dokázal i tím, že v den otcových narozenin mu zavolal, aby mu osobně poblahopřál.

Jak uvedl deník Daily Mail, král pořádal pro nejbližší rodinu soukromou slavností večeři, ale největší radost mu prý stejně udělal telefonát od jeho mladšího syna. Mezi oběma to znamenalo prolomení několika měsíců ticha a podle The Sun mělo jít o velmi přátelský a srdečný hovor. Král měl dokonce krátce pohovořit i s Meghan, v čemž mnozí spatřují velký krok vpřed.

Foto: Samir Hussein , Gettyimages.com

Jedna z posledních fotografií, na které jsou otec se synem zachyceni společně a evidentně v dobré náladě. Pochází z roku 2019, kde se 4. dubna zúčastnili premiéry filmu Naše planeta v Přírodopisném muzeu v LondýněFoto: Samir Hussein , Gettyimages.com

Přijedou na Vánoce?

Jak moc se ledy nakonec pohnou, je zatím ve hvězdách, ale jak uvedla expertka na královskou rodinu Tessy Dunlop pro portál Mirror, je málo pravděpodobné, že by se Harry s Meghan objevili u slavnostně vyzdobeného stromku na zámku v Sandringhamu, kde královská rodina tradičně tráví vánoční svátky. Důvodů má být víc, mezi nimi i ten, že vévoda ze Sussexu už se svojí ženou nevlastní ve Velké Británii žádnou nemovitost, a nemají tu tak žádné zázemí.

Jak ale Dunlop upozorňuje, zatímco Meghan je v Kalifornii obklopená svými přáteli a známými, princ se tu cítí sám a zejména o svátcích mu bývá smutno a stýská se mu po domově. A mrzí ho, že se vlastně nemá kam vracet. „Jsem si jistá, že Harry by chtěl v Londýně nějakou svou záchytnou skrýš, je to koneckonců jeho rodné město,“ vysvětlila podle deníku New York Post Dunlop. Tak uvidíme, kam se to celé napětí v královské rodině ještě posune.

Načítám